Νίκος και Κυριάκος Κυριάκου: Ενωσαν τις αναμνήσεις με όραμα και αισθητική

25 Αυγούστου 2020, 08:00
A+ A-
Η ανακαίνιση του φροντιστηρίου "Κυριάκου" στο κέντρο της Χαλκίδας το αποδεικνύει.

Όταν η νέα γενιά έρχεται σε μία επιχείρηση, έχει δύο δρόμους: Να ακολουθήσει την πεπατημένη (ακόμη κι αν είναι επιτυχημένη) ή να χαράξει αυτόνομη πορεία με στόχο να βάλει τη δική της σφραγίδα.

Ο Κυριάκος Κυριάκου και ο Νίκος Κυριάκου

Ο Νίκος Κυριάκου στάθηκε διπλά τυχερός κατά την ανάληψη των ηνίων των φροντιστηρίων «ΚΥΡΙΑΚΟΥ» στη Χαλκίδα. Πρώτον, ο πατέρας του Αντρέας δούλεψε σκληρά για να δημιουργήσει ένα φροντιστήριο με κύρος και φήμη. Δεύτερον, ο αδελφός του Κυριάκος διαπρέπει στον αρχιτεκτονικό τομέα και οι γνώσεις του ήρθαν να …κουμπώσουν με το όραμα του Νίκου.

Αυτό το όραμα και η φαντασία του ταλαντούχου αρχιτέκτονα αποτυπώνονται πλήρως στο ανακαινισμένο φροντιστήριο «ΚΥΡΙΑΚΟΥ», στο κέντρο της Χαλκίδας, το οποίο ξέφυγε από τα καθιερωμένα και αναδεικνύει τη διαφορετική φιλοσοφία της νέας γενιάς.

Το egnomi.gr επισκέφθηκε το φροντιστήριο στην οδό Περικλέους Σταύρου και είδε τις σαρωτικές αλλαγές που έχουν γίνει στο χώρο.

Απευθείας αντιλαμβάνεσαι ότι κάτι…λείπει. Ναι, η γραμματεία έχει αντικατασταθεί από ένα μεγάλο τραπέζι, το οποίο φιλοξενεί συναντήσεις καθηγητών, γονέων και μαθητών, δημιουργώντας αμέσως την αίσθηση της ομάδας. Οι χώροι του φροντιστηρίου έχουν προσεχθεί με κάθε λεπτομέρεια.

Τα φωτιστικά στην οροφή λειτουργούν ενοποιητικά, ενώ το μαρμάρινο δάπεδο αποπνέει ατμόσφαιρα 90’ς. Η μουσική και τα φυτά προσθέτουν διακριτικά μια φρεσκάδα.

Χώρος υποδοχής-καθιστικό

Η  βιβλιοθήκη στο χώρο αναμονής λειτουργεί και ως ένα μικρό αμφιθέατρο, που χρησιμοποιείται ταυτόχρονα ως καθιστικό και ως χώρος μάθησης, ενώ κάθε πιθαμή του κτηρίου αξιοποιήθηκε για να ικανοποιεί τις ανάγκες του σύγχρονου μαθητή, όπως ένα ανεκμετάλλευτο δωμάτιο που μετατράπηκε σε πολυχώρο με ένα ανοιχτό μπαρ μελέτης, αλλά και κρυφούς χώρους αποθήκευσης.

Ανοιχτό μπαρ μελέτης και αποθηκευτικοί χώροι

«Έχουμε ζήσει από μικροί το φροντιστήριο και υπάρχουν χιλιάδες βιώματα που μας δένουν συναισθηματικά με το χώρο. Οι παρεμβάσεις έγιναν με την ίδια φροντίδα που θα τις κάναμε στο σπίτι μας και υπηρετούν την κυρίαρχη ιδέα, που είναι να νιώσουν τα παιδιά το περιβάλλον σαν δικό τους, είτε για να παρακολουθήσουν μαθήματα, είτε για μελέτη ακόμα και για να συναντηθούν με τους φίλους τους» τονίζουν ο Νίκος και ο Κυριάκος Κυριάκου.

Πράγματι, οι διαχωρισμοί έχουν καταργηθεί και όλα ενοποιούνται. Για παράδειγμα, ο μέχρι πρότινος αναξιοποίητος υπαίθριος χώρος αναδείχθηκε με καθιστικά, πράσινο, αλλά και θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων!

Είσοδος του φροντιστηρίου και εξωτερικός διάδρομος

Το λευκό κυριαρχεί και οι χρωματικές πινελιές είναι προσεγμένες, ώστε να μην επέρχεται οπτική κούραση. Επιπλέον, δεν λείπουν οι «έξυπνες» παρεμβάσεις, όπως οι διαχωριστικές κουρτίνες, που χωρίζουν τις αίθουσες ανάλογα με τις διδακτικές ανάγκες. 

Οι διαχωριστικές κουρτίνες που μετατρέπουν τις αίθουσες διδασκαλίας σε εργαστήριο Ελεύθερου & Γραμμικού ΣχεδίουΜε το άνοιγμα των κουρτινών γίνεται ενιαίος ο χώρος του εργαστηρίου

Μιας και ο λόγος για τις αίθουσες διδασκαλίας, δεν θα μπορούσαν να μη φέρουν τη σφραγίδα του νεωτερισμού. Ο φωτισμός και τα χρώματα αλλάχθηκαν πλήρως, ώστε η ατμόσφαιρα να είναι γαλήνια και ιδανική για μάθηση.

Οι αποστάσεις τηρούνταν ανέκαθεν, καθώς τα τμήματα είναι ολιγομελή, αλλά η ανακαίνιση έδωσε επιπλέον λύσεις που εφαρμόζονται εύκολα στην covid εποχή. Φυσικά, η τεχνολογία έχει κυρίαρχη παρουσία και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός αναβαθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό για να ανταποκριθεί στις hi-tech ανάγκες της νέας γενιάς.

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και χώρος μελέτης στο βάθος

Ενώνοντας όλα αυτά τα κομμάτια, καταλαβαίνουμε ότι ο δημιουργήθηκε κάτι πολύ περισσότερο από ένα φροντιστήριο.

«Θέλαμε οι μαθητές να νιώθουν ότι κάθε χώρος τούς ανήκει. Να αισθάνονται άνετα περπατώντας στο φροντιστήριο, αλλά και επιπλέον να ικανοποιούν βασικές τους ανάγκες, όπως να διαβάσουν, να συζητήσουν, να φάνε το κολατσιό τους, να μπορούν να χαλαρώσουν αλλά παράλληλα να μοιραστούν και να μάθουν» μας είπε ο Νίκος Κυριάκου, ενώ για το χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης ο Κυριάκος πρόσθεσε:

«Κάναμε στρατηγικές παρεμβάσεις χωρίς περιττές κινήσεις με έμφαση στη λειτουργικότητα προσεκτική διαχείριση του κόστους. Με απλά υλικά και σωστή χρήση του χρώματος κάναμε ένα ζωντανό και ευχάριστο σύνολο. Όλα αυτά έγιναν μέσα σε 30 περίπου μέρες και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τα συνεργεία που δούλεψαν, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν παλιοί μαθητές του φροντιστηρίου και είδαν το έργο με μεγάλη αγάπη».

Πόσο εύκολο, όμως, είναι να συνεργαστούν δύο αδέλφια, που ανήκουν σε διαφορετικούς τομείς, έχοντας μάλιστα ένα δύσκολο στόχο, όπως η μετεξέλιξη της οικογενειακής επιχείρησης; Ας αφήσουμε τους πρωταγωνιστές να μας απαντήσουν:

«Σίγουρα δεν είναι εύκολο. Ως βάση, είχαμε την κοινή μας αγάπη για το φροντιστήριο. Από ‘κει και πέρα, προηγήθηκαν πολλές συζητήσεις, στις οποίες οι αρχιτεκτονικές ιδέες ζυμώθηκαν με σύγχρονους εκπαιδευτικούς στόχους. Η ταύτιση ήταν σχεδόν απόλυτη και έτσι η συνεργασία μας ήταν άριστη και έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Φεύγοντας από το φροντιστήριο, δεν μας έμεινε καμία αμφιβολία για το ποια οδό ακολούθησε ο Νίκος Κυριάκου. Είναι ο τρίτος δρόμος: Δεν γκρέμισε ό,τι επιτυχημένο βρήκε ούτε αρκέστηκε, όμως, σε αυτά. Χτίζει πάνω στην αναγνωρισμένη πορεία του φροντιστηρίου και δημιουργεί τη σύγχρονη ταυτότητά του, όπως αρμόζει σε κάθε νέα γενιά να κάνει!

Φροντιστήρια Κυριάκου: Δείτε εδώ όλα τα απαραίτητα πληροφοριακά στοιχεία.

Μελέτη και σχεδιασμός χώρου: KSESTUDIO, Σαρανταπήχου 15, Λυκαβήτος, Αθήνα. Τηλ. 210-3804154. Πληροφορίες: https://ksestudio.com/

Φωτογραφίες: Αλίνα Λέφα

Επιστροφή