Απόψεις

Εκλογές και Απλή Αναλογική: Ποιο είναι το συμφέρον της χώρας;

Εκλογές και Απλή Αναλογική: Ποιο είναι το συμφέρον της χώρας;
10 Σεπτεμβρίου 2022, 16:51
¶ρθρο του Κώστα Κεμίδη, ενόψει των επερχόμενων εκλογών.

* Γράφει ο δικηγόρος Κώστας Κεμίδης

Ι) Όπως έχει τονίσει - κατ΄ επανάληψη - ο Πρωθυπουργός της χώρας οι εκλογές θα γίνουν στην «ώρα τους», δηλαδή, στο τέλος της 4ετούς θητείας της κυβέρνησης, όπως, άλλωστε, ορίζει και το Σύνταγμα της χώρας μας.

Είναι επίσης, γνωστό ότι οι προσεχείς εκλογές, όποτε και να γίνουν, θα είναι εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής, χωρίς, δηλαδή, τα bonus των 50 extra εδρών, που «χαρίζει» στο πρώτο κόμμα το σύστημα της Ενισχυμένης Αναλογικής.

Ακόμη, είναι γνωστόν, ότι αν οι πρώτες εκλογές (με την απλή αναλογική) δεν αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, είτε μονοκομματική, όπως είναι σήμερα η Ν.Δ., είτε και κυβέρνηση Συνασπισμού, με την σύμπραξη 2 ή περισσοτέρων κομμάτων, τότε γίνονται οι δεύτερες εκλογές με Ενισχυμένη Αναλογική.

Αν θυμάμαι καλά, όλες σχεδόν, οι εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα, μετά το έτος 1950, μέχρι και πρόσφατα, έγιναν με το σύστημα της Ενισχυμένης Αναλογικής, πλην των βουλευτικών εκλογών του 1952, όπου ίσχυσε το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα, με αποτέλεσμα το κόμμα του Ελληνικού Συναγερμού του Στρατάρχη Αλεξ. Παπάγου, να σχηματίσει κυβέρνηση και να διαθέτει τον μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο αριθμό βουλευτών, που έχει συγκεντρώσει ποτέ ελληνικό κόμμα στο κοινοβούλιο των οποίων ο αριθμός, αν θυμάμαι καλά, - έφθασε με ποσοστό 49.47, τους 247 βουλευτές.

ΙΙ) Με το δεδομένο, λοιπόν, ότι οι προσεχείς εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική, τα πολιτικά κόμματα της χώρας και ιδιαίτερα τα καλούμενα «Κόμματα εξουσίας» (Ν.Δ. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ), δηλαδή αυτά που έχουν στο παρελθόν πρωτοστατήσει στα πολιτικά δρώμενα και μάλιστα έχουν κυβερνήσει την χώρα, ήδη βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα, συσκέπτονται και διασκέπτονται, μελετούν και υπολογίζουν, όλα τα εκλογικά σενάρια που ενδεχομένως ήθελον προκύψει την επομένη των προσεχών δύσκολων - εκ των πραγμάτων - εκλογών.

Θα μπορούσε, ενδεχομένως - να υπάρξει μία προσυνεννόηση, μεταξύ των εκπροσώπων των πιο πάνω κομμάτων, για μία μερική - έστω - σύγκλιση - των προγραμμάτων τους, μία δυνατότητα εξεύρεσης ενός μίνιμουμ πλαισίου, συνταύτισης και σύμπραξης μεταξύ των, για την πιθανότητα σχηματισμού ενός συνασπισμού εξουσίας.

Έτσι να μην μπει η χώρα στην περιπέτεια της ακυβερνησίας, της πολιτικής αστάθειας και της κατάρρευσης κάθε ερείσματος που έχει με πολλές και αιματηρές θυσίες επιτύχει η χώρα στους τομείς της κρατικής αξιοπιστίας, της οικονομικής ανάπτυξης και της αναβαθμισμένης, από Διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης, εμπιστοσύνης στην Αγορά, τα τελευταία χρόνια, και ιδίως την τελευταία 3ετία.

Μια τέτοια κατάπτωση της χώρας μας, από την πιθανότητα μη σχηματισμού ισχυρής και αυτοδύναμης κυβέρνησης, στις προσεχείς εκλογές, θα αποτελούσε ό,τι χειρότερο αποτέλεσμα μπορούσε να φαντασθεί και ο πλέον ευφάνταστος πολίτης αυτής της χώρας, βλέποντας την πατρίδα του, να παραπαίει και να κλυδωνίζεται σαν ακυβέρνητο καράβι, εν μέσω θαλασσοταραχής και τρικυμίας, στον Ωκεανό.

Αυτά τα λόγια βρήκα για να περιγράψω, όσο μπορούσα πιο πιθανά, από τον ενδεχόμενο κίνδυνο μιας πολιτικής και οικονομικής κυβερνητικής αστάθειας και ανώμαλης πολιτικής περιόδου, αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης στις προσεχείς εκλογές, όποτε και να προκηρυχθούν αυτές.

Δυστυχώς, αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από την τρέχουσα τοξική και πολωτική πολιτική αντιπαράθεση των κομμάτων, εντός και εκτός Βουλής. Μια ατμόσφαιρα σφοδρής αντιπαλότητας των πολιτικών κομμάτων και μεταξύ των, αλλά και των εκπροσώπων τους, που πολλάκις εμφανίζονται στους δέκτες μας των τηλεοράσεων και των εκατέρωθεν Δημοσιογραφικών τους εντύπων.

Όταν σήμερα, που ακόμη δεν διανύουμεν προεκλογική περίοδο, επίσημα προκηρυγμένη, διαπιστώνουμε αυτήν την «πολεμική» ατμόσφαιρα, για ένα ζήτημα αναντίρρητα σοβαρότατο, που αφορά την αντισυνταγματική και απαράδεκτη, παράνομη και παράλογη, θα έλεγα εγώ, παρακολούθηση της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Ανδρουλάκη, μπορούμε κάλλιστα να φαντασθούμε το εκρηκτικό κλίμα, που θα υπάρχει στην «μάχη» για τις Δύσκολες, απρόβλεπτες και εκ των προγενεστέρων ναρκοθετημένες Διπλές και όχι μόνον, Εκλογές του 2023.

Αναμφισβήτητα το ζήτημα των παρακολουθήσεων και της παράνομης άρσης του απορρήτου των, είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να χυθεί άπλετο φως για την πάταξή του και την εξασφάλιση από τώρα νομοθετικών δικλείδων, αποτροπής παρόμοιου περιστατικού για το μέλλον.

Η Κυβέρνηση βρίσκεται στην χειρότερη καμπή της μέχρι τώρα επιτυχημένης 3ετούς διακυβέρνησης της χώρας. Αντιμετώπισε επιτυχώς (παρά τα επί μέρους λάθη, που αποδέχτηκε και ο Πρωθυπουργός) σωρείαν πρωτοφανών και ασυνήθιστων κρίσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο (Πανδημία Κορωνοϊού, Πόλεμος Ρωσίας και Ουκρανίας, εκτεταμένες πυρκαγιές σ΄ όλη την χώρα και εκρηκτική και απρόβλεπτη συνέπεια του πολέμου της Ρωσίας, στην ενέργεια (φυσικό αέριο, ρεύμα και υγρά καύσιμα), στο ξέφρενο ράλι ανόδου των τιμών τους.

Δέχτηκε όμως, μεγάλο χτύπημα από τις υποκλοπές και άνοιξε μια μεγάλη πληγή, που δεν φαίνεται να επουλώνεται εύκολα, από την επιπόλαιη και απερίσκεπτη ενέργεια των κρατικών οργάνων της (ΚΥΠ και Μαξίμου), και κινδυνεύει να υποστεί μία φθορά στην αναμφισβήτητα καλή και επιτυχή εικόνα της μέχρι τώρα, της οποίας η έκταση και το μέγεθος, ακόμη δεν έχει αποτυπωθεί, από το «αυτογκόλ», που, τις έβαλαν τα έμπιστα όργανά της.

Έτσι, έδωσαν ένα απρόσμενο δώρο στους αντιπάλους του Πρωθυπουργού, οι οποίοι - φυσικά - το εκμεταλλεύονται - πάση θυσία - αντιλαμβανόμενοι ότι θα πλήξουν καίρια την κυβέρνηση και προσωπικά την εκτίμηση και λαμπρή εικόνα του πρωθυπουργού, του οποίου η αποδοχή εκ μέρους του ελληνικού λαού και όχι μόνον, έχει καταρρίψει όλα τα προηγούμενα ρεκόρ δημοφιλίας, των Πρωθυπουργών – εν ενεργεία ευρισκομένων και διαρκούσης της θητείας των, - τουλάχιστον από την μεταπολίτευση και μετά.

Η σφοδρή αντιπαλότητα, όπως φαίνεται, δεν πρόκειται σύντομα να κοπάσει, αφού η αντιπολίτευση θα επιχειρεί να την διατηρεί στην επικαιρότητα, μια και αποτελεί – η περίπτωση – το ισχυρό όπλο της, να προκαλέσει ανατροπή του πολιτικού σκηνικού της χώρας, εν όψει των επερχομένων δύσκολων εκλογών.

Μάλιστα, στο σημείο αυτό, αναρωτιέμαι αν ήταν καλύτερα για την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, να μην αναλάμβανε αμέσως την πολιτική ευθύνη, αλλά και την ευθιξία που έδειξε αναγνωρίζοντας το λάθος του, αφού ούτως ή άλλως, η πρωτοβουλία του, θεωρήθηκε από την αντιπολίτευση προσχηματική και ψεύτικη, όπως εδήλωσαν όλοι οι εκπρόσωποί της, ότι «πίσω από την υποκλοπή είναι ο ίδιος».

ΙΙΙ) Εν όψει, λοιπόν, αυτής της μακράς περιόδου, οξυμένης και διχαστικής προεκλογικής αντιπαράθεσης και με διακυβεύματα πολιτικά ανούσια και εκτός τόπου και χρόνου, (όπως παρατηρεί εύστοχα και ο διακεκριμένος και σοφός καθηγητής Αντ. Μανιτάκης (Καθ. Κυριακής, 28/8/22), δεν θεωρώ παράδοξο, το γεγονός ότι πολλά στελέχη της κυβέρνησης εισηγούνται στον Πρωθυπουργό την αλλαγή του Εκλογικού Νόμου για τις προσεχείς Εκλογές, της άνοιξης του 2023.

Μάλιστα, ενώ μαίνεται ένας παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος, απειλείται καθημερινά η κυριαρχία μας από την αυταρχική, αδίστακτη και νεοοθωμανική Τουρκία, με τις ανιστόρητες αξιώσεις της κατά της χώρας μας και με τον φόβο, την ανασφάλεια και την εξωφρενική άνοδο των υγρών καυσίμων και του φυσικού αερίου να εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα ύψη και μεγέθη.

Έχοντας, όθεν, προ οφθαλμών, αυτούς όλους τους κινδύνους να επικρέμανται υπεράνω των κεφαλών μας, έχω την γνώμη (παρά την ασημαντότητά μου και την αναξιότητά μου), ότι θα μπορούσα και εγώ να προσθέσω και την δική μου άποψη, σεμνά και ταπεινά, για τον κίνδυνο μιας πιθανής ακυβερνησίας στον τόπο μας.

Ο κ. Πρωθυπουργός πρέπει, πάλι και πολλάκις, να σταθμίσει όλες αυτές τις δυσμενείς και επικίνδυνες παρενέργειες που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια, όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά σε όλο τον κόσμο, και την παγκόσμιο οικονομία, με τις προαναφερόμενες εκρηκτικές ανόδους των τιμών, της ενέργειας και των βιοτικών μας αγαθών και να προχωρήσει στην κατάθεση νομοσχεδίου για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, για τις προσεχείς Εκλογές, που πρέπει να γίνουν όμως, στην ώρα τους με την εξάντληση της 4ετίας.

Νομίζω ότι τα οφέλη που ήθελον προκύψει είναι μεγαλύτερα και περισσότερα του πολιτικού κόστους που θα προκληθεί με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τον αιφνιδιασμό των πολιτών, και κυρίως του Κεντρώου Πολιτικού χώρου, που θα δουν με πονηριά την κίνηση αυτή του πρωθυπουργού.

Ούτως ή άλλως, η εικόνα του πρωθυπουργού είναι ραγισμένη από την ομολογουμένως μη αναμενόμενη, αλλά και όχι θετική εξέλιξη της απαράδεκτης και επιπόλαιης απερισκεψίας των έμπιστων οργάνων του, της ΚΥΠ και της ιδιαίτερης Γραμματείας του Πολιτικού του Γραφείου.

Υπάρχουν, σοβαρότατοι λόγοι, για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, όπως πιο πάνω, αναλυτικά εξέθεσα, προκειμένου να γίνει η επαναφορά των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση, δηλαδή μίας ήρεμης πολιτικής ζωής και σταθερότητας, στην χώρα, όσον τον δυνατόν πιο ανώδυνα, ψύχραιμα, έγκαιρα και προσεγμένα.

IV) Τα λόγια αυτά γράφονται από αγάπη και ενδιαφέρον για τον τόπο μας και την Δημοκρατία, γιατί το κλίμα αυτό της οξυμένης πολιτικής αντιπαράθεσης, αποτελεί ένα εκρηκτικό μείγμα έντασης και διαπληκτισμών, με απρόβλεπτες συνέπειες μιας διχαστικής περιπέτειας, που διαχέεται ταχύτατα στην Κοινωνία, που βράζει σαν καζάνι, έτοιμο να εκραγεί.

¶λλωστε, να μην ξεχνάμε ποτέ, ότι η διχόνοια και ο διχασμός είναι ένα προγονικό ελάττωμα του Έλληνα. Αυτό το σαράκι έχει φέρει πολλάκις την χώρα μας στο χείλος του γκρεμού, και κατατρώει και δηλητηριάζει την ψυχή και την ομοψυχία του Έθνους μας, στο διάβα της μακραίωνης ιστορίας μας.

Εννοείται ότι δεν είχα και ούτε έχω την αξίωση, αλλά ούτε καν την πρόθεση να διαβασθούν οι απόψεις μου αυτές, από το περιβάλλον της Κυβέρνησής μας, καθ΄ οιονδήποτε τρόπο, αφού αποτελούν και είναι η εξωτερίκευση ενδόμυχων σκέψεών μου και έντονου προβληματισμού.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το Γαϊτανάκι των Παρακολουθήσεων και η επίδρασή του στο πολιτικό σκηνικό

Το Γαϊτανάκι των Παρακολουθήσεων και η επίδρασή του στο πολιτικό σκηνικό
Απόψεις
[24/11/2022 - 15:02]

Διαβάστε το άρθρο του Κώστα Κεμίδη, που ασχολείται με τις προεκτάσεις του ζητήματος. ...περισσότερα

ΜΑΡΑΓΚΟΣ: Έτσι θα ορθοποδήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Χρειάζεται μόνο πολιτική βούληση

ΜΑΡΑΓΚΟΣ: Έτσι θα ορθοποδήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Χρειάζεται μόνο πολιτική βούληση
Απόψεις
[20/11/2022 - 14:18]

Διαβάστε τις προτάσεις του αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Εύβοιας. ...περισσότερα