Τι τρώμε το τριήμερο των Φώτων;

Τι τρώμε το τριήμερο των Φώτων;
2 Ιανουαρίου 2021, 06:00
A+ A-

Το τριήμερο της παραμονής των Θεοφανείων, ανήμερα της ημέρας των Θεοφανείων και της γιορτής του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου αποτελεί το λεγόμενο «τριήμερο των Φώτων». 

Φέτος μπορεί να μην έχουμε εκκλησιασμό και αγιασμό των υδάτων, ωστόσο θα τηρήσουμε τις παραδόσεις όσον αφορά το φαγητό. Τουλάχιστον εκεί δεν υπάρχει περιορισμός.

Παραμονή των Φώτων (5 Ιανουαρίου)

Η παραμονή των Φώτων, σύμφωνα με την εκκλησία, επιβάλει νηστεία και επομένως το μενού πρέπει να είναι αναλόγως. Μάλιστα πολλοί είναι εκείνοι που δεν τρώνε ούτε λάδι εκείνη την ημέρα.

Γιουβέτσι με γαρίδες

Υλικά

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 300 γρ. μέτριο κριθαράκι
  • 600 ml ζωμός λαχανικών
  • 1 λεμόνι χυμός και ξύσμα
  • 200 γρ. γαρίδες αποφλοιωμένες
  • μαϊντανός ψιλοκομμένος για το γαρνίρισμα
  • τριμμένη παρμεζάνα για το γαρνίρισμα

Τι κάνουμε

Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε παρθένο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι, ίσα να μαλακώσει και να ροδίσει ελαφρώς. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε. Ρίχνουμε την ντομάτα κονκασέ και ανακατεύουμε καλά. Αλατίζουμε και ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Όταν δέσουν τα υλικά, προσθέτουμε το κριθαράκι. Ανακατεύουμε καλά με τη σάλτσα ντομάτας. Προσθέτουμε ζωμό λαχανικών και βράζουμε σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε ξύσμα και χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τις γαρίδες και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 3-4 λεπτά. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε το κριθαράκι με γαρίδες ζεστό. Προαιρετικά, γαρνίρουμε με φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα.

 

Aνήμερα των Φώτων (6 Ιανουαρίου)

Η ημέρα αυτή γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ωστόσο λόγω της πανδημίας φέτος θα αρκεστούμε στο να πάμε να πάρουμε αγιασμό από τους ιερούς ναούς, σύμφωνα με τα περιοριστικά μέτρα που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Χοιρινό Σαβόρε

Υλικά

  • 250 γρ. χοιρινό κόντρα ξεκοκαλισμένη σε λεπτές φέτες
  • λίγο αλεύρι για το πανάρισμα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γλ. δεντρολίβανο αφυδατωμένο
  • 1 κ.γ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. ξύδι Βαλσάμικο
  • ½  κούπα  ζωμός από κοτόπουλο
  • ½  κούπα βοδινός ζωμός συμπυκνωμένος Ντεμι-γκλας
  • λίγο φρέσκο δεντρολίβανο για το γαρνίρισμααλάτι πιπέρι

Τι κάνουμε

Πανάρουμε το χοιρινό αφού το έχουμε αλατοπιπερώσει και το τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο, προσθέτουμε το αφυδατωμένο δεντρολίβανο και το σκόρδο και τα σοτάρουμε για ένα λεπτό.

Σβήνουμε με το Βαλσάμικο και στην συνέχεια προσθέτουμε το ζωμό του κοτόπουλο και την Ντεμι-γκλας.

Όταν η σάλτσα δέσει, σερβίρουμε συνοδεύοντας με πουρέ πατάτας και γαρνίρουμε με το φρέσκο δεντρολίβανο.

 

Aνήμερα τoυ Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου (7 Ιανουαρίου)

Η τελευταία μέρα του τριημέρου των Φώτων είναι η γιορτή του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου. Τα έθιμα για εκείνη την ημέρα είναι πολλά σε όλη την Ελλάδα. Σε αρκετά σπίτια υπάρχουν εορτάζοντες και μιας και είναι μια ιδιαίτερη σημαντική γιορτή για όλους τους Ελληνες και στο σημερινό τραπέζι θα πρωταγωνιστήσουν γιορτινές συνταγές, κυρίως με χοιρινό.

Χοιρινό πρασοσέλινο

Υλικά

  • 1½ κιλό χοιρινό από μπούτι κομμένο σε μερίδες1½ κιλό πράσα κομμένα σε κομμάτια των 5 εκ.1 μάτσο σέλινο1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί1 συσκευασία 400 γραμμ. ντοματάκια κονκασέ1/2 φλ. ελαιόλαδοαλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Εκτέλεση

  • Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τις μερίδες κρέατος απ' όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και σκεπάζουμε.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 45΄, μέχρι να μισογίνει το κρέας.
  • Τότε προσθέτουμε τα πράσα σε κομμάτια, τα ντοματάκια και το σέλινο. Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα του φαγητού για περίπου μισή ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και να μείνει με λίγη, αλλά μελωμένη σάλτσα.

Επιστροφή