Απόψεις

Ο εθισμός στα επιδόματα

Ο εθισμός στα επιδόματα
30 Απριλίου 2022, 13:37
Στην Ελλάδα της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης.

 

*Αναδημοσίευση από τη στήλη "Η γνώμη μας" της Ευβοϊκής Γνώμης

Πώς καταλαβαίνεις ότι μια οικονομία δεν πάει καλά; Από το γεγονός ότι επί χρόνια μόνιμο θέμα αντιπαράθεσης είναι η πολιτική των επιχορηγήσεων.

Μετά τα χρόνια της ελληνικής οικονομικής κρίσης, ήρθε ο κορωνοϊός, που δημιούργησε τεράστιες ανάγκες για κρατική συνδρομή. Είναι δύσκολο να θυμηθούμε την τελευταία φορά που το κράτος κάλυψε μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και επιπλέον κλήθηκε με επιστρεπτέες προκαταβολές και άλλα μέτρα να στηρίξει φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Στην Εύβοια συνέβησαν δύο πρωτοφανείς καταστροφές (η πλημμύρα του 2020 και η πυρκαγιά του 2021), τις οποίες ακολούθησε σωρεία αιτημάτων για αποζημιώσεις, αλλά και αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές.

Ευτυχώς, η περίπτωση της βόρειας Εύβοιας έχει φέρει στο προσκήνιο την υλοποίηση απαραίτητων αναπτυξιακών έργων, αν και α) προχωρούν αργά και β) είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να ξεχαστούν μετά από κάποια χρόνια. Τώρα, με την ενεργειακή κρίση να έχει βαθύνει επικίνδυνα, βλέπουμε να γίνεται χαμός με το επίδομα των 30-50 ευρώ για τη βενζίνη.

Δεν θα εξετάσουμε αν η κυβέρνηση τα πήγε καλά ή όχι. Επιπλέον εννοείται ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις έπρεπε να απλωθεί δίχτυ προστασίας στη βαλλόμενη από οικονομικά πυρά κοινωνία.

Όμως, έχει συμβεί το εξής: Ολη η Ελλάδα έχει εθιστεί στην επιδοματική πολιτική. Οι εργαζόμενοι αναπολούν τα 500 ευρώ, που έπαιρναν στα lockdown χωρίς να εργάζονται. Μαζί με κανά εξτραδάκι από ‘δω κι από ‘κει, πέρναγαν …ζάχαρη.

Οι επιχειρηματίες φώναζαν για να ανοίξουν τα μαγαζιά τους, αλλά τώρα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, αφού η κατανάλωση έχει πέσει στα τάρταρα και οι αυξήσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Όλα αυτά χωρίς επιστρεπτέες, επιδοτήσεις ενοικίων και μηδενικό εργατικό κόστος…

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι η φτώχεια. Είναι η συντριβή του παραγωγικού ιστού συνδυαζόμενη με ένα γενικευμένο αίσθημα κόπωσης.

Αυτή η πραγματικότητα πρέπει να αντιστραφεί άμεσα, γιατί διαφορετικά θα βουλιάζουμε αργά και βασανιστικά σαν τον Τιτανικό…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΣΟΚΑΣ: Μέγα ατόπημα η πρόσκληση Ζελένσκι στην ελληνική βουλή

ΤΣΟΚΑΣ: Μέγα ατόπημα η πρόσκληση Ζελένσκι στην ελληνική βουλή
Απόψεις
[11/04/2022 - 10:22]

Ανοιχτή επιστολή του Χαλκιδέου μαθηματικού στον πρωθυπουργό. ...περισσότερα