Παλαμίδα πλακί στο φούρνο με ντομάτες και πιπεριές
Τα ψάρια περιέχουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, ισάξια με αυτή του κρέατος, με μικρότερο όμως ποσοστό κορεσμένου λίπους. Αντ’αυτού, περιέχουν τα πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία προσδίδουν ως επί το πλείστον στα ψάρια την υψηλή διατροφική τους αξία. Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα λιπαρά που προσλαμβάνουμε από την τροφή και έχουν συσχετισθεί με αντιφλεγμονώδη δράση, προστασία ενάντια σε καρδιαγγειακά νοσήματα, μείωση των τριγλυκεριδίων, των αρρυθμιών, προστασία από κατάθλιψη, νόσο Alzheimer και ενίσχυση της πνευματικής λειτουργίας. Υπάρχουν ψάρια τα οποία περιέχουν ακόμα και 60% ω-3 λιπαρά οξέα.
Επιπλέον, η ύπαρξη καλών λιπαρών στα ψάρια ενισχύει την απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως A,D,E και K, από τα συνοδευτικά τρόφιμα, όπως τα λαχανικά. Τα πιο λιπαρά ψάρια είναι ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί και η σαρδέλα.
Πέρα από τα ω-3 λιπαρά, τα ψάρια αποτελούν καλή πηγή βιταμινών Β, που ενισχύουν το νευρικό μας σύστημα και την υγεία του εγκεφάλου, βιταμίνης Α και D, όπου παρότι είμαστε μία χώρα με ηλιοφάνεια, έχει φανεί ότι έχουμε έλλειψη σε αυτή τη βιταμίνη.
Υλικά
- 1 μεγάλη παλαμίδα ή 2 μικρές, κομμένες σε ροδέλες
- 2 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
- 2 ντομάτες, χωρίς τη φλοίδα τους, κομμένες σε κυβάκια
- 2 μικρές αχνο-πράσινες πιπεριές, κομμένες σε ροδέλες
- ξύσμα και χυμό από ½ λεμόνι
- 125 ml ελαιόλαδο
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κ. κ. ξερή ρίγανη ή 3-4 κλωναράκια φρέσκια
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τι κάνουμε
Πλένουμε και σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί τα κομμάτια της παλαμίδας. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί, τα αλατοπιπερώνουμε, τα πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, το ξύσμα του λεμονιού και προσθέτουμε τη δάφνη. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και μαραίνουμε για λίγο τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τις πιπεριές και μόλις μαραθούν κι αυτές λίγο, ρίχνουμε τις ντομάτες και τις αφήνουμε να σιγοβράσουν μαζί με τα κρεμμύδια για 5 λεπτά. Σβήνουμε με το χυμό του λεμονιού και περιχύνουμε το ψάρι με αυτή τη σάλτσα. Στη συνέχεια βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο στους 170ο С φούρνο και ψήνουμε το φαγητό για 25-30 λεπτά.
Σημ. Προτιμάμε τις αχνο-πράσινες πιπεριές γιατί θα δώσουν μια πιο λεπτή γεύση στο φαγητό.