Ο Chef Προτείνει

Χριστουγεννιάτικο μενού

Χριστουγεννιάτικο μενού
21 Δεκεμβρίου 2018, 07:00
Καλήν εσπέρα άρχοντες!

Καλήν εσπέραν άρχοντες,
αν είναι ορισμός σας,
Χριστού την Θείαν γέννησιν,
να πω στ' αρχοντικό σας.

Εφθασε και η αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων και ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε αγαπημένες γεύσεις για αγαπημένα πρόσωπα.

Αγριογούρουνο στη γάστρα

Υλικά:

* 1½-2 κιλά αγριογούρουνο ή οποιοδήποτε άλλο κυνήγι
* 1/2 φλ. ελαιόλαδο
* 2 σκ. σκόρδο ολόκληρες
* 4 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες
* 2 φλ. μαυροδάφνη
* 1/2 φλ. βαλσαμικό ξίδι
* 1 φλούδα πορτοκαλιού
* 1 δαφνόφυλλο
* 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι ή δεντρολίβανο
* 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
* 250 γραμ. κάστανα προβρασμένα
* 250 γραμ. δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
* λίγο αλεύρι για το πανάρισμα
* 2 κόκκους μπαχάρι και λίγους κόκκους πιπέρι
* 1 κ.σ. χοντρό αλάτι 
* αλάτι
* φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Kόβουμε το κρέας σε μερίδες. Για να φύγει το αίμα και η βαριά μυρωδιά του το βάζουμε από το πρωί της προηγούμενης μέρας σε μπολ με 1/3 φλ. ξίδι δεντρολίβανου και 1 κ.σ. χοντρό αλάτι. Το αφήνουμε αρκετές ώρες στο ψυγείο. Το βράδυ το ξεπλένουμε από το ξιδόνερο και το βάζουμε σε πυράντοχο σκεύος που να σκεπάζεται καλά. Το περιχύνουμε με τη μαυροδάφνη και το μπαλσάμικο. Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο, τη φλούδα πορτοκαλιού, το θυμάρι, τον μαϊντανό, τους κόκκους μπαχάρι και τους κόκκους πιπέρι. Το σκεπάζουμε καλά. Το αφήνουμε μία νύχτα στο ψυγείο, να μαριναριστεί, αφενός για να μαλακώσει και αφετέρου για να ποτίσει και να νοστιμίσει με τα αρώματα της μαρινάδας.

Την επομένη στραγγίζουμε το κυνήγι από τη μαρινάτα και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Κρατάμε τη μαρινάδα.

Ζεσταίνουμε το 1/2 ελαιόλαδο από το συνολικό σε μέτρια φωτιά, μέσα σε γάστρα που να μπαίνει και στο μάτι της κουζίνας. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα αφήνουμε να γίνουν διάφανα και να ξανθύνουν ελαφρά, ανακατεύοντάς τα συχνά.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Πανάρουμε το κυνήγι σε λίγο αλεύρι και τινάζουμε καλά να φύγει το περιττό. Ροδίζουμε καλά λίγα λίγα τα κομμάτια του κρέατος ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.

Κάθε κομμάτι κρέατος που ροδοκοκκινίζει το ρίχνουμε στα κρεμμύδια. Αφού ροδίσει όλο το κρέας, το βάζουμε στη γάστρα με τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τον πελτέ και περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Αλατοπιπερώνουμε, αφήνουμε να πάρει μία βράση και το βάζουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, σκεπασμένο, στους 170 βαθμούς C για μιάμιση ώρα.

Τότε ελέγχουμε το αλατοπίπερο, προσθέτουμε τα κάστανα και τα δαμάσκηνα και το αφήνουμε να ψηθεί για επιπλέον 30΄, μέχρι να μαλακώσει καλά.

Τάρτα με μανιτάρια

* 1 φύλλο κουρού εμπορίου
* 500 γραμ. μανιτάρια
* 2 κ.σ. ελαιόλαδο
* 250 γραμ. φέτα
* 1 σκ. σκόρδο
* 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
* 1/2 ματσάκι μαϊντανός
* 40 γραμ. μαργαρίνη
* 1 αυγό
* 200 γραμ. ζεστό γάλα
* 2 κ.σ. αλεύρι
* αλάτι
* πιπέρι

Για την τάρτα με μανιτάρια, πρώτα καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες. Τα σοτάρουμε μαζί με το σκόρδο σε ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα να μαλακώσουν. Αφαιρούμε το σκόρδο. Ζεσταίνουμε τη μαργαρίνη, ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας και προσθέτουμε το ζεστό γάλα για να φτιάξουμε μια ελαφριά μπεσαμέλ. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το αυγό, τη φέτα και τα αρωματικά και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τα μανιτάρια με τα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε. Αλείφουμε μια φόρμα 22 εκ. με μαργαρίνη και στρώνουμε το φύλλο κουρού. Απλώνουμε μέσα το μείγμα.

Σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε την τάρτα με μανιτάρια στους 200 βαθμούς για 40-45 λεπτά. Τη βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει 10 λεπτά και μετά σερβίρουμε.

 

Χριστουγεννιάτικη σαλάτα

Ντομάτες κομμένες φέτες, μικρά ντοματίνια, μοτσαρέλα σε μικρό στρογγυλό σχήμα, φυλλαράκια βασιλικού, σάλτσα πέστο, σε στρογγυλή χρωματιστή στο κέντρο της πιατέλα, ή με ένα βαζάκι με λαδόξυδο στη μέση.

 

Χριστουγεννιάτικο κέικ

* 150 γρ. ξύδι μπαλσάμικο ή κόκκινο κρασί
* 150 γρ. αποξηραμένοι κύβοι πορτοκαλιού και σταφίδες
* 250 γρ. βούτυρο
* 250 γρ. ζάχαρη
* 4 αυγά
* 270 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 8 γρ. σόδα ή μπέικιν πάουντερ
* 1 δόση βανίλια

Για το ντεκόρ

* 300 γρ. βούτυρο
* 300 γρ. άχνη ζάχαρη
* 1 κoυτ. σούπας χυμός λεμόνι
* Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Βράζουμε το μπαλσάμικο ή το κρασί σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τους αποξηραμένους κύβους πορτοκαλιού και τις σταφίδες. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 24 ώρες. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ ή τη σόδα, προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα και ανακατεύουμε. Αφρατεύουμε στο μίξερ τo βούτυρο με τη ζάχαρη για 3 λεπτά και ανακατεύοντας ανά 3 λεπτά, προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά. Στη χαμηλή πλέον ταχύτητα, ρίχνουμε τη βανίλια και το ξύσμα στον κάδο μας.  Στο τέλος προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ ή τη σόδα και τα αποξηραμένα φρούτα. Βουτυρώνουμε μια φόρμα με βούτυρο και ψήνουμε στον φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά.

Για το ντεκόρ
Ανακατεύουμε μαζί το βούτυρο και την άχνη για 5 λεπτά και στο τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.  Αφού κρυώσει το χριστουγεννιάτικο κέικ, στρώνουμε το μίγμα από πάνω και κοσκινίζουμε με άχνη ζάχαρη.

 

Καλά Χριστούγεννα

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τυρόμυλοι

Τυρόμυλοι
Ο Chef Προτείνει
[06/09/2019 - 08:08]

Οτι πρέπει για σχολικό κολατσιό ...περισσότερα

Σιάμισιη

Σιάμισιη
Ο Chef Προτείνει
[28/08/2019 - 07:00]

Από την όμορφη Κύπρο ...περισσότερα