Πιτούλες με ταραμά
4 Μαρτίου 2011, 08:00
* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Στην Ελλάδα, σαρακοστή και ταραμοσαλάτα πάνε μαζί, έδεσμα παραδοσιακό και πολύ νόστιμο, πλούσιο σε γεύση, μέταλλα, βιταμίνες μα και θερμίδες, μιας και περιέχει πολλά λιπαρά.
Από τη διαδικασία παρασκευής του ταραμά προέρχονται δύο είδη: ο λευκός ο οποίος είναι πιο ποιοτικός (κατά τη γνώμη μου) και χωρίς πρόσθετα και ο κόκκινος, με πολλές χρωστικές και σογιάλευρο κάποιες φορές.
Κάθε τόπος έχει τη δική του ξεχωριστή συνταγή, αλλού προσθέτουν κρεμμύδι, αλλού σκόρδο ακόμα και αμύγδαλα μα τα κύρια υλικά δεν αλλάζουν και είναι ταραμάς, λάδι και λεμόνι.
Ας απολαύσουμε σε μια άλλη εκδοχή τον ταραμά και είμαι σίγουρη πως θα σας αρέσει.
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 200 γρ. σπανάκι
• 1 πράσο (λευκό μέρος)
• 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
• 1 ματσάκι μάραθου
• 2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει
• 2 κουταλιές λευκό ταραμά
• 3/4 κούπας νερό
• Πιπέρι, πάπρικα
• Λάδι για το τηγάνισμα
EKTEΛΕΣΗ:
Ψιλοκόβω όλα τα χορταρικά μου και τα ανακατεύω.
Προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το νερό που το ρίχνω σιγά σιγά ανακατεύοντας μέχρι να πάρω έναν παχύρευστο χυλό (αν χρειαστεί προσθέτω λίγο νερό ακόμη).
Καρυκεύω, χωρίς να προσθέσω αλάτι (ο ταραμάς είναι αρκετά αλμυρός).
Σε μικρό αντικολλητικό τηγάνι προσθέτω λάδι και ρίχνω τόσο χυλό όσο να καλυφθεί.
Τηγανίζω και από τις δυο πλευρές και συνεχίζω μέχρι να τελειώσει το μείγμα.
Απολαύστε τα!
Το ...χαβιάρι του φτωχού!
* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Στην Ελλάδα, σαρακοστή και ταραμοσαλάτα πάνε μαζί, έδεσμα παραδοσιακό και πολύ νόστιμο, πλούσιο σε γεύση, μέταλλα, βιταμίνες μα και θερμίδες, μιας και περιέχει πολλά λιπαρά.
Από τη διαδικασία παρασκευής του ταραμά προέρχονται δύο είδη: ο λευκός ο οποίος είναι πιο ποιοτικός (κατά τη γνώμη μου) και χωρίς πρόσθετα και ο κόκκινος, με πολλές χρωστικές και σογιάλευρο κάποιες φορές.
Κάθε τόπος έχει τη δική του ξεχωριστή συνταγή, αλλού προσθέτουν κρεμμύδι, αλλού σκόρδο ακόμα και αμύγδαλα μα τα κύρια υλικά δεν αλλάζουν και είναι ταραμάς, λάδι και λεμόνι.
Ας απολαύσουμε σε μια άλλη εκδοχή τον ταραμά και είμαι σίγουρη πως θα σας αρέσει.
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 200 γρ. σπανάκι
• 1 πράσο (λευκό μέρος)
• 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
• 1 ματσάκι μάραθου
• 2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει
• 2 κουταλιές λευκό ταραμά
• 3/4 κούπας νερό
• Πιπέρι, πάπρικα
• Λάδι για το τηγάνισμα
EKTEΛΕΣΗ:
Ψιλοκόβω όλα τα χορταρικά μου και τα ανακατεύω.
Προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το νερό που το ρίχνω σιγά σιγά ανακατεύοντας μέχρι να πάρω έναν παχύρευστο χυλό (αν χρειαστεί προσθέτω λίγο νερό ακόμη).
Καρυκεύω, χωρίς να προσθέσω αλάτι (ο ταραμάς είναι αρκετά αλμυρός).
Σε μικρό αντικολλητικό τηγάνι προσθέτω λάδι και ρίχνω τόσο χυλό όσο να καλυφθεί.
Τηγανίζω και από τις δυο πλευρές και συνεχίζω μέχρι να τελειώσει το μείγμα.
Απολαύστε τα!