Προτάσεις για την χρήση του παλιού Νοσοκομείου Χαλκίδας μόλις λειτουργήσει το καινούργιο

Προτάσεις για την χρήση του παλιού Νοσοκομείου Χαλκίδας μόλις λειτουργήσει το καινούργιο
14 Μαρτίου 2019, 18:15
A+ A-
Δείτε τι προτείνει ο Νίκος Σιόλιας, για την χρήση του κτηρίου.

* Γράφει ο Νίκος Σιόλιας, μαθηματικός, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Χαλκιδέων, Συντονιστής Νομαρχιακής Επιτροπής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ 

Είναι προφανές ότι εκτός από το ανθρώπινο κεφάλαιο, τους εργαζόμενούς του, ο Δήμος έχει σαν περιουσία  και το κτηριακό του απόθεμα… τα Δημοτικά κτήρια, τα κληροδοτήματα, τα σχολικά κτήρια κ.ά.

Μέσα σε αυτά υπάρχουν και κάποια κτήρια που κατά την άποψή μου είναι εμβληματικά με ιδιαίτερη κοινωνική χρησιμότητα, χωρίς να υποτιμώνται όλα τα άλλα.

Θα μείνω στο κτήριο του παλιού Νοσοκομείου, που θα εκκενωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, όταν με το καλό λειτουργήσει το Νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας. Η ιδιοκτησία του κτηρίου είναι κοινή (Υπουργείο Υγείας και Δήμος Χαλκιδέων) και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξει έγκαιρα προγραμματική συμφωνία των δύο φορέων  για την μελλοντική χρήση του, πριν εγκαταλειφθεί και απαξιωθεί. Ας ανοίξει ο διάλογος και η διαβούλευση μέσα στην κοινωνία και στον προεκλογικό χρόνο.

Θεωρώ ότι τα κριτήρια για την χρήση του, θα πρέπει να είναι η κοινωνική ωφελιμότητα.  Τα ζητήματα των νέων αναγκών που θα προκύψουν με την νέα χρήση είναι ζήτημα εμπεριστατωμένης μελέτης από εξειδικευμένους επιστήμονες, για την νέα διαρρύθμιση των χώρων .

Κυρίαρχο θεωρώ το ζήτημα της ενεργειακής αναβάθμισης και αυτονομίας του κτηρίου, με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αλλά  σε τι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί;

Το νέο Νοσοκομείο είναι αρκετά μεγαλύτερο από το υπάρχον. Έχει τμήματα και κλινικές που θα φιλοξενούν για αρκετό χρονικό διάστημα, ασθενείς απ΄ όλη την Εύβοια και την ευρύτερη περιοχή γύρο από την Χαλκίδα.

Η μακροχρόνια παραμονή των ασθενών στις κλινικές συνεπάγεται και την παραμονή στην Χαλκίδα συνοδών και συγγενών με την δυσβάστακτη οικονομική επιβάρυνση. Θα μπορούσε λοιπόν ένα μέρος (πχ ένας όροφος) να χρησιμοποιηθεί για την φιλοξενία συνοδών και συγγενών των ασθενών, που θα ήθελαν να είναι κοντά στους αγαπημένους τους.

Επίσης το ημιυπόγειο (εκεί που σήμερα βρίσκονται τα Εξωτερικά Ιατρεία) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την στέγαση (με υπνωτήριο) και φροντίδα των αστέγων της Πόλης.

Στο μισό Ισόγειο, μπορεί να λειτουργήσει Μονάδα πρωτοβάθμιας Υγείας για τους Πολίτες .

Στο άλλο μισό, μπορεί να λειτουργήσει τμήμα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Χαλκίδας, με δανειστική βιβλιοθήκη και αίθουσα εκδηλώσεων, ώστε να μπορέσουμε να αναδείξουμε και εμπλέξουμε τα ζητήματα του Πολιτισμού.

Είναι πασιφανές το μεγάλο θέμα που υπάρχει στην Πόλη, που δεν μπορεί να «κρυφτεί» πια: τα ουσιοεξαρτημένα άτομα, που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της Πόλης. Οι ανύπαρκτες ή υπολειτουργούσες δομές δεν μπορούν πια να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Και βέβαια δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αστυνομικά μέτρα.

Πρέπει να βρεθεί χώρος, που θα στεγάσει τον ΟΚΑΝΑ και τα κέντρα ελεγχόμενης χρήσης, με ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα.
Τέλος μπορούμε να δημιουργήσουμε «ξενώνα προστασίας κακοποιημένης Γυναίκας και Παιδιού», θέτοντας υπό προστασία γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί εντός και εκτός οικογένειας, μαζί με τα παιδιά τους.

Είναι θετική η εμπειρία από την  λειτουργία – μ΄ όλα τα προβλήματα που υπάρχουν-  του Συμβουλευτικού Σταθμού στα πλαίσια της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλου (ΓΓΙΦ) στο Δήμο της Χαλκίδας

Είναι μεγαλεπήβολες και ανέφικτες οι προτάσεις;

Νομίζω ότι οι Δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες είναι για τα δύσκολα! Πρέπει να βάζουν τα στοιχήματα και να τα κερδίζουν. Εκείνο που χρειάζεται είναι το «όραμα» για την διαχείριση των δύσκολων  κοινωνικών προβλημάτων… και βέβαια η πολιτική βούληση αυτών που θα αναλάβουν την διαχείριση της τύχης του Δήμου, για τα επόμενα 4 χρόνια.

Επιστροφή