Όροι και προϋποθέσεις για τη ρύθμιση των 120 δόσεων

Όροι και προϋποθέσεις για τη ρύθμιση των 120 δόσεων
17 Δεκεμβρίου 2018, 07:33
A+ A-
Διαβάστε τι θα προβλέπει η ρύθμιση, που έρχεται εντός των ημερών.

Εντός των ημερών αναμένεται να είναι έτοιμο το πλαίσιο των 120 δόσεων, που θα δώσει μια ...ανάσα σε χιλιάδες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους βοηθώντας τους να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, παρά τις όποιες ενστάσεις των Ευρωπαίων εταίρων.

Η ρύθμιση, εκτός από χαμηλές και πολλές δόσεις, θα προβλέπει ακόμα και «κούρεμα» όχι μόνο προσαυξήσεων και προστίμων, αλλά και της αρχικής οφειλής.

Στο οικονομικό επιτελείο προσανατολίζονται στην κατεύθυνση η ρύθμιση να περιλαμβάνει:

1. Χαμηλή ελάχιστη μηνιαία δόση, έως 50 ευρώ.

2. Εφάπαξ δικαίωμα υπαγωγής.

3. Πιο διευρυμένη και απλούστερη ρύθμιση σε σχέση με παλιότερες, με σκοπό να εισρεύσουν περισσότερα έσοδα.

4. Θα αφορά αποκλειστικά και μόνο αυτούς που έκλεισαν βιβλία και μπλοκάκια και έχουν από παλιά οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία.

5. Θα αφορά οφειλές που έχουν δημιουργηθεί στην εφορία ή στα ταμεία μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017.

6. Ο αριθμός των δόσεων θα είναι συνδεδεμένος µε το ύψος της οφειλής, αλλά και µε αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, βάσει των οποίων θα οριστικοποιείται η ένταξη των οφειλετών.

7. Το «κούρεμα» των προσαυξήσεων θα είναι έως 85% με 95%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην υπό διαπραγμάτευση ρύθμιση θα υπάρξει ρητή αναφορά ότι δεν θα αφορά χρέη τα οποία έχουν ήδη ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι αυτό ενδέχεται να «αδικήσει» κάποιους οφειλέτες, όμως είναι ο μόνος τρόπος προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις των δανειστών.

Επιστροφή