ΑΥΛΩΝΑΡΙ - ΧΑΝΙΑ: Γοητεύεσαι από τα μνημεία του χωριού και τους ανθρώπους του

28 Ιουνίου 2022, 16:43
A+ A-
Ο Αγιος Δημήτριος του 13ου αιώνα, οι παραδοσιακές γεύσεις και η υπέροχη διαδρομή για τις παραλίες του δήμου.

Ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου διαθέτει πολλά όμορφα χωριουδάκια και παραλίες με καταγάλανα νερά!

Ένα πέρασμα από τα Χάνια Αυλωναρίου ήταν αρκετό για να γοητευτούμε από τα ιστορικά μνημεία που επισκεφθήκαμε και φυσικά από τους φιλόξενους ανθρώπους του, οι οποίοι έχουν όλη τη διάθεση να σου δώσουν πληροφορίες για τον τόπο τους.

Είναι εύκολη η πρόσβαση, αφού βρίσκεται μόλις10 λεπτάκια μακριά από το Αλιβέρι και είναι ακριβώς πάνω στο δρόμο προς την Κύμη (εδώ θα βρεις τις συντεταγμένες).

Στην κεντρική πλατεία, στη σκιά ενός υπεραιωνόβιου πλάτανου, βρίσκεις το ναό του Αγίου Δημητρίου, που χρονολογείται από το 13ο αιώνα. Εκεί, μπροστά στο δρόμο, κάθε χρόνο από τις 6 έως τις 14 Οκτωβρίου γίνεται ένα μεγάλο παζάρι, η ιστορία του οποίου χάνεται στα χρόνια της φραγκοκρατίας.

Φυσικά, θα πάτε και μία βόλτα στο Αυλωνάρι για να δείτε τα όμορφα κτήριά του, αλλά και τον ενετικό πύργο ύψους 19 μέτρων. Αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά μνημεία της ευρύτερης περιοχής γι’ αυτό αξίζει να ανηφορίσεις το δρόμο. Σίγουρα, θα σε εντυπωσιάσουν τα γραφικά σοκάκια του χωριού και η δροσιά που έχει εκεί ψηλά. (εδώ θα δεις κι άλλα αξιοθέατα του δήμου Κύμης - Αλιβερίου).

Μήπως πεινάσαμε; Έναν πανέμορφο δροσερό χώρο βρήκαμε στα Χάνια και είναι η ταβέρνα "Μουριές" (γνωστή και ως Χάνια), με σήμα κατατεθέν τα υπερωνόβια δέντρα (βρες εύκολα τη διαδρομή εδώ)  Η αυλή του αποτελεί διαχρονική αξία για τους ντόπιους, αλλά και τους περαστικούς.

Η κουζίνα του βασίζεται στις παραδοσιακές συνταγές. Στα top είναι το κοκκινιστό ζυγούρι με μακαρονάδα, αλλά στο μενού του θα βρεις γύρο χοιρινό και κοτόπουλο, κοντοσούβλι, καλαμάκια (σούπερ το χοιρινό του), παστίτσιο, παπουτσάκια, γεμιστά και άλλα της ώρας και μαγειρευτά φαγητά. 

Λίγο πιο δίπλα είναι το ZERO café του Θέμη και της Εύης Ζέρβα. Σ’ αυτό το café θα πας σίγουρα για να πιεις περιποιημένο καφεδάκι, αλλά και να απολαύσεις την απίστευτη ενέργεια του αγαπημένου ζευγαριού!

Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου (βρες εδώ το στίγμα του) και αποτελεί στέκι για τους ντόπιους. Τα τραπεζάκια στην πλατεία είναι ιδανική πρόταση για οικογένειες με παιδάκια. 

Εκτός από καφεδάκι, μπορείς να δοκιμάσεις ωραία ροφήματα ή ποτάκι και κοκτέιλ το βράδυ. Να μιλήσουμε για τα pancakes με παγωτό που φτιάχνει ή αρκεί η φωτό κάτω;

Το Gelateria della nonna (δες εδώ όλα τα απαραίτητα στοιχεία) άνοιξε πριν λίγο καιρό και θα σού πούμε αμέσως γιατί θεωρείται ο …ναός του παγωτού! Κατ’ αρχάς, ο Γιάννης Γκαρούτσος και η Μαρία Κιούση τα φτιάχνουν όλα μόνοι τους με αγνές πρώτες ύλες!

Θα βρεις σίγουρα τις κλασικές γεύσεις, αλλά δεν θα πας εκεί για να πάρεις κάτι που μπορείς να βρεις οπουδήποτε! Παγωτό με σύκο Κύμης (δοκιμασμένο και …ασυναγώνιστο!), sorbe mango, sorbe καρπούζι, creme brullee, γιαούρτι αγριοκέρασο κι άλλες πολλές γεύσεις.

Οσο για τα γλυκά του είναι φρεσκότατα και όλα χειροποίητα!

Φυσικά, δε γίνεται να φύγεις από τα Χάνια χωρίς να περάσεις από το EPOCA (διεύθυνση και τηλεφωνάκι). Εκεί, θα βρεις αξεσουάρ για τη θάλασσα, όπως φουσκωτά, μπάλες, κανό, είδη αλιείας κ.α. Ο ιδιοκτήτης,  Αναστάσης Ραϊμόντι, είναι ειδικός ώστε να σε προτείνει τις σωστές επιλογές. Σίγουρα, θα βρεις όλα αυτά που σου λείπουν για να γίνει η εκδρομή σου ακόμη πιο συναρπαστική!

Πρέπει να συνεχίσεις στο δρόμο προς το Νεοχώρι για να βρεις την πινακίδα που σε οδηγεί στις πανέμορφες παραλίες της Αχλαδερής, της Κορασίδας, του Καλάμου και στον …απομονωμένο Μάγειρα (δες εδώ όλες τις παραλίες του δήμου Κύμης - Αλιβερίου)! Η διαδρομή έχει κάποιες στροφές, αλλά η θέα είναι υπέροχη!

Πάνω στο δρόμο ακριβώς, είναι και το μίνι μάρκετ του Σταύρου Ντόβολη. Θα κάνεις σίγουρα μια στάση γιατί έχει όλα όσα χρειάζεσαι για την παραλία.

Τι δηλαδή; Σνακ, παγωτά, χυμούς, νερό, τσιγάρα, αντιηλιακά, Ο χώρος είναι ιδιαίτερα προσεγμένος, ενώ ξεχωρίζει για τη μεγάλη γκάμα των προϊόντων και την ευγενική εξυπηρέτηση. 

Επιπλέον, στο Νεοχώρι Αυλωναρίου ξεχωρίζει η γνωστή ταβέρνα του ΞΕΝΥΧΤΗ (δες εδώ πώς θα πας)Το όνομα του ψητοπωλείου δεν έχει βγει τυχαία, αφού για πολλές δεκαετίες η οικογένεια του Νίκου Περιβολάρη έχει ρίξει πολλά ξενύχτια για να εξυπηρετήσει τον πολυπληθέστατη πελατεία της.

Απ’ τη μία δίνει...πόνο στη σχάρα και απ’ την άλλη παίρνουν φωτιά οι σούβλες… Τα κρέατα είναι όλα δικής τους εκτροφής, γι' αυτό και η ποιότητα είναι εξαιρετική. Καλαμάκι χοιρινό ή κοτόπουλο (απίστευτα τρυφερό) σερβιρισμένο μερίδα ή σε πίτα, όλα της σούβλας, παϊδάκια και πολλά νόστιμα συνοδευτικά ολοκληρώνουν ένα χορταστικό τραπέζι.

Στα συν η ευγενική εξυπηρέτηση της γυναίκας του, Ελενας Καρατζά (φωτό κάτω) .

Εξερεύνησε το Αυλωνάρι, τα Χάνια και τις πανέμορφες κοντινές παραλίες και θα μας θυμηθείς!

Επιστροφή