ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σταματήστε να εγκληματείτε με το περιβάλλον στην Εύβοια

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σταματήστε να εγκληματείτε με το περιβάλλον στην Εύβοια
14 Μαΐου 2019, 18:45
A+ A-
Αιχμηρό άρθρο του πρώην υπουργού για την αδράνεια των δημοτικών αρχών του νομού μας.

*Του Κώστα Μαρκόπουλου (πρώην υπουργού και βουλευτή της ΝΔ)

Δεν αρκούν οι όρκοι για το περιβάλλον ούτε οι βαρύγδουπες δηλώσεις, το περιβάλλον είναι η ίδια η ζωή μας και είναι υποχρέωσή μας η φροντίδα του.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης το περιβάλλον είναι και ευκαιρία καινοτόμου επιχειρηματικότητας, εκτός από κοινωνική συνείδηση.

Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμα διαφορετικά και στην Εύβοια  τα ζητήματα καθίστανται πλέον επιτακτικά και για κάποιους ενοχικά. Συνηθίζουμε να αναζητούμε δρόμους, υπηρεσίες και υποδομές για να έρθει πιο γρήγορα η ανάπτυξη και ο τουρισμός.

Σωστό μεν, αλλά ξεχνάμε ότι ένα κατεστραμμένο περιβάλλον μπορεί όλα να τα διώξει. Πίσω από κάθε αποκάλυψη περιβαλλοντικής καταστροφής κρύβεται είτε ένας ανεπαρκής δήμαρχος είτε μία «βολική» υπηρεσία.

10 χρόνια έχει ξεκινήσει η διαδικασία κατάργησης των ΧΥΤΑ και στην Εύβοια ακόμα δεν έχουμε κατορθώσει να φτιάξουμε Σ.Μ.Α. (σημεία μεταμόρφωσης απορριμμάτων) για να γίνει ανακύκλωση.

Κι όταν τα φτιάχνουμε, γίνεται πρόχειρα και εκπίπτουν στα δικαστήρια (περίπτωση Αμαρύνθου, περίπτωση Παραμερίτες παλαιότερα σε δασική έκταση).

Στην Ήπειρο παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα από τα σκουπίδια, στην Εύβοια είμαστε ουραγοί στην ανακύκλωση. Ζητάμε τουριστική ανάπτυξη και όμως οι περισσότεροι βιολογικοί είναι είτε υπολειτουργούντες είτε μη λειτουργούντες.

Ακόμα αναρωτιέμαι γιατί κανείς εισαγγελέας δεν έχει καλέσει την Δήμαρχο Ιστιαίας-Αιδηψού για τα ακατέργαστα βοθρολύματα που πέφτουν στην θάλασσα.

Αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν να υπάρχουν  έξω από τον βιολογικό της Σκύρου βουνά στερεών λυμάτων και κορεσμένος ΧΥΤΑ. Η σκουριά της ΛΑΡΚΟ εξακολουθεί να πέφτει στον Ευβοϊκό, τα υπόγεια ύδατα της περιοχής είναι ιδιαιτέρως ύποπτα από νιτρικά κλπ και υπάρχει μεγάλο ζήτημα με τα απόβλητα των πτηνοτροφικών μονάδων.

Τα στοιχήματα είναι πλέον μεγάλα και ζωτικά και οι επόμενοι δήμαρχοι είναι καλό να προετοιμάζονται για μεγάλες αποφάσεις και η περιφέρεια επίσης.

Η πολιτεία και η Ευρωπαϊκή Ένωση μας έχει προμηθεύσει με πλήθος νομολογιών και διατάξεων ώστε να κάνουμε χρήση. Θέλουμε όμως; Ή η κάθε τοπική αρχή «κλωτσάει» το τενεκεδάκι στην επόμενη ροκανίζοντας τον χρόνο αλλά και την ζωή μας.

Έπρεπε δηλαδή να πλημμυρίσει η μισή Χαλκίδα για να συνειδητοποιήσει ο Δήμαρχος την ανεπάρκειά του; Και για πόσο θα διαρκέσει αυτό;

Οι εκλογές της Τ.Α. είναι ευκαιρία για σοβαρές αλλαγές  φρουράς στους Δήμους. Είναι η ευκαιρία όλων μας. Η Δημοκρατία μοιράζει αξιώματα και ευθύνες και δίνει στους πολίτες δυνατότητα να αλλάξουν την ζωή τους. Είναι οι πολίτες έτοιμοι για την ευκαιρία;

Επιστροφή