ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Προβληματισμός από την εξέλιξη της πανδημίας

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Προβληματισμός από την εξέλιξη της πανδημίας
25 Οκτωβρίου 2021, 20:35
A+ A-
Άρθρο του δικηγόρου Κώστα Κεμίδη, που σχετίζεται με την γιορτή του Αγίου Δημητρίου. 

* Γράφει ο δικηγόρος Κώστας Κεμίδης

Ι) Ενώ στο ξεκίνημα της πανδημίας για τον κορωνοϊό στην χώρα μας, προ 2ετίας, περίπου, αλλά και στα αρχικά στάδια της πορείας της νόσου, μετέπειτα, η κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση του ιού ήταν κάτι περισσότερο από επιτυχής και συνομολογείτο από όλους (σχεδόν) τους Έλληνες (ανεξάρτητα κομματικών προτιμήσεών τους), αλλά  και από την Διεθνή Κοινότητα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον τελευταίο καιρό και για μεγάλο χρονικό διάστημα, φαίνεται ότι το θετικό της πρόσημο, έχει αντιστραφεί.

Η διαπίστωση τούτη, δεν είναι μόνον προσωπική μου γνώμη, αλλά και αντικειμενική, όπως καταδεικνύεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις της χώρας, όλων των Δημοσκοπικών Εταιρειών, όπου το ποσοστό των δυσαρεστημένων πολιτών, πανελληνίως, υπερβαίνει και το 70% των ερωτηθέντων.

ΙΙ) Με την ευκαιρία, θέλω να υπογραμμίσω ότι στην πρώτη φάση της επιτυχούς αντιμετώπισης της νόσου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, το πολιτικό κόστος, ήταν το τελευταίο που θα σκεπτόταν η κυβέρνηση (μάλλον δεν  το υπελόγιζεν καθόλου θα έλεγα, ορθότατα, πιστεύω) και για τον λόγο τούτο έπαιρνε τα εύσημα της επιτυχίας της, τόσον στο εσωτερικό, όσον και στο εξωτερικό.

Στην δεύτερη όμως φάση (περίοδο), των τελευταίων μηνών, που διαρκεί, δυστυχώς, μέχρι σήμερον, η αναβλητικότητα, η αναποφασιστικότητα, η χαλαρότητα και η παναποτελεσματικότητα των λαμβανομένων μέτρων κατά του κορωνοϊού (γρονθοκοπουμένων μεταξύ τους) έχουν φέρει το αρνητικό τούτο αποτέλεσμα, που αντανακλάται και στην τρομακτική έκρηξη των κρουσμάτων, σε όλη την χώρα και ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα, αλλά και στην αρνητική εικόνα της κυβέρνησης.

ΙΙΙ) Κατά την ταπεινή μου γνώμη, η αρνητική αυτή εικόνα (και για την αύξηση της νόσου και για την κυβέρνηση), νομίζω ότι οφείλεται σε έναν κυρίως λόγον, που ακούει στο όνομα «πολιτικό κόστος».

Το πολιτικό κόστος είναι, πάντοτε θα έλεγα, κακός σύμβουλος των κυβερνητικών επιλογών και αλλοίμονο αν αγχωθείς από την ύπαρξη και εμφάνισή του. Για τον λόγο τούτον και υπό το κράτος της νευρικότητας (που τον συνοδεύει), έχομε αλλοπρόσαλλες και αλληλοσυγκρουόμενες αποφάσεις.

Όταν π.χ. η Θεσσαλονίκη ασφυκτιά αυτήν την περίοδο από την τρομακτική αύξηση των κρουσμάτων και έχουν φρακάρει οι ΜΕΘ των Νοσοκομείων της  συμπρωτεύουσας, η λογική ενός απλού ανθρώπου, μέσης αντίληψης, επιβάλλει την λήψη μέτρων περιορισμού της πανδημίας (όχι βέβαια, με νέα Λοκ-ντάουν), αλλά π.χ. με την απαγόρευση της παρέλασης γενικά της 28ης Οκτωβρίου και της ελεύθερης λιτανείας του Αγίου Δημητρίου.

Τα υποδεικνυόμενα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώνει η Κυβέρνηση, είναι απλά ημίμετρα, χωρίς να φέρουν κανένα αποτέλεσμα, αφού είναι πλέον ή βέβαιον ότι ο κόσμος θα κατακλείσει και τον Ναό του Αγίου Δημητρίου (μέσα και έξω), όπως το ίδιο θα συμβεί και για την παρέλαση.

Άραγε, το προηγούμενο αρνητικό και τραγικό φαινόμενο από την εορτή του Αγίου Δημητρίου το 2020, το ξεχάσατε;

Τότε, βέβαια ο Πρωθυπουργός εξέφρασε Δημόσια το «λάθος του» ζητώντας συγγνώμη από τον λαό. Ο Λαός μας, όμως, σ΄ αυτές τις περιπτώσεις, έχει δώσει την απάντησή του, με την διαχρονική παροιμία του: «Το δις εξ αμαρτάνειν ουκ ανδρός σοφού».

Πρέπει, συνεπώς να πάρετε πίσω, ανακαλώντας και ακυρώνοντας την λιτανεία για τον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης και τις παρελάσεις, γενικά, γιατί το κόστος της υπαναχώρησης θα είναι πολύ μικρότερο, από το κόστος του λάθους για 2η φορά, με την μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων.

Και όχι μόνο τούτο, αλλά επί τέλους ας παρθεί μια απόφαση γενναία, ώστε να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όλους (εξαιρέσει των απαλλασσομένων από κάποια σοβαρά νόσο), αφού η Κυβέρνηση έχει εξαντλήσει όλη την υποχωρητικότητά της και παρά ταύτα οι αντιεμβολιαστές, αντί να μειώνονται αυξάνουν, γράφοντας στα παλιά τους παπούτσια και τις αποφάσεις του Κράτους, αλλά και την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας (διότι πέραν της μεταδοτικότητας της νόσου μεταξύ τους, κινδυνεύουν και οι εμβολιασμένοι πολίτες), που είναι το υπέρτατο και συνταγματικώς κατοχυρούμενο αγαθόν, έναντι της όποιας συνταγματικής ατομικής ελευθερίας, που προστατεύει μεν το Σύνταγμα της χώρας και αυτήν, αλλά υποχωρεί όταν συγκρούεται με την προστασία του Δημοσίου συμφέροντος, της υγείας των πολιτών.

Και για να εξηγούμαι δημόσια και ειλικρινά. Είμαι πολύ πιστός χριστιανός (παρά την αμαρτωλότητά μου, για την οποία προσεύχομαι καθημερινά στον Πανοικτίρμονα και Πολυέλεο Κύριό μας, Ιησού Χριστό για την συγχώρεσή μου) και αγαπώ πολύ την πατρίδα μου

Επιστροφή