Μονόδρομος η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ

Μονόδρομος η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ
12 Απριλίου 2011, 19:25
A+ A-
Το δήλωσε ο Κώστας Μαρκόπουλος σε ημερίδα καθηγητών ιατρικής στη Δημητσάνα. 

Ο βουλευτής Εύβοιας Κώστας Μαρκόπουλος, με την ιδιότητα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, παρέστη την παρασκευή 8 Απριλίου στη Δημητσάνα, όπου  οργανώθηκε η ετήσια ημερίδα των καθηγητών Α’ βαθμίδας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Στην ομιλία του ο Κώστας Μαρκόπουλος τόνισε ότι για το κόμμα του, την ΝΔ, η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στα ΑΕΙ, όπως και η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ είναι μονόδρομος. Το χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας του βουλευτή είναι το εξής:

"…Ενώ η χρηματοδότηση για την Παιδεία είναι η μικρότερη στην Ελλάδα μεταξύ των 15 χωρών της Ε.Ε. και στις τελευταίες θέσεις στους 27, στη χρηματοδότηση των ΑΕΙ είμαστε τέταρτοι! Αλλά στην απόδοση τελευταίοι και στα μέσα και στην ποιότητα εγκαταστάσεων. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πολύ απλά, γιατί στην Ευρώπη το 65% των πόρων για τα ΑΕΙ είναι από ιδιωτικούς φορείς με συμβάσεις συνεργασίας.

Για τη Ν.Δ. η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στα ΑΕΙ είναι μονόδρομος. Όπως και η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Άρα η αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος είναι η μοναδική διέξοδος. Μέχρι τότε όμως τα ΑΕΙ θέλουν νέο μοντέλο διοίκησης. Σε αυτό οι Πρυτανικές αρχές δεν πρέπει να έχουν εμπλοκή με την οικονομική διαχείριση αλλά τη διοίκηση, το σχεδιασμό και την προοπτική.

Τα ΑΕΙ χρειάζονται επειγόντως manager, που θα αντλήσει κεφάλαια και συνεργασία με ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρήσεις. Θα διασυνδέσει τα ΑΕΙ με ιδιωτικά πανεπιστήμια και θα υλοποιήσει συμμετοχή της Ελλάδας στις μεγάλες ερευνητικές πλατφόρμες της Ε.Ε. από όπου απουσιάζουμε, με μικρές εξαιρέσεις…"

Επιστροφή