Απόψεις

ΕΥΒΟΙΑ: Να επιτελέσουν το καθήκον τους οι πολιτικοί μας για να γίνουν έργα υποδομής στο νομό

ΕΥΒΟΙΑ: Να επιτελέσουν το καθήκον τους οι πολιτικοί μας για να γίνουν έργα υποδομής στο νομό
16 Οκτωβρίου 2020, 10:20
¶ρθρο-Παρέμβαση του Δημήτρη Κατούνη, που επισημαίνει την έλλειψη συνεργασίας των βουλευτών μας.

* Γράφει ο Δημήτρης Κατούνης, οικονομολόγος, πρώην πολιτευτής Ν.Δ, επίτιμος Γεν. Διευθυντής και Υποδιοικητής ΥΠΑ. 

Είναι γνωστόν σε όλους, ότι από το 1990, που έγινε  η υψηλή γέφυρα της Χαλκίδας, το πρώτο και μοναδικό μεγάλο έργο   μέχρι σήμερα, δεν  έχει  κατασκευασθεί κανένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο, έργο πνοής που θα δώσει ζωή στην Εύβοια.

Ακόμη και για την παράκαμψη της Χαλκίδας, της οποίας η κατασκευή  έχει εξαγγελθεί από τότε, και που όλα τα προηγούμενα χρόνια,  άλλοτε οι βουλευτές του Σύριζα και άλλοτε της Ν.Δ ανακοίνωναν την δημοπράτησή της,   μαθαίνουμε ότι μόλις τώρα  ξεκίνησε η διαδικασία των απαλλοτριώσεων, καθώς και η ολοκλήρωση των σχετικών μελετών.

Αλλά και για τον βόρειο οδικό άξονα, που τον διήλθε οδικώς  ο
Πρωθυπουργός στις προηγούμενες  εκλογές, και δήλωσε ότι " πρώτη φορά βλέπω τόσο κακό οδικό δίκτυο", δεν έχει προχωρήσει τίποτα, εκτός από τα έργα διαπλάτυνσης ,που γίνονται με ίδια κονδύλια της Περιφερειακής Αρχής, βελτιώνοντας τον υπάρχοντα δρόμο στο Τμήμα Ψαχνά -Προκόπι και προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια και ταχύτητα. 

Διερωτώμαι τι θα πει ο Πρωθυπουργός, όταν  ξανά διέλθει τον ίδιο δρόμο  στις επόμενες εκλογές;

Δεν έπρεπε να έχει προχωρήσει ο ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ- ΛΙΜΝΗ ΜΕΣΩ ΚΑΝΤΗΛΙΟΥ, για την κατασκευή του οποίου υπάρχει οριστική μελέτη από το 1989;( Έχω γράψει σχετικό άρθρο στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος  στις 21 Απριλίου 2003.)

Και αντ' αυτού ακούσαμε από βουλευτή να λέει ότι "για να αρθεί ο αποκλεισμός της βόρειας Εύβοιας χρειάζεται να ανοιχθεί σήραγγα τριών χιλ. από το ύψος της Καμαρίτσας μέχρι το ύψος του Παγώντα, λες και η αντιμετώπιση του ορεινού όγκου στον ¶γιο, που κλείνει από τα χιόνια, είναι το μοναδικό εμπόδιο που δεν βοηθάει την βόρειο Κεντρική Εύβοια να  αναπτυχθεί  τουριστικά  και όχι μόνο. 

Δεν πρέπει να δρομολογηθεί η νέα χάραξη και κατασκευή του ΔΡΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑ- ΚΥΜΗ για την ταχύτερη και ασφαλέστερη κυκλοφορία  των οχημάτων, αλλά και την καλύτερη αξιοποίηση του λιμανιού της;

Δεν έπρεπε να έχει προχωρήσει η κατασκευή ΜΑΡΙΝΑΣ ΣΤΗ  ΧΑΛΚΙΔΑ, για τον ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής, που θα συνέβαλε τόσα χρόνια  στην τουριστική ανάπτυξή της; (Έχω γράψει σχετικό άρθρο στην ίδια εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος στις 6 Ιουλίου 2003).

Πού είναι το ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΗΝ  ΒΟΡΕΙΟ ΕΥΒΟΙΑ, που να δέχεται πτήσεις Τσάρτερς, για να αναπτυχθεί τουριστικά η περιοχή; Μάλιστα είχα προθυμοποιηθεί, ως ανώτερο στέλεχος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας να βοηθήσω,αλλά δυστυχώς...

Χρειαζόταν να διαπιστωθεί από το κλιμάκιο Υπουργών, που επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές από τις πλημμύρες, ότι υπάρχει παντελής  έλλειψη υποδομών στο Νομό μας;.

(Ακούστηκε από χείλη κυβερνητικού  βουλευτή, ότι η κυβέρνηση   του 1999 (ΠΑΣΟΚ) δεν είχε δηλώσει ούτε ένα χιλιόμετρο δρόμου της Εύβοιας να ενταχθεί στα διευρωπαικά  δίκτυα Μεταφορών, για να μπορέσει  να χρηματοδοτηθεί  από τα κοινοτικά κονδύλια. (Αν είναι δυνατόν!)

Αυτή η ενέργεια της τότε κυβέρνησης, εάν αληθεύει, για  τον οποία ελέγχονται οι τότε κυβερνητικοί βουλευτές της Εύβοιας, με πρώτο τον εκλιπόντα πρώην Υπουργό και πολιτικό μηχανικό,  έπαψε να ισχύει το 2012 με παρέμβαση της τότε κυβέρνησης, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά τα λεγόμενα του ίδιου βουλευτή.)

Σήμερα, τώρα, τι σκέπτονται να κάνουν  οι πολιτικοί μας, για την παντελή έλλειψη υποδομών στο Νομό μας;

Θα αδιαφορήσουν, όπως έπραξαν οι τότε βουλευτές,  θα μείνουν με την   διαπίστωση, ή όλοι μαζί θα ασκήσουν πίεση στην Κυβέρνηση για να προχωρήσει άμεσα στην κατασκευή όλων των σημαντικών αναπτυξιακών έργων, που έχει ανάγκη ο Νομός μας;

Θα συνεργαστούν στενά μεταξύ τους; Η θα τρέχουν ποιος θα καρπωθεί πρώτος την τακτοποίηση κάποιου μικροπροβλήματος.

Είναι πολύ κατατοπιστικό και πολιτικά χρήσιμο το δημοσίευμα  της Ευβοϊκής Γνώμης, με το οποίο η εφημερίδα διαπιστώνει την μη συνεργασία  κυβερνητικών βουλευτών για την ίδρυση μονάδας τεχνητού νεφρού στο Νοσοκομείο Καρύστου.  

Γι' αυτό είναι καιρός οι πολιτικοί νέας γενιάς μαζί και όχι ο καθένας χωριστά, όπως συμβαίνει συχνά,  σε συνεργασία με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου και άλλων Φορέων του Νομού μας να καταγράψουν και να ιεραρχήσουν, όλα τα  αναπτυξιακά  έργα, που έχει ο ανάγκη ο Νομός μας.

Και αφού εξασφαλίσουν τις αναγκαίες πιστώσεις για την σύνταξη των σχετικών  μελετών, να ψάξουν να βρούνε Ευρωπαϊκά και Εθνικά  προγράμματα χρηματοδότησής των.

Μόνο έτσι το πολιτικό προσωπικό στην Εύβοια επί τέλους θα έχει επιτελέσει το καθήκον του στο ακέραιο .

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επίταξη ιατρών. Κάλεσμα ψυχής

Επίταξη ιατρών. Κάλεσμα ψυχής
Απόψεις
[17/04/2021 - 17:30]

Επίκαιρο άρθρο του Κώστα Κεμίδη. ...περισσότερα

Η Επανάσταση του 1821 και οι Εμφύλιοι Πόλεμοι γενικά

Η Επανάσταση του 1821 και οι Εμφύλιοι Πόλεμοι γενικά
Απόψεις
[16/04/2021 - 12:37]

Ο δικηγόρος Κώστας Κεμίδης καταθέτει την προσωπική του άποψη ...περισσότερα

Το χρέος της Αυτοδιοίκησης στον αγώνα ενάντια στα Αιολικά Πάρκα

Το χρέος της Αυτοδιοίκησης στον αγώνα ενάντια στα Αιολικά Πάρκα
Απόψεις
[09/04/2021 - 14:35]

¶ρθρο του Δημήτρη Κατσούλη (φωτό) για το σημαντικό θέμα, που απασχολεί την Εύβοια. ...περισσότερα