Ο Chef Προτείνει

Χούμους από την ιερή πόλη των Ιεροσολύμων

Χούμους από την ιερή πόλη των Ιεροσολύμων
31 Ιανουαρίου 2020, 08:22
Ορεκτικό ή ολοκληρωμένο γεύμα;  

Iσραήλ, Τελ Αβίβ, Ιεροσόλυμα, ομορφιά από τη Μέση Ανατολή, με τη θρησκευτική κατάνυξη να αιωρείται στην ατμόσφαιρα και τις γεύσεις και αρώματα των πικάντικων και μη συνταγών τους να αιωρούνται σε όλες τις γειτονιές.

Μια συνταγή, καθαρά τοπική των Ιεροσολύμων είναι το Χούμους. Αλλοι το λένε ορεκτικό, άλλοι κυρίως πιάτο, όπως και να έχει όμως είναι γεύση γνωστή και στη δική μας κουζίνα αφού έχει ως κύριο συστατικό τα ρεβύθια και το ταχίνι.

Υλικά

  • 250 γρ. ξερά ρεβύθια
  • 120 γρ. ταχίνι
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 4 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • ~200 ml ζωμό των ρεβυθιών
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 100 ml παγωμένο νερό
  • 1 κ.σ. κύμινο
  • αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • καπνιστή πάπρικα για το σερβίρισμα

Τι κάνουμε

Μουλιάζουμε τα ρεβύθια σε νερό από το προηγούμενο βράδυ, για 8-12 ώρες. Την επόμενη μέρα τα βάζουμε σε κατσαρόλα με το νερό στο οποίο τα μουλιάσαμε και τα βράζουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε, κρατώντας περίπου 200 ml απο το νερό στο οποίο έβρασαν.

Βάζουμε τα ρεβύθια, το χυμό λεμόνι, το κύμινο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι κατά προτίμηση, το σκόρδο και το  ταχίνι σε επεξεργαστή τροφίμων ή μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν ελαφρώς. Συνεχίζουμε, προσθέτοντας το ελαιόλαδο σταδιακά και το ζωμό των ρεβυθιών. Χτυπάμε για τουλάχιστον 15 λεπτά.

Προσθέτουμε το παγωμένο νερό και ξαναχτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα χούμους λείο και κρεμώδες, γα περίπου 5 λεπτά.

Σερβίρουμε το χούμους χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου, πασπαλισμένο με καπνιστή πάπρικα και λίγο έξτρα ελαιόλαδο. Το συνοδεύουμε με ψημένες αραβικές πίτες.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ