Πάνε για έγκριση στα... κρυφά

24 Δεκεμβρίου 2010, 06:24
A+ A-
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: Παραμονή Χριστουγέννων η Νομαρχία θέλει να εγκρίνει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη Νότιο Εύβοια.

Παραμονή Χριστουγέννων λένε τα κάλαντα και δίνουν ευχές. Στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας όμως ανέθεσαν στη Νομαρχιακή Επιτροπή να συνεδριάσει για ένα σοβαρότατο θέμα. Την έγκριση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στη Νότιο Εύβοια.

Οι σταθμοί πρόκειται να κατασκευαστούν σε διάφορες θέσεις των Δήμων Μαρμαρίου και Καρύστου και της Κοινότητας Καφηρέα. Ωστόσο ο Σύλλογος " Καβοντόρου Γη" καταγγέλει μεθόδευση προκειμένου να εγκριθούν στα... κρυφά οι Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις και με επιστολή προς Νομαρχία και Περιφέρεια ζητάει να αποσυρθεί το θέμα από τη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής, που γίνεται σήμερα.  

Στην επιστολή, που υπογράφει ο πρόεδρος του συλλόγου Κώστας Καλλιανιώτης, γίνονται πολλές αποκαλύψεις που προκαλούν έντονο προβληματισμό και δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό περί μεθόδευσης. Καταρχήν τονίζεται ότι προκαλεί απορία η εξουσιοδότηση της Νομαρχιακής Επιτροπής να γνωμοδοτήσει για ένα τόσο σοβαρό για την περιοχή ζήτημα και όχι το Νομαρχιακό Συμβούλιο όπως προβλέπεται ρητά στο άρθρο 3 του Νόμου 3010/2002. 

Προβληματισμό προκαλεί και η ημερομηνία συνεδρίασης της Νομαρχιακής Επιτροπής (παραμονή Χριστουγέννων). Επίσης ο σύλλογος καταγγέλλει:" την συμπεριφορά της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Ευβοίας η οποία αρνήθηκε να δώσει τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με αποτέλεσμα να ζητηθεί εισαγγελική παρέμβαση με την οποία, κατορθώσαμε να πληροφορηθούμε το περιεχόμενο των μελετών."

Ο σύλλογος ζητάει την απόσυρση του συγκεκριμένου θέματος από την  συνεδρίαση της Ν.Ε., ενώ με αγανάκτηση διαπιστώνει, την προσπάθεια έγκρισης περιβαλλοντικών μελετών και αδειοδότηση των επενδύσεων, ερήμην των νόμιμων ιδιοκτητών γης.

Διαπιστώνει επίσης την εμμονή των επενδυτών για κατασκευή υπέργειων δικτύων υψηλής τάσης όταν στο από 25/6/2008 Νομαρχιακό Συμβούλιο Ευβοίας είχε αποφασιστεί να μην κατασκευαστεί καμία νέα υπέργεια γραμμή υψηλής τάσης και να αρχίσει και η διαδικασία υπογειοποίησης των υφιστάμενων γραμμών υψηλής αλλά και μέσης τάσης στα εν λειτουργία αιολικά πάρκα.

Πέραν όλων αυτών υποδεικνύεται και η λανθασμένη χάραξη της οδοποιίας η οποία αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ενός τόσο μεγάλου έργου. Η χρησιμοποίηση του πεπαλαιωμένου υφιστάμενου οδικού δικτύου θα το επιβαρύνει ακόμα περισσότερο υποβαθμίζοντας οριστικά τις υποδομές του Καφηρέα.

                       

 

 

 

Επιστροφή