Απόψεις

Ισοπεδωτικές πρακτικές με το νομοσχέδιο για τον αθλητισμό και υποβάθμιση της Φυσικής Αγωγής

Ισοπεδωτικές πρακτικές με το νομοσχέδιο για τον αθλητισμό και υποβάθμιση της Φυσικής Αγωγής
5 Δεκεμβρίου 2018, 17:00
Διαβάστε τι υποστηρίζει ο Κώστας Αγριόδημος.  

* Γράφει ο Κώστας Αγριόδημος, τέως Διευθυντής Φυσικής Αγωγής Υπουργείου Παιδείας

Δόθηκε στη δημοσιότητα για τον αθλητισμό το νέο νομοσχέδιο,το οποίο έχει ήδη δημιουργήσει μεγάλες  αντιδράσεις από όλους τους αθλητικούς φορείς.Σχετικά με αυτό έχω να κάνω τις εξής  παρατηρήσεις.

1. Το νέο νομοσχέδιο υπονομεύει την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση με την σφραγίδα του κράτους.

2. Εισάγει το επάγγελμα του "Εκπαιδευτή", θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία του Έλληνα πολίτη.

3. Ο "εκπαιδευτής" γίνεται με κατάρτιση σεμιναρίου και με προσόντα απολυτήριο δημοτικού.

4. Ο "εκπαιδευτής" θα γυμνάζει παιδιά,εγκύους,ηλικιωμένους με σεμινάριο δήθεν πιστοποιημένου φορέα.

5. Εκχωρεί δικαιώματα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, σε ιδιωτικά ΙΕΚ αμφιβόλου ποιότητας,θεωρώντας έτσι τα δημόσια Πανεπιστήμια με διεθνούς καταξιωμένους επιστήμονες να παράγουν επαγγελματίες στο χώρο της άσκησης,αντίστοιχου επιπέδου σεμιναρίων,από οποιονδήποτε με απολυτήριο Δημοτικού ή Γυμνασίου.

6. Μετατρέπει την Γ.Γ.Αθλητισμού σε μία απλή διοικητική υπηρεσία,σε φορέα  εκπαίδευσης,πιστοποίησης κ κατοχύρωσης επαγγελματικών δικαιωμάτων.Οι διοικητικοί υπάλληλοι υποκαθιστούν τους πανεπιστημιακούς καθηγητές και τα επαγγελματικά επιμελητήρια.Αυτό ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας ,που νομοθέτησε τα προγράμματα δια βίου μάθησης στα πανεπιστήμια.

7. Δίνει επαγγελματικά δικαιώματα <<προπονητή>> με ειδίκευση σε ένα άθλημα σε πτυχιούχους ιδιωτικών απιστοποίητων ινστιτούτων και Κ.Ε.Κ.,οι οποίοι έχουν περατώσει εξειδίκευση <προπονητές αθλημάτων> παρέχοντας το δικαίωμα να γυμνάζουν παιδιά, χωρίς καμία παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια.

8. Εκχωρεί αρμοδιότητες του κράτους ή επαγγελματικά δικαιώματα σε αθλητικές ομοσπονδίες,η αποστολή των οποίων είναι η διοργάνωση αγώνων και όχι η εκπαίδευση,παρά τις αντίθετες οδηγίες της επιτροπής αθέμιτου ανταγωνισμού και του συνήγορου του πολίτη.

9. Δεν προβλέπει πλαίσιο για την αδειοδότηση των ιδιωτικών χώρων άσκησης, ώστε να διασφαλίζεται η Υγεία.

10. Ουσιαστικά με το άρθρο 53 θέτει σε διωγμό τον ελληνικό αθλητισμό αφού είναι γνωστό ότι η εκμάθηση των Ολυμπιακών αθλημάτων γίνεται μέσα από τις ακαδημίες των αθλητικών σωματείων και αποτελούν πηγή άντλησης ανθρώπινων και οικονομικών πόρων απαραίτητων για την ανάπτυξη του αθλητισμού. ¶λλωστε, οι εγγυήσεις προστασίας του αθλητισμού και των αθλητικών σωματείων το προβλέπει το σύνταγμα στο άρθρο 16 παρ.9.

Επίσης, οι αρμόδιοι της σύνταξης του νομοσχεδίου θα ’ πρεπε να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με τους ανεξάρτητους Παγκόσμιους Οργανισμούς Αξιολόγησης, η Αθλητική Επιστήμη των ΤΕΦΑΑ της Ελλάδας βρίσκεται στην εικοστή θέση της Παγκόσμιας Κατάταξης.

Με βάση τα παραπάνω πρέπει να αποσύρει τις προτεινόμενες αντισυνταγματικές,αντιεπιστημονικές ,άδικες και καταχρηστικές διατάξεις του νομοσχεδίου.

Αντιβαίνει την έννοια του κράτους δικαίου,αρχές και αξίες και είναι ηθικά κατάπτυστο.

 Εκείνο που δεν έκαναν μέχρι σήμερα είναι ότι ομοσπονδίες και αθλητές έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και ότι κάνουν, οφείλεται αποκλειστικά στους ίδιους,τους προπονητές και τις ομοσπονδίες. Μήπως ξεχνάει πως προκλήθηκε ο τραυματισμός Φιλιππίδη με αποτέλεσμα να απέχει 6 μήνες από κάθε αθλητική δραστηριότητα και πως έχει κάνει μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

Αλήθεια μήπως έχει πατάξει τα φαινόμενα της βίας,θυμούνται  άρα τον τελικό κυπέλλου στο Βόλο και τα όσα γίνονται κάθε Σαββατοκύριακο. Μήπως τα μπρος πίσω στις μετακινήσεις φιλάθλων ήτο απαράδεκτο, καθώς δηλώνει κατάντια για τη χώρα, το γεγονός ότι φέρνουμε ξένους διαιτητές, να διευθύνουν ποδοσφαιρικούς αγώνες ή μήπως τα δωράκια στις άστεγες ΠΑΕ για να μεταδίδουμε αγώνες με 100 φιλάθλους,σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου

Ακόμα,  τέσσερα χρόνια τώρα  διακρίνονται από απραξία και αποδιοργάνωση  σε Φυσική Αγωγή και Σχολικό Αθλητισμό. Επί των ημερών τους συνοπτικά:  

1. Μείωση ωρών Φυσικής Αγωγής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση

2. Π.Δ.79/2017 με δυνατότητα ανάθεσης του μαθήματος Φυσικής Αγωγής σε δασκάλους.

3. Απαξίωση των εkδοθέντων βιβλίων της Φυσικής Αγωγής από το 2003.

4. Πλήρης αποδιοργάνωση στη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων Λυκείων και χωρίς καμμία εκπροσώπηση του Υπουργείου. Για φέτος ακόμα δεν εκδόθηκε η προκήρυξη των αγώνων.

5. Υποβάθμιση της ειδικής αγωγής με τον.4547/2018 δεν υπάρχουν τοποθετημένοι γυμναστές,ενώ με τα ΚΕΔΔΥ υπήρχαν.

6. Μείωση κατά 50% των σχολικών συμβούλων από 40 σε 20.

7. Απόπειρα σχολικών συμβούλων δασκάλων για διοργάνωση σεμιναρίων Φυσικής Αγωγής.

8. Απουσία εκπροσώπησης του υπουργείου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αθλητικής Παιδείας που διεξάγεται μόνιμα στην Αρχαία Ολυμπία με απόφαση εδώ και χρόνια της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σχολικού Αθλητισμού[International School Sports Federation].

9. Τοποθέτηση προϊσταμένου στο τμήμα Αθλητικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας ΠΕ70 δασκάλου και στο τμήμα Αναλυτικών Προγραμμάτων ΠΕ05 Γαλλικών.Τότε ο Γ.Γ.Αθλητισμού μίλησε για μουντζούρωμα της Φ.Α. κ.Γενικέ ακόμα παραμένει ΟΡΘΙΟ δεν τρώγεται με τίποτα.

10. Πλήρης αποτυχία στις εκλογές των υποψηφίων, που έστειλε το υπουργείο παιδείας, σε αντικατάσταση των παλαιών εκπροσώπων για την περίοδο 2018-2021 της Διεθνούς  Ομοσπονδίας Σχολικού Αθλητισμού.

Εξέθεσαν τον υποψήφιο για την αντιπροεδρία της Διεθνούς Ομοσπονδίας κ. Κουτσιώρα Εθνικό προπονητή ΣΕΓΑΣ,όπως και το μελος του Δ.Σ. κ. Δημάκο ως υποψήφιο μέλος της εκτελεστικής επιτροπής.

Παρά το γεγονός, ότι διοργανώνεται το παγκόσμιο πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης στο Ηράκλειο της Κρήτης τον Απρίλιο του 2019, στις εκλογές για τα νέα μέλη των Τεχνικών Επιτροπών όλων των Αθλημάτων,τώρα δεν έχουμε καμία ελληνική εκπροσώπηση από τις 10 που είχαμε για πολλά χρόνια.

 Τα παραπάνω κύριοι του Υφυπουργείου Αθλητισμού είναι μερικά χαρακτηριστικά της υποβάθμισης και απαξίωσης που υφίσταται επί των ημερών σας και με τις πολιτικές σας για τον Αθλητισμό και τη Φυσική Αγωγή και ίσως να μου διαφεύγουν και άλλα.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΧΑΪΝΑΣ: Πέντε χρόνια μετά το ταξίδι μου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έφτασε στο τέλος

ΧΑΪΝΑΣ: Πέντε χρόνια μετά το ταξίδι μου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έφτασε στο τέλος
Απόψεις
[21/08/2019 - 15:03]

Ο Περιφερειακός σύμβουλος κάνει μια αποτίμηση της παρουσίας του στο Συμβούλιο. ...περισσότερα

Η ανατομία μιας συνεχιζόμενης τραγωδίας

Η ανατομία μιας συνεχιζόμενης τραγωδίας
Απόψεις
[20/08/2019 - 18:30]

¶ρθρο του Συμεών Κεδίκογλου για την καταστροφική φωτιά στην Εύβοια. ...περισσότερα

ΤΣΟΚΑΣ: Η ορθόδοξη Ελλάδα μας παραμένει ορθόδοξη

ΤΣΟΚΑΣ: Η ορθόδοξη Ελλάδα μας παραμένει ορθόδοξη
Απόψεις
[30/07/2019 - 08:39]

¶ρθρο περί ορθοδοξίας και πολιτικής, από τον γνωστό Χαλκιδέο μαθηματικό. ...περισσότερα