Το αληθές Μήνυμα και Πνεύμα των Χριστουγέννων, εν μέσω πανδημίας

Το αληθές Μήνυμα και Πνεύμα των Χριστουγέννων, εν μέσω πανδημίας
3 Δεκεμβρίου 2020, 09:09
A+ A-
Επίκαιρες σκέψεις από τον Κώστα Κεμίδη.

* Γράφει ο δικηγόρος Κώστας Κεμίδης

Ι) Στα Περσινά Χριστούγεννα (2019), μπορεί να μην είχαμε την Πανδημία του κορωνοϊού, που γονατίζει όλη την Ανθρωπότητα και την πατρίδα μας, με το 2ο κύμα της, όμως είχαμε μια ανούσια και απνευμάτιστη πρωτοτυπία.

Όλοι οι Έλληνες είδαμε, είτε στα ΜΜΕ (ηλεκτρονικά και έντυπα), είτε και «ιδίοις όμμασιν» κεντρικές Λεωφόρους και πλατείες της Πρωτεύουσας των Αθηνών, αλλά και σε άλλες μεγάλες και μικρές πόλεις, ένα κακόγουστο Χριστουγεννιάτικο στολισμό, ξένο και περίεργο για την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του Ελληνικού Λαού.

Μάλιστα, στις εύλογες διαμαρτυρίες του Κόσμου, οι εκσυγχρονιστές και ψευτοκουλτουριάρηδες του Δήμου Αθηναίων (που πρωτοστάτησε), αλλά και της εκπροσώπου του Ιδρύματος Ωνάση (που ήταν ο χορηγός), είπαν ότι «ο παραδοσιακός Χριστουγεννιάτικος φωτισμός είναι ξεπερασμένος, για την σημερινή εποχή»!!!

Και ποιος ήταν, παρακαλώ, ο φωτισμός, ο μοντέρνος; Η τοποθέτηση παραλλήλων φωτιστικών γραμμών, τις οποίες οι εφημερίδες απεκάλεσαν «μυγοπαγίδες», που βάζουν τα κρεοπωλεία στα ψυγεία τους, για να διώχνουν τις μύγες από τα κρέατα.

ΙΙ) Αυτό που έκαναν ήταν προσβολή, κακοήθης του χριστιανικού και θρησκευτικού συναισθήματος του λαού μας. Τα Χριστούγεννα είναι για τους χριστιανούς όλου του κόσμου, σε Δύση και Ανατολή, η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Οι Έλληνες απανταχού της γης, την γιορτάζουν πάντοτε αυστηρά οικογενειακά και παραδοσιακά. Έχουν περάσει 2.000 και πλέον χρόνια, από την κατά σάρκα γέννηση του Θεανθρώπου και προ αιώνων υπάρχοντος Ιησού Χριστού, και ουδέποτε ετόλμησε κανείς να αλλάξει τον πατροπαράδοτο και παραδοσιακό στολισμό των Χριστουγέννων (με τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα, τις πολύχρωμες μικρές και στρογγυλές μπαλίτσες κ.λπ. κ.λπ.) και γενικότερα τα Χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμά μας.

ΙΙΙ) Είναι λάθος ασυγχώρητο, να ξεχάσουμε την παράδοσή μας και να εισάγουμε στον λαό μας τον νεομοντερνισμό, πιθηκίζοντες τους Δυτικούς και παπικούς Χριστιανούς, με τις ανιαρές και ανούσιες καλικαντζούρες τους.

Φέρνουν τον νεομοντερνισμό για πρωτοτυπία, πολεμώντας την υπάρχουσα, επί αιώνες, συνεχή παράδοση στα ήθη και τα έθιμα του λαού μας.

Νομίζουν, εσφαλμένα και επιπόλαια, ότι η παράδοση είναι σκοταδισμός και αναχρονιστική εμμονή στο παρελθόν. Η αντίληψη αυτή είναι λανθασμένη, γιατί, η πρωτοτυπία που βγαίνει από την χιλιόχρονη και μακραίωνη παράδοση, είναι η αληθινή πρωτοτυπία, της πολιτιστικής κληρονομιάς του λαού μας.

Ενισχύει και θωρακίζει την προσωπικότητα του Ανθρώπου, σε αντίθεση με τις ξενόφερτες πρωτοτυπίες του πιθηκισμού, που δεν αντέχουν στον χρόνο και σβήνουν γρήγορα.

ΙV) Οι χριστιανοί γιορτάζουμε στις Εκκλησίες μας με τους υπέροχους Χριστουγεννιάτικους ύμνους, την γέννηση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, κάθε χρόνο, στις 25 Δεκεμβρίου και μετά την Εκκλησία συγκεντρωνόμαστε, όλη η οικογένεια, στο Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι, που μας περιμένει αχνιστή η καλοψημένη γεμιστή γαλοπούλα και τα Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα, που παραδοσιακά παρασκευάζονται σε σπίτια και φούρνους (Μελομακάρονα, κουραμπιέδες και άλλα πολλά).

Για τον πιστό Χριστιανό όμως, ο Χριστός μας αναγεννάται κάθε μέρα, μέσα στον ψυχικό και συναισθηματικό του κόσμο.

Η καρδιά του γίνεται μια μικρή φάτνη, κεντημένη και στολισμένη από τις αρετές του Αγίου Πνεύματος, ώστε να δεχθεί μέσα της τον αναγεννημένο Θεό της Αγάπης, για Ευλογία και Ευτυχία στο σπιτικό του.

Για το λόγο τούτο, ακριβώς και η Εκκλησία μας ψάλλει:

«Χριστός γεννάται δοξάσατε…» και όχι «Χριστός γεννήθηκε δοξάσατε». Οι Άγιοι Πατέρες και Μελωδοί, χρησιμοποιούν χρόνον ενεστώτα, που σημαίνει ότι το γεγονός γίνεται τώρα και συνεχίζεται πάντοτε και όχι χρόνον αόριστον, που σημαίνει ότι το γεγονός (Γέννηση Χριστού), έγινε μια φορά στο παρελθόν και τέλος η γιορτή, των Χριστουγέννων !!!

Αυτό ακριβώς, μας υπενθυμίζει και υποδηλώνει το πνεύμα και το Μήνυμα των Χριστουγέννων, ώστε ο πιστός Άνθρωπος να φροντίζει και να ετοιμάζει εγκαίρως τον ψυχικό του κόσμο (την καρδιά του), να είναι αγνός και καθαρός, ώστε να γίνει το λίκνο, να δεχθεί μέσα του τον γεννημένο Ιησού Χριστό.

V) Τώρα, τις μέρες αυτές που θερίζει ο Κορωνοϊός και την πατρίδα μας, με τις εκατοντάδες των νεκρών συνανθρώπων μας καθημερινά και τους διασωληνομένους αδερφούς μας να παραγεμίζουν τα Νοσοκομεία και να καταρρέει το Ε.Σ.Υ., ας στρέψωμεν ευλαβικά την σκέψη μας στον Αρχηγό της ζωής και του θανάτου, τον Παντελεήμονα Ιησού Χριστό, τον Θεό της Αγάπης και του ελέους και να παρακαλέσωμεν, ώστε τα ερχόμενα Χριστούγεννα, να μην είναι σκοτεινά και συννεφιασμένα, με μαραμένες και πονεμένες τις ψυχές, αλλά χαρούμενα και φωτεινά, έτσι ώστε το Αστέρι της Βηθλεέμ, να φωτίσει με το ανέσπερο Άγιο φως του, μαζί με την καρδιά μας και τον Ορίζοντα, της Ιατρικής Επιστήμης και των Ερευνών, για την καταπολέμηση και εξαφάνιση του φαρμακερού ιού αλλά και πάσης άλλης ανιάτου ασθενείας, στον κόσμο, μια για πάντα.

Γένοιτο.

Επιστροφή