Ο Chef Προτείνει

Ιταλικά κανελόνια μπολονέζ με μπεσαμέλ

Ιταλικά κανελόνια μπολονέζ με μπεσαμέλ
24 Ιανουαρίου 2020, 08:46
Μύρισε Ιταλία

Ιταλιάνο και σπαγγέτι και η γεύση θα αρέσει.

 

Υλικά

  • 1 πακέτο κανελόνια
  • 4 κ.σ. Grana Padano
  • πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο
  • ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:
  • 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 1 καρότο, τριμμένο
  • 1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 250 ml ζωμός βοδινού
  • 250 γρ. ντομάτα στον τρίφτη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 50 ml κόκκινο κρασί
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλατοπίπερο

ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ:

  • 70 γρ. βούτυρο
  • 80 γρ. αλεύρι
  • 800 ml γάλα χλιαρό
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • αλατοπίπερο

Τι κάνουμε

 

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι, το σέλερι και το καρότο κι ανακατεύουμε να μελώσουν (για περίπου 10 λεπτά).

Αυξάνουμε τη θερμοκρασία και προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύοντας ώσπου να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το κρασί κι αφήνουμε για ένα λεπτό. Τέλος, προσθέτουμε το ζωμό, τη ντομάτα, τη δάφνη κι αλατοπίπερο. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για περίπου μισή ώρα χωρίς καπάκι, έτσι ώστε να εξατμιστούν τα υγρά.

Όταν έχουν φύγει όλα τα υγρά, αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει και γεμίζουμε τα κανελόνια μας.

Για τη μπεσαμέλ, σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα ώσπου να ενσωματωθούν τα 2 υλικά. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα έτσι ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας. Τέλος, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε συνεχώς, ώσπου να γίνει παχύρρευστη η μπεσαμέλ (προσοχή: δεν θέλουμε να βράζει).

Για τη σύνθεση, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC. Γεμίζουμε τα κανελόνια με τη σάλτσα μπολονέζ (εγώ το κάνω με κουταλάκι γλυκού) και τα στοιχίζουμε σε ένα ταψί. Τα πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα τυριού. Ρίχνουμε από πάνω τη μπεσαμέλ απλώνοντας με μια σπάτουλα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί, λίγο μοσχοκάρυδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ψήνουμε στο φούρνο ώσπου η μπεσαμέλ να πάρει ένα ωραίο χρυσοκαφέ χρώμα (περίπου 45 με 50 λεπτά). Βγάζουμε κι αφήνουμε το φαγάκι μας να κρυώσει για ένα δεκαπεντάλεπτο τουλάχιστον πριν σερβίρουμε.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βατρσούσκι

Βατρσούσκι
Ο Chef Προτείνει
[26/03/2020 - 21:00]

Παραδοσιακές γεύσεις από τη Ρωσία   ...περισσότερα

Τάρτα μήλου ανάποδη

Τάρτα μήλου ανάποδη
Ο Chef Προτείνει
[20/03/2020 - 08:12]

Για την καραντίνα... ...περισσότερα

Κουλουράκια νηστίσιμα

Κουλουράκια νηστίσιμα
Ο Chef Προτείνει
[13/03/2020 - 08:22]

Θυμίζουν σε γεύση τα μελομακάρονα ...περισσότερα