ΦΩΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: Οι άνεμοι σπρώχνουν τις φλόγες προς Καντήλι και Κατούνια - Καίγεται το Σπαθάρι

ΦΩΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: Οι άνεμοι σπρώχνουν τις φλόγες προς Καντήλι και Κατούνια - Καίγεται το Σπαθάρι
7 Αυγούστου 2021, 13:29
A+ A-
Μαίνεται για πέμπτη μέρα η πυρκαγιά.

Εφιαλτική είναι η κατάσταση στη βορειοκεντρική Εύβοια, καθώς το πύρινο μέτωπο προελαύνει για πέμπτη μέρα και έχει ήδη κατακάψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα πρασίνου (διαβάστε εδώ τι δήλωσε σχετικά ο Γιώργος Τσαπουρνιώτης).

Η μάχη είναι άνιση, καθώς το μέτωπο έχει εξαπλωθεί ουσιαστικά απ' άκρη σ' άκρη του νομού. Βασικός στόχος πια είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εξάπλωση της πυρκαγιάς προς το Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων.

Το μέτωπο που φοβίζει περισσότερο είναι αυτό που έχει δημιουργηθεί από το Σπαθάρι μέχρι κάτω από τη Λίμνη. Στην περιοχή πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι που σπρώχνουν τις φλόγες προς το Καντήλι και τα Κατούνια

Εκεί επιχείρησε νωρίτερα το Beriev και υπάρχουν ακόμη εναέριες δυνάμεις, οι οποίες όμως είναι αμφίβολο αν επαρκούν για να συγκρατήσουν τη φωτιά.

Γι' αυτό το λόγο, ξημερώματα Σαββάτου ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός έκανε (για πρώτη φορά με τόση ένταση) δραματική έκκληση για ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων από αέρος και από εδάφους γράφοντας χαρακτηριστικά στα social media ότι αν δεν ελεγχθεί η φωτιά, μπορεί να φτάσει ΠΑΝΤΟΥ.

Αν η πυρκαγιά περάσει από το Καντήλι, θα συναντήσει νέο πευκοδάσος, δηλαδή πρόσφορο έδαφος για να επεκταθεί περαιτέρω προς το Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων. Ηδη το Σπαθάρι φλέγεται και οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με κατοίκους για να σώσουν ό,τι σώζεται, ενώ νέα αναζωπύρωση σημειώθηκε στις Ροβιές το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ το απόγευμα η φωτιά επισκέφθηκε ξανά το Σπαθάρι και το Μετόχι.

Την ίδια ώρα, μαίνεται και στα βόρεια της Εύβοιας η πυρκαγιά (διαβάστε περισσότερα εδώ). Μέτωπα υπάρχουν σε Γούβες, Αγδίνες και Βασιλικά, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι ελάχιστες για να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του Ευθύμιου Ντελκή στο facebook, στην οποία παραθέτει την παρακάτω φωτογραφία από την πυρκαγιά, που έχει φτάσει στις Μηλιές, και αναφέρει: "Μηλιές η φωτιά, πλησιάζει στο χωριό...βοήθεια"

Επιστροφή