ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: Ούτε ψύλλος στον κόρφο μας!

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: Ούτε ψύλλος στον κόρφο μας!
2 Απριλίου 2019, 09:42
A+ A-
Άρθρο του Νίκου Σιόλια, Συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ.

* Του Νίκου Σιόλια – Μαθηματικού, Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Χαλκίδας, Συντονιστή της Ν.Ε. Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ

Ούτε ψύλλος στον κόρφο μας…. λέει ο σοφός λαός, όταν θέλει να εξορκίσει και να αποφύγει  το κακό.

Έτσι είναι τα πράγματα στις ανατολικές περιοχές της Χαλκίδας… Λιανή Άμμος, Αγία Ελεούσα, Δύο Δένδρα, Δοκός. Πλημμυρισμένα σπίτια, χωράφια με καλλιέργειες,  χαμένοι δρόμοι, αλλά και μια λίμνη…

Από την δεκαετία του ’60 (που θυμάμαι εγώ) η περιοχή που ήταν κατά βάση έλος, είχε αρχίσει να κατοικείται και «επιφανείς έμποροι γης» - άλλο επάγγελμα κι ετούτο- έκοψαν φτηνά οικόπεδα, καταπατώντας ακόμα και το αρχαίο αποστραγγιστικό σύστημα των αμπολών, απαντώντας στην ανάγκη των ανθρώπων για στέγη, την εποχή της έντονης αστικοποίησης, όπου οι άνθρωποι από την περιφέρεια  κατέβαιναν για μια καλύτερη τύχη και δουλειά στην Πόλη, μια και ο αγροτικός πληθυσμός ζούσε στην φτώχεια και την ανέχεια, εγκαταλελειμμένος στην τύχη του, από την συντηρητική πολιτική της εποχής.

Αυτή την παρά φύση  παρέμβαση των εμπόρων γης, ήρθαν να νομιμοποιήσουν πονηροί γνωστοί πολιτευτές, νομάρχες και δημοτικοί άρχοντες, κλείνοντας το μάτι στους φτωχούς ανθρώπους. Πολεοδόμησαν την περιοχή, όπως επέβαλαν οι έμποροι γης, χωρίς μελέτη, πρόγραμμα και κυρίως χωρίς καμιά υποδομή…

Έτσι πορεύτηκε η χώρα, έτσι οικοδομήθηκε ο Δήμος. Έτσι οικοδομήσανε τις πόλεις μας… ένα συστηματάκι που στηρίχτηκε στην λογική της πελατείας, αυτό που λέμε πελατειακό κράτος, όπου η ψήφος των πολιτών για την διαιώνιση της εξουσίας του, ήταν συνδεδεμένη με παράνομες μικροεξυπηρετήσεις. Πάρε κόσμε: οικόπεδα με φως, τηλέφωνο αλλά, στην περίπτωσή μας, με μπόλικο νερό!

Είμαστε τώρα στην φάση που πρέπει να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα…   

Δεν θέλω να ρίξω το ανάθεμα στην απερχόμενη Δημοτική αρχή του κ. Παγώνη, σε βαθμό μεγαλύτερο από αυτό που της αναλογεί, μια και υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες. Αλλά έχει την ευθύνη της ολιγωρίας, όπως το βλέπω εγώ.

Έπρεπε από εχθές , το φθινόπωρο, να έχουν γίνει πράγματα για την προετοιμασία της περιοχής, μπας και μήπως συμβεί, όπως το καθάρισμα και η συντήρηση των αμπολών που έχουν απομείνει, απόφραξη των φρεατίων του ελλιπούς και ελάχιστου δικτύου όμβριων, καθάρισμα των ρείθρων των δρόμων, ώστε να οδηγούνται τα νερά στα χωράφια,  όπου υπάρχουν.

Το τραγικότερο όλων είναι ότι το φαινόμενο δεν είναι καινοφανές. Με μικρή ή μεγαλύτερη ένταση εμφανίζεται σχεδόν κάθε χρόνο. Η κλιματική αλλαγή     – που μερικοί την υποτιμούν όπως ο γνωστός Ντόναλντ – θα μας «εκπλήσσει» κάθε νέα χρονιά! Θα μας παγώνει, θα μας ψήνει, θα μας πνίγει, θα μας διψάει, θα μας χαλάει το μαλλί…  Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο.

Όμως τώρα τι γίνεται; Μήπως θα πρέπει να συμφωνήσουμε (όπως διαφάνηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκίδας, στον ένα ή τον άλλο βαθμό) σε άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των κατοίκων αλλά και την αποφόρτιση της περιοχής;  Ανακεφαλαιώνοντας και συμπληρώνοντας: 

  • Όλες οι δυνάμεις του Δήμου, επιχειρούν στην περιοχή. Καθαρίζουν τις αμπολές, τα φρεάτια, τις άκρες των δρόμων. Ο Δήμος επιστρατεύει κάθε δυνατό μέσο (είναι κηρυγμένος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης), μηχανήματα, αντλίες, βυτιοφόρα, για την απάντληση όσο μεγαλύτερου όγκου νερού, αλλά και κρατώντας άδειους τους βόθρους .
  • Εξασφάλιση των συνθηκών για την υγεία των κατοίκων. Πριν σφίξουν οι ζέστες  και λυθεί το δημογραφικό των κουνουπιών(!), να γίνουν εκτεταμένα ραντίσματα που θα πρέπει να επαναλαμβάνονται σε τακτά διαστήματα.
  • Να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση, που νομίζω ότι ανταποκρίνεται, αποζημιώσεις , με γρήγορες χωρίς γραφειοκρατία  διαδικασίες, για το οικονομικό βάρος από τις καταστροφές που υπέστησαν οι κάτοικοι. Να τους απαλλάξουμε από τα Δημοτικά Τέλη για όσο θα χρειαστεί. Να ζητήσουμε απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και κάθε άλλη επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας, όσο χρειαστεί και όσων το δικαιούνται.
  • …. Και το κυριότερο όλων: να γίνει μελέτη για την δημιουργία εκτεταμένου δικτύου όμβριων υδάτων που να καλύπτει όλη την περιοχή, με επαρκή αριθμό αντλιοστασίων (λόγω της μορφολογίας και της ιδιαιτερότητας του ανάγλυφου του εδάφους.  Τα έξοδα των επόμενων  5 καρναβαλιών να πέσουν στην περιοχή για τον εξωραϊσμό της. Να εντοπιστούν (υπάρχουν αεροφωτογραφίες) οι αμπολές και να επανακτηθούν, έστω και να μην είναι ανοιχτές.

Γιατί εκτός από τον ψύλλο στον κόρφο τους, θα έχουν και κουνούπι στο αυτί τους! 

Επιστροφή