Ο Chef Προτείνει

Πολίτικο κιουνεφέ

Πολίτικο κιουνεφέ
30 Νοεμβρίου 2018, 07:00
Ή αλλιώς κανταΐφι με τυρί και σιρόπι  

Ενα γλύκισμα από τα βάθη της Μικράς Ασίας, που πέρασε στην Κωνσταντινούπολη. Στα Τούρκικα το λένε Κιουνεφέ, αλλά όπως το λένε οι Ελληνες της Πόλης, είναι κανταΐφι με τυρί και σιρόπι.

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο καταϊφι (½ κιλό)
  • 150 γρ βούτυρο αγελάδος λιωμένο
  • 400 γρ τυρι dil η (ανθότυρο, ή τυρί κρέμα,ή  μοτσαρέλα)
  • 300 γρ ζάχαρη
  • 200 γρ νερό
  • χυμό απο 1/2 λεμόνι (λίγο λιγότερο)
  • 1/2 κούπα επιπλέον βούτυρο για τα ταψάκια και το ράντισμα
  • ½ φλ. φιστίκια αιγίνης τριμμένα
  • ½ κουταλάκι βανίλια (εάν θέλετε)

Τι κάνουμε

Παίρνουμε ενα ψαλίδι και κόβουμε το καταϊφι στα διπλώματα ώστε να μην έχουμε πολύ μακριές ίνες.
Βάζουμε το κομένο καταϊφι σε μπωλ ή σε ταψάκι και το μαδάμε/ξεμπλέκουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε το τυρί μας σε πολυ λεπτές φέτες/φλύδες.
Σε ένα κατσαρολάκι ή μπρίκι λιώνουμε το βούτυρο, προσέχοντας να μην το κάψουμε.
Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο πάνω απο το “ξασμένο” καταϊφι και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού.
Χωρίζουμε το κανταΐφι σε δύο μέρη.
Βουτυρώνουμε ενα ταψάκι μιας χρήσης 20 εκ και απλώνουμε το μισό απο το κανταΐφι της μίας δόσης. Το πιέζουμε με το χέρι μας καλά.
Βάζουμε το τυρί έτσι ώστε να φτιάξουμε μια στρώση τυριού.
Σκεπάζουμε με την άλλη  δόση κανταϊφιού και ξαναπιέζουμε ώστε να είναι όσο γίνεται πιο συμπαγές.
Ραντίζουμε με ελάχιστο βούτυρο
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 β. για 45-50 λεπτά περίπου, ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια.
Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι μας βάζοντας το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι σε κατσαρολάκι να βράσουν για 2-3 λεπτά (απο την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει)
Βγάζουμε το γλυκό μας απο το φούρνο και όπως είναι ζεστό το σιροπιάζουμε με το ήδη κρύο σιρόπι.
Πασπαλίζουμε με λίγα φυστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κοτοσαλάτα με καρύδια

Κοτοσαλάτα με καρύδια
Ο Chef Προτείνει
[07/12/2018 - 08:52]

Ή αλλιώς Τσερκέζ ταβούκ ...περισσότερα

Κιμαλίδικο Κωνσταντινοπολίτικο

Κιμαλίδικο Κωνσταντινοπολίτικο
Ο Chef Προτείνει
[23/11/2018 - 07:00]

Γευστικές μνήμες από την Πόλη ...περισσότερα

Ρυζοσαλάτα με γαρίδες και λαχανικά

Ρυζοσαλάτα με γαρίδες και λαχανικά
Ο Chef Προτείνει
[16/11/2018 - 07:00]

Η γη συναντά τη θάλασσα και γεμίζει το πιάτο χρώματα και αρώματα   ...περισσότερα