Απόψεις

Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου χωρίς σύγχρονο νοσοκομείο στην Εύβοια

Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου χωρίς σύγχρονο νοσοκομείο στην Εύβοια
4 Φεβρουαρίου 2020, 07:00
Ενα ενδιαφέρον άρθρο του Κώστα Μαρκόπουλου σχετικά με την υγεία στο νομό.

* Γράφει ο Κώστας Μαρκόπουλος, Χειρουργός Θώρακος και Αγγείων, τ. υπουργός και βουλευτής

Ο πλανήτης στις 4 Φεβρουαρίου τιμά τον αγώνα την κοινωνίας και της επιστήμης με την Ημέρα κατά του Καρκίνου. Ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως και στην Ελλάδα.

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα αναδεικνύονται 45.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου, με πρώτο σε συχνότητα τον καρκίνο του πνεύμονος, δεύτερο τον καρκίνο του μαστού και τρίτο τον καρκίνο τον καρκίνο του εντέρου.

Η τάση είναι δυστυχώς αυξητική με αιτιολογικούς παράγοντες την κακή διατροφή, το αλκοόλ, την παχυσαρκία, την έλλειψη σωματικής άσκησης, το κάπνισμα, τη μόλυνση του αέρα, των υδάτων κλπ.

Οι στατιστικοί αριθμοί για την Ελλάδα τρομάζουν όταν διαπιστώνουμε ότι είμαστε οι πρώτοι στην Ευρώπη στο κάπνισμα και στην παχυσαρκία (παιδική και ενηλίκων) και η πλέον ανεξέλεγκτη χώρα στη χρήση φυτοφαρμάκων και νιτρικών λιπασμάτων.

Για όσους αντιδρούν στην υποχρεωτική διακοπή του καπνίσματος σε δημόσιους τουλάχιστον χώρους, έχω να αντιπαραθέσω 10.000 νέα περιστατικά καρκίνου πνεύμονος κάθε χρόνο, 6500 θανάτους από την ίδια αιτία, δηλαδή μία πόλη.

Και για όσους υποτιμούν την μόλυνση των υπόγειων υδάτων έχω να αντιπαραθέσω άλλα 13.000 νέα περιστατικά ανά έτος από καρκίνους ουροδόχου κύστεος, ήπατος, στομάχου, παγκρέατος και εντέρου.

Αυτό για την Εύβοια ερμηνεύεται 500 νέοι καρκίνοι μόνο από τους παραπάνω αναφερθέντες κάθε χρόνο και επιπρόσθετα 100 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού και βέβαια άλλες πιο σπάνιες μορφές.

Συμπερασματικά, χιλιάδες οικογένειες μπαίνουν κάθε χρόνο σε μεγάλη περιπέτεια υγείας στον Νομό μας και σε “ξεσπίτωμα”, αφού το νέο Νοσοκομείο με πολλά νέα τμήματα και θεωρητικές δυνατότητες παραμένει εξοπλισμένο και θεόκλειστο.

Και βέβαια ούτε το 2020 θα λειτουργήσει, αφού δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση νέου προσωπικού που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του μετά το τέλος του δρόμου προσβάσεως.

Οι καλύψεις κάποιων θέσεων με επικουρικούς γιατρούς είναι προπέτασμα καπνού. Το υπάρχον Νοσοκομείο έχει πρακτικά τερματίσει την αποστολή του κτιριακά αλλά και οι συνθέσεις των τμημάτων είναι αστείες ενώπιον των απαιτήσεων.

Το Νοσοκομείο φάντασμα της Θήβας πρέπει να μας προβληματίσει. Είναι ντροπή για όλους να έχει ξοδέψει το κράτος 80 εκατομμύρια για ένα σύγχρονο Νοσοκομείο και να είναι κλειστό λόγω ανικανότητας του προηγούμενου Δημάρχου αλλά και λόγω της αδιαφορίας όσων πρέπει να πιέσουν για 100 άτομα νέο προσωπικό που είναι απαραίτητο, δηλαδή κόστος 3εκ. ευρώ ανά έτος.

Στην Ελλάδα δυστυχώς πολλοί καρκίνοι ανακαλύπτονται σε προχωρημένη κατάσταση λόγω παντελούς έλλειψης πρόληψης. Ούτε η απλή ακτινογραφία θώρακος που έγκαιρα ανακαλύπτει έναν καρκίνο πνεύμονος ούτε η μαστογραφία για τον αντίστοιχο καρκίνο είναι υποχρεωτικές εξετάσεις άνω των 40 ετών. 

Ούτε βέβαια για τους προχωρημένους καρκίνους υπάρχει η παραμικρή οργανωμένη παρηγορητική φροντίδα από την πολιτεία. Ούτε βέβαια τα ογκολογικά συμβούλια λειτουργούν στα Νοσοκομεία. Δικαίως είμαστε ουραγοί στην Ε.Ε και η μοναδική χώρα χωρίς Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης του καρκίνου.

Δυστυχώς, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου φέρνει στην επιφάνεια σοβαρό έλλειμμα στον κυβερνητικό σχεδιασμό της Υγείας και για την Εύβοια ένα προκλητικό πλέον έλλειμμα, αυτό του Νέου Νοσοκομείου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Kαταλύτης σε μία νέα τάξη πραγμάτων

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Kαταλύτης σε μία νέα τάξη πραγμάτων
Απόψεις
[20/03/2020 - 14:24]

¶ρθρο του Κώστα Μαρκόπουλου για τις επιπτώσεις του ιού στην κοινωνία, την πολιτική και την οικονομία.  ...περισσότερα

ΧΑΛΚΙΔΑ: Αυτή είναι η εγκύκλιος του Μητροπολίτη για το κλείσιμο των ιερών ναών

ΧΑΛΚΙΔΑ: Αυτή είναι η εγκύκλιος του Μητροπολίτη για το κλείσιμο των ιερών ναών
Απόψεις
[19/03/2020 - 10:33]

"Ας βοηθήσουμε το σύστημα υγείας μας να αντέξει, με το να μείνουμε σπίτι μας" τονίζει ο Σεβασμιώτατος. ...περισσότερα