Απόψεις

Επίταξη ιατρών. Κάλεσμα ψυχής

Επίταξη ιατρών. Κάλεσμα ψυχής
17 Απριλίου 2021, 17:30
Επίκαιρο άρθρο του Κώστα Κεμίδη.

Γράφει ο Κώστας Κεμίδης, δικηγόρος

Ι) Δυστυχώς, για πολλοστή φορά, αποδεικνύεται η πεζότητα και η παγερότητα των ανθρωπίνων σχέσεων στο κάλεσμα ψυχής, στο κάλεσμα αγάπης για τον πλησίον μας, και στο κάλεσμα βοηθείας και αλληλεγγύης, για τον συμπάσχοντα και βασανιζόμενο συνάνθρωπό μας, από το Υπουργείο Υγείας, προς τους ιδιώτες γιατρούς.

Η διαπίστωση αυτή της απονιάς και της έλλειψης φιλαλληλίας του ανθρώπου σήμερα, μας οδηγεί στο τραγικό συμπέρασμα πόσο ευτελίστηκε -ειλικρινά- η αξία της ανθρώπινης ζωής. Η σκληροκαρδία του σημερινού ανθρώπου, ούτε και στο θάνατο του συνανθρώπου μας λυγίζει ακόμη. Η καρδιά μας πορωμένη από το υλιστικό φρόνημά της απιστίας και της ολοένα αυξανόμενης αθεΐας, πέτρωσε και συμπνίγεται από τα αγκάθια της κακίας που την περιβάλλουν.

Η διαφαινόμενη απροθυμία συμπόνοιας και συμπαράστασης στον συνάνθρωπό μας από τους ιδιώτες γιατρούς -και θα το γενίκευα αυτό-, από την ιατροφαρμακευτική Κοινότητα, καταδεικνύει ακόμη ότι η Πίστη του ανθρώπου στον Θεό, της αγάπης και του ελέους, γίνεται καθημερινά όλο και πιο ισχνή και ανενεργή, αφού δεν φανερώνεται έμπρακτα μέσα στη ζωή μας. Η ευλάβεια πια είναι χαμένη, όταν για τον σημερινό άνθρωπο, δεν υπάρχει τίποτε το ιερό και όσιο στη ζωή του. Ζούμε μέσα σ’ ένα μολυσμένο κόσμο, χωρίς φόβο Θεού, αφού η λέπρα της παγερής αδιαφορίας σκεπάζει την ψυχή μας.

ΙΙ) Ο σημερινός κόσμος, με τον άσπλαχνο και απρόσωπο τεχνικό του «πολιτισμό» και της αδιάκοπες εφευρέσεις του, «πέτρωσε» την καρδιά του ανθρώπου και αποξήρανε κάθε ίχνος ανθρωπιάς και ευαισθησίας, που στόλιζαν την ψυχή του. Τον έχει αποκτηνώσει και τον απογύμνωσε από τα ηθικά του ερείσματα, ο αμοραλισμός-μηδενισμός της μοντέρνας κοινωνίας που ζούμε σήμερα.

Το φαινόμενο αυτό της απόρριψης στο κάλεσμα του Υπουργείου Υγείας, δείχνει ακόμη, πόσο «ξένοι» είναι οι άνθρωποι μεταξύ τους και ότι η αγάπη έγινε συμφέρον σε μία Κοινωνία του υλισμού και του ευδαιμονισμού.

ΙΙΙ) Η αποστολή του γιατρού και γενικά η προσφορά ιατροφαρμακευτικής φροντίδας στην Κοινωνία, είναι προσφορά ιερή. Είναι, η έμπρακτη εκδήλωση της Αγάπης στον πλησίον μας, που μας εδίδαξε ο Κύριός μας, με την θυσιαστική του Αγάπη, πάνω στον Σταυρό του μαρτυρίου του, στον Γολγοθά.

V) Όταν η αγάπη γίνεται συμφέρον και μετριέται σε λογαριασμούς «δούναι και λαβείν», χάνει το άρωμά της, το θεϊκό και τον σύνδεσμό της με την ψυχή, που είναι η Πνοή του Θεού. Η αγάπη δεν είναι υπολογισμός, δεν είναι σκέψη, ούτε επιλογή, ούτε καν βιασμός της θέλησης του ανθρώπου. Είναι ένα μυστήριο, όπως μυστήριο είναι και η ψυχή του ανθρώπου.

Το χειρότερο σημάδι σήμερα της πνευματικής μας πόρωσης, είναι η αδιαφορία. Η αδιαφορία είναι η ερημία, η αποξένωση, που αφήνει στον άνθρωπο, όταν φυγαδευτεί η Αγάπη από την ψυχή του. Ποίος σήμερα, αλήθεια, συλλογίζεται τον πόνον των άλλων; Έχουμε τέτοια διαστροφή, που ο πόνος, η απώλεια, η καταστροφή και ο θάνατος των άλλων, περνά από πάνω μας και μένουμε εσωτερικά ανάλγητοι.

¶νθρωποι, πεθαίνουν από την πείνα, πνίγονται, χάνονται σε πολέμους και φυσικές καταστροφές, (σεισμούς, πλημμύρες και πυρκαϊές). Ποιος, άραγε νοιάζεται για αυτούς, τους αδελφούς μας, κανείς. Όλοι μας προσπερνάμε βιαστικά την είδηση και πασχίζουμε να την λησμονήσουμε, το συντομότερο δυνατόν.

VI) Θα περίμενε κανείς, ότι η ανταπόκριση και αποδοχή των γιατρών στο κάλεσμα της πατρίδας, να ήταν αυτονόητη, άμεση και απόλυτα θετική, όταν καταρρέει το Εθνικό σύστημα Υγείας, από τα πολλά κρούσματα και η Χώρα μετράει χιλιάδες νεκρούς ως τώρα. Περιμέναμε τους γιατρούς μας, πιστούς στον Όρκο του Ιπποκράτη, να προστρέξουν σε βοήθεια, χωρίς καν δεύτερη σκέψη. Αλλά, είπαμε, πως σε μια «μοντέρνα» και «προοδευτική» κοινωνία του πανσεξουαλισμού και της εκτεταμένης χυδαιότητας, και ανηθικότητας, πού να βρεθεί σήμερα «ο Καλός Σαμαρείτης», για να ξεπλύνει τις πληγές του άρρωστου και βασανισμένου συνανθρώπου μας, χύνοντάς του το έλαιον της αγάπης και της στοργής του; Η αδιαφορία και απραξία των γιατρών, πέραν της ηθικής διάστασης της, προσβάλλει και τον ανθρώπινο πολιτισμό μας. Αλλά, τί να περιμένει κανείς από μια κοινωνία της υποκρισίας και της ψευτιάς, όταν τα λόγια (νόμοι), από τις πράξεις (έργα), απέχουν ιλιγγιώδεις διαστημικές αποστάσεις και το χάσμα μεταξύ τους είναι αβυσσαλέο; Κατά τα άλλα, οι «αντιρατσιστικοί» νόμοι μένουν να καλλωπίζουν εξωτερικά, την μπόχα της υποκρισίας και του Φαρισαϊκού εγωϊσμού μας, που αναδίδει η κοινωνική μας σαπίλα και αναισθησία, σήμερα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΥΒΟΙΑ: Η Λεηλασία ενός Aνοχύρωτου Νησιού

ΕΥΒΟΙΑ: Η Λεηλασία ενός Aνοχύρωτου Νησιού
Απόψεις
[04/10/2022 - 15:14]

Ο Νίκος Παπανδρέου τοποθετείται για τις ανεμογεννήτριες στην Εύβοια. ...περισσότερα

ΠΑΓΩΝΗΣ: Καταδίκη για την Εύβοια το κουτσούρεμα του έργου της παράκαμψης Χαλκίδας

ΠΑΓΩΝΗΣ: Καταδίκη για την Εύβοια το κουτσούρεμα του έργου της παράκαμψης Χαλκίδας
Απόψεις
[25/09/2022 - 18:37]

Η κατασκευή δρόμου με μονή λωρίδα ανά κατεύθυνση είναι μία  τρύπα μέσα στο νερό. ...περισσότερα

Το σχολείο που θέλουμε

Το σχολείο που θέλουμε
Απόψεις
[16/09/2022 - 15:27]

Η Ευβοϊκή Γνώμη μοιράζεται τις σκέψεις της με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς. ...περισσότερα