ΣΧΙΣΜΑ: Η Εκκλησία της Ρωσίας αποκόπτεται από το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης

ΣΧΙΣΜΑ: Η Εκκλησία της Ρωσίας αποκόπτεται από το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης
18 Οκτωβρίου 2018, 18:15
A+ A-
Η διαμάχη γύρω από την ανεξαρτησία της Ουκρανικής Εκκλησίας οδήγησε στη ρήξη.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ανακοίνωσε πως "κόβει κάθε δεσμό" με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης μετά το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η Ιερά Σύνοδος Ρωσίας, το διοικητικό όργανο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, "έκρινε ότι είναι αδύνατο να γίνουν περαιτέρω επαφές με την Κωνσταντινούπολη", δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας, ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Το σχετικό ανακοινωθέν αναφέρει τα εξής:

"Με βαθύτατο πόνο Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσίας ανέγνωσε τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου για εκχώρηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, το άνοιγμα Σταυροπηγιακής Μονής στο Κίεβο, αλλά και την αποκατάσταση των ηγετών του σχίσματος και την επιστροφή τους στην εκκλησιαστική κοινωνία.

Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δείχνουν ότι το Φανάρι αγνοεί τις εκκλήσεις της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς και των Προκαθημένων Τοπικών Εκκλησιών".

Οι ...ασκοί του Αιόλου άνοιξαν την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, όταν το Φανάρι ανακοίνωσε ότι χορηγεί αυτοκεφαλία στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και ταυτόχρονα επανέφερε στην κανονικότητα τον σχισματικό Μητροπολίτη Κιέβου Φιλάρετο, ο οποίος ελπίζει ότι θα τεθεί επικεφαλής της νέας ανεξάρτητης Εκκλησίας.

 

Επιστροφή