Πολιτική

Έντονες αντιδράσεις από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για αναρτήσεις του Παύλου Πολάκη

Έντονες αντιδράσεις από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για αναρτήσεις του Παύλου Πολάκη
3 Ιανουαρίου 2019, 20:39
Εξέδωσε καυστική ανακοίνωση.

Την έντονη αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προκάλεσε η ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη στο Facebook, με την οποία καταλόγιζε καθυστέρηση στην έρευνα για το σκάνδαλο της Novartis. 

Με ανακοίνωσή της η Ένωση χαρακτηρίζει ολίσθημα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και ευθεία παρέμβασή του στη Δικαιοσύνη την αναφορά του για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται την υπόθεση οι δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, κατηγορώντας τον ότι τους στοχοποιεί, πλήττοντας τη δικαστική ανεξαρτησία και το κράτος δικαίου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Αναφορικά με την προσωπική στοχοποίηση δικαστικών λειτουργών από τον Αν. Υπουργό Υγείας

Είχαμε καλώς διαβλέψει και το επισημάναμε εμφατικά στο Ψήφισμα της Γενικής μας Συνέλευσης στις 15 Δεκεμβρίου 2018, ότι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μπει η Δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. 

Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας σε χθεσινή του ανάρτηση ζητάει από Δικαστές και Εισαγγελείς, τους οποίους αυτή τη φορά ονοματίζει και επιπλήττει, να του δώσουν εξηγήσεις για την πορεία συγκεκριμένων υποθέσεων, τους προτρέπει ορισμένες φορές σε ενδεδειγμένες, κατά την άποψή του, ενέργειες (π.χ. προφυλάκιση) και θεωρεί μάλιστα και ύποπτη την καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή τους. 

Την ίδια στιγμή που ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία προστατεύουν απόλυτα το τεκμήριο της αθωότητας, Υπουργός της Κυβέρνησης παραβιάζει βάναυσα το τεκμήριο αυτό. Η δημόσια διαπόμπευση και τα υπονοούμενα σε βάρος δικαστικών λειτουργών, που σε αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να επιτελέσουν το καθήκον τους, δεν θα έχει τέλος, όπως σαφώς προδικάζει ο ίδιος αξιωματούχος με τη λέξη «συνεχίζεται». 

Επισημαίνουμε ότι το ολίσθημα του εν λόγω υπουργού να αποπειραθεί να παρέμβει στο έργο Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών συνιστά θεσμική εκτροπή, δεδομένου ότι αποτελεί ευθεία παραβίαση της Αρχής της Διάκρισης των Λειτουργιών.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Πρωθυπουργός, ως επικεφαλής της Κυβέρνησης, θα αποδοκιμάσει τις τοποθετήσεις του Υπουργού του και θα αποτρέψει παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον, οι οποίες πλήττουν τη Δικαστική Ανεξαρτησία και το Κράτος Δικαίου. 

Σε κάθε περίπτωση οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί έχουν μοναδικό τους καθήκον την ολοκλήρωση των ανατεθειμένων σ’ αυτούς δικογραφιών, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες, χωρίς να επηρεάζονται από την κλεψύδρα του πολιτικού χρόνου."

Ιδού και η ανάρτηση του κ. Πολάκη στο Facebook που προκάλεσε αντιδράσεις:

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

¶ντρας επιχείρησε να επιτεθεί στον Προκόπη Παυλόπουλο (VIDEO)

¶ντρας επιχείρησε να επιτεθεί στον Προκόπη Παυλόπουλο (VIDEO)
Πολιτική
[26/03/2019 - 13:14]

Έξω από την Μητρόπολη Αθηνών, το πρωί της 25ης Μαρτίου. ...περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΑΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ: Η μαγική λέξη είναι ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΑΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ: Η μαγική λέξη είναι ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Πολιτική
[25/03/2019 - 13:00]

Ο υποψηφίος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας απαντά σε επτά ερωτήσεις του egnomi.gr. ...περισσότερα

Γιούχαραν τον Βαρεμένο στην Μελβούρνη (βίντεο)

Γιούχαραν τον Βαρεμένο στην Μελβούρνη (βίντεο)
Πολιτική
[25/03/2019 - 08:10]

Ούτε στην Αυστραλία δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν άνετα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ...περισσότερα

ΣΥΡΙΖΑ: Έρχεται στη Χαλκίδα ο Γιάννης Μουζάλας

ΣΥΡΙΖΑ: Έρχεται στη Χαλκίδα ο Γιάννης Μουζάλας
Πολιτική
[24/03/2019 - 17:01]

Στο πλαίσιο της πολιτικής εξόρμησης του κόμματος για τις ευρωεκλογές. ...περισσότερα