ΕΥΒΟΙΑ-ΒΟΙΩΤΙΑ: Εφιαλτική έξαρση των κλοπών μετασχηματιστών της ΔΕΗ

ΕΥΒΟΙΑ-ΒΟΙΩΤΙΑ: Εφιαλτική έξαρση των κλοπών μετασχηματιστών της ΔΕΗ
15 Ιουλίου 2020, 09:06
A+ A-
Ο υπάλληλος της ΔΕΗ Χαλκίδας Γιάννης Κεμανές (φωτό) γράφει για το σοβαρό αυτό θέμα.

* Γράφει ο Γιάννης Κεμανές,  υπάλληλος στον ΔΕΔΔΗΕ Χαλκίδας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΤΕ/ΔΕΗ-ΚΗΕ

Εφιαλτική έξαρση των κλοπών Μετασχηματιστών (Μ/Σ) ΔΕΗ (στα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ) παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο στην περιοχή της Χαλκίδας (περιλαμβάνει την γεωγραφική περιοχή από Γυμνό μέχρι Λιχάδα συν Σχηματάρι-Οινόφυτα-Τανάγρα-Αρμα).

Συγκεκριμένα το χρονικό διάστημα από 1/7/2019 έως 30/6/2020 κλάπηκαν 165 Μ/Σ συνολικού κόστους 817.239,17€. Το αντίστοιχο διάστημα από 1/7/2018 έως 30/6/2019 είχαν κλαπεί 73 Μ/Σ κόστους 366.663,37 € (Στοιχεία που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει)

Το κόστος αυτό μετακυλίεται στους καταναλωτές αφού λογιστικά ο ΔΕΔΔΗΕ το τοποθετεί στην συντήρηση δικτύων και το εισπράττει μέσω των λογαριασμών ρεύματος (στην χρέωση ΔΕΔΔΗΕ)  όλων των παρόχων.

Αβίαστα θα μπορούσε κάποιος να ρίξει την ευθύνη για ολιγωρία στην Αστ. Διεύθυνση της Εύβοιας. Όμως το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και σε άλλες Περιοχές της χώρας (Θήβα-Λάρισα-Θεσσαλονίκη-Καρδίτσα-Αχαία κλπ).

Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η ύπαρξη απομακρυσμένων ΜΣ σε αγροτικές παροχές αλλά κυρίως χυτηρίων χαλκού σε κοντινή απόσταση. Αγροτικές περιοχές όπως η Δράμα δεν έχουν έντονο πρόβλημα κλοπών γιατί τα κοντινότερα χυτήρια χαλκού είναι 200 χλμ μακριά και η απόσταση αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα.

Το πρόβλημα της σωστής Αστυνόμευσης αφορά τον κεντρικό επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΛΑΣ και τον Υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ. κ.Χρυσοχοϊδη οι ευθύνες του οποίου είναι βαρύτατες  αφού μιλούσε για …πάταξη της παραβατικότητας, για επιστροφή στην κανονικότητα και εφαρμογή του δόγματος …Νόμος και Τάξη.

Φαίνεται ότι αυτό το δόγμα ισχύει για τους εργαζόμενους-διαδηλωτές ώστε να μην χαλάνε την κατασκευασμένη - από τα προπληρωμένα συστημικά ΜΜΕ- εικόνα του Επιτελικού Κράτους και για τα Εξάρχεια με τις θεατρινίστικες και αναποτελεσματικές επεμβάσεις on camera για να πουλάνε σανό στο λαό και οι έμποροι τα ναρκωτικά στην πλατεία.

Ο πολίτης αισθάνεται απροστάτευτος και η περιουσία του  Ελληνικού λαού  είναι έρμαιο των συμμοριών. Ο Υπουργός δεν μπορεί να επικαλείται έλλειψη προσωπικού γιατί η Ελλάδα είναι η χώρα με τους περισσότερους αστυνομικούς ανά κάτοικο σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT.

Από την άλλη μεριά ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ευθύνες που δεν κάνει ενέργειες για  να προστατεύσει επαρκώς την περιουσία της ΔΕΗ επαναπαυόμενος στην είσπραξη της ζημιάς από τους καταναλωτές.

Πέρα από τις αξιόλογες προτάσεις που βρίσκονται εδώ και χρόνια στα συρτάρια της Γ.Δ. Δικτύων θα μπορούσε με τις υπερσύγχρονες θερμοκάμερες νυχτερινής όρασης των drones που διαθέτει με δυνατότητες επιτήρησης πολλών χιλιομέτρων, να επιτηρεί μερικά βράδια τους πιθανούς στόχους που γνωρίζει εκ των προτέρων από την στιγμή που κλέβουν τους ίδιους ΜΣ αμέσως μόλις τοποθετούνται (υπάρχουν περιπτώσεις κλοπών των ίδιων ΜΣ ως και 5 φορές σε ένα μήνα.)

Έτσι με προϋπόθεση την επέμβαση της Αστυνομίας εντός μισής ώρας που διαρκεί η κλοπή θα μπορούσαν να εξαρθρωθούν τα κυκλώματα κλεπτών-κλεπταποδόχων.

Αυτό όμως προϋποθέτει μερικά ψίχουλα πρόσθετη αμοιβή σε 2-3 εργαζόμενους του ΔΕΔΔΗΕ  σε κάθε περιοχή, αλλά ο σχεδιασμός του κ.Χατζηδάκη στον όμιλο ΔΕΗ είναι περικοπές από τους εργαζόμενους και εξωφρενικές αμοιβές στα γαλάζια  golden boys που ξεφυτρώνουν κατά δεκάδες με την δημιουργία νέων Γενικών Διευθύνσεων είτε λόγω διχοτόμησης και τριχοτόμησης των υφισταμένων, είτε με τη δημιουργία καινούργιων, χωρίς αντικείμενο και προσωπικό.

Παράλληλα χρειάζονται από την Αστυνομία πυκνοί αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στα χυτήρια χαλκού και άμεση επέμβαση στις περιπτώσεις που ειδοποιείται για κλοπές ΜΣ σε εξέλιξη.

Οι ανούσιες και μονότονες συσκέψεις των εμπλεκομένων δεν έχουν οδηγήσει πουθενά μέχρι σήμερα παρά μόνο στην καταγραφή της κατάστασης και σε ευχολόγια.

Είναι ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ να προστατεύσει την περιουσία του Ομίλου ΔΕΗ και χρέος της ΕΛ.ΑΣ. να συνδράμει για την καταστολή των κλοπών που επιβαρύνουν όλους τους καταναλωτές με πολλά εκατομμύρια € ετησίως.

Επιστροφή