Απόψεις

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΕΥΒΟΙΑ: Ο Δημήτρης Σουφλέρης εξηγεί γιατί δεν πήγε στη συγκέντρωση της Κυριακής

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΕΥΒΟΙΑ: Ο Δημήτρης Σουφλέρης εξηγεί γιατί δεν πήγε στη συγκέντρωση της Κυριακής
18 Νοεμβρίου 2022, 11:25
Αρθρο του γνωστού δικηγόρου.

* Γράφει ο Δημήτρης Σουφλέρης, δικηγόρος

Kαταρχήν θα πρέπει να πω ότι δεν είμαι αντίθετος με την ιδέα μιας συγκεντρώσεως με ανθρώπους από όλη την Εύβοια που θέλουν να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην καταστροφή του νησιού μας από την βιομηχανία της αιολικής ενέργειας.

Όμως η αυριανή συγκέντρωση είναι κατά την γνώμη μου όχι μόνο άκαιρη, αλλά επιπλέον με τον τρόπο που έγινε και με τον τρόπο που προχώρησε, πέρα από αντιδημοκρατική, ουσιαστικά λειτουργεί ως εμπόδιο και πρόβλημα για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζει το νησί.

Τι εννοώ: Πρώτα από όλα αυτή η συγκέντρωση γίνεται ενώ βρισκόμαστε στη μέση σοβαρών διαδικασιών που αφορούν την αδειοδότηση και επιδρομή ΑΣΠΗΕ στην Εύβοια και την Σκύρο.

Δύο μόνο ημέρες πριν έληξε η δημόσια διαβούλευση για τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ) που θα προβλέπουν τα μέτρα προστασίας των περιοχών Natura του νησιού για πολλά χρόνια.

Ενώ κάποιοι θεωρούσαν αυτές τις μελέτες σημαντικό εργαλείο και μονίμως συζητούσαν για αυτές (δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι όντως σημαντικό εργαλείο) ΟΜΩΣ αντί να βοηθήσουν στο να οργανώσουμε τον κόσμο στην συμμετοχή του σε αυτή την πολύπλοκη υπόθεση, αντιθέτως ξεκίνησαν να οργανώνουν αυτήν την εκδήλωση.

Έτσι όχι μόνο δεν βοηθήθηκε ο κόσμος στην συμμετοχή του αλλά επιπλέον έχασε τον προσανατολισμό του, βάζοντας στο νου του την αυριανή εκδήλωση και δεν αντελήφθη την σημασία της συμμετοχής στην Δημόσια Διαβούλευση.

Τελικά για πρώτη φορά είχαμε μία Δημόσια Διαβούλευση που σχεδόν έπεσε στα χέρια των βιομηχάνων των ΑΠΕ, των κυνηγητικών ομοσπονδιών και με τεράστιες και βαρύνουσες απουσίες που είχαν άλλες προτεραιότητες τελικά…

Δεύτερο θέμα: Τις επόμενες ημέρες λήγει η προθεσμία για την άσκηση αιτήσεων ακυρώσεως κατά της ΑΕΠΟ των έργων του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ στην κεντρική Εύβοια.

Και πάλι, αντί όλοι όσοι ασχολούμαστε με το περιβάλλον στην Εύβοια να επικεντρώσουμε τις δυνάμεις μας στο να οργανωθούμε και να συγκεντρώσουμε το υλικό μας εν΄ όψει των δικαστικών αγώνων, με σκοπό να αντιμετωπίσουμε το μεγαλύτερο αιολικό έργο στην Ελλάδα και πάλι χάθηκε ο προσανατολισμός σχεδόν όλων στην αυριανή συγκέντρωση.

Τρίτος λόγος: Είναι γνωστό ότι η Εύβοια είναι ο πιο υποβαθμισμένος και καταπιεσμένος από την Αιολική Ενέργεια νομός της Ελλάδας. Εάν στεκόντουσαν στο ύψος τους οι αυτοδιοικητικοί του νησιού, με προεξάρχοντες τους δημάρχους (φυσικά και η Περιφέρεια) τα πράγματα δεν θα ήταν έτσι.

Τώρα, στην αυριανή συγκέντρωση, οι Δήμοι παρουσιάζονται αιφνιδίως, χρόνια μετά την έναρξη της καταστροφής του τόπου μας, ως πρωτεργάτες στον δρόμο για τη Σωτηρία. Παράλογο και αδύνατον να το πιστέψει κάποιος λογικός και έντιμος άνθρωπος.

Πως μπορεί να γίνει αυτό, όταν για παράδειγμα, μέχρι πρόσφατα υπέγραφαν έγγραφα με χορηγίες από τις εταιρείες, όταν οι ενημερώσεις των πολιτών που κάνουν είναι προσχηματικές έως και γελοίες, όταν ενώ δηλώνουν αντίθετοι στα αιολικά, ταυτοχρόνως κάποιοι έχουν τα μηχανήματά τους να δουλεύουν για τις εταιρείες.

Πόσο μπορούμε να τους πιστέψουμε, όταν κανένας από αυτούς δεν δεσμεύτηκε σε απλά πράγματα, όπως ότι δεν θα ξαναεγκρίνουν έργο και άδεια για οτιδήποτε αφορά την δραστηριότητα των εταιρειών και είναι αρμοδιότητος των εν γένει δημοτικών αρχών και υπηρεσιών. Οι προφάσεις περί υποχρεωτικότητας είναι έωλες. Οι αγώνες δεν γίνονται μόνο με υποσχέσεις για κλεισίματα δρόμων…

Επί 21 χρόνια στην περιοχή της Κύμης κατορθώσαμε να κρατούμε την Αιολική Βιομηχανία έξω από τα όρια της περιοχής μας. Ο αγώνας αυτός δεν υπήρξε εύκολος. Υπήρξε όμως συνεπής, συνεχής και έντιμος. Ήταν αγώνας ουσίας και όχι επικοινωνιακών εντυπώσεων. Εξαιτίας της εμπειρίας μας αλλά και της καθολικής αγάπης μας για την Φύση και το νησί μας τα τελευταία 2,5 χρόνια σταθήκαμε συμπαραστάτες σε πολλούς συμπατριώτες μας και περιοχές.

Όσον με αφορά προσωπικά, στα πλαίσια της δουλειάς μου ως δικηγόρου, μετά από περισσότερες των 15 ενδικοφανών προσφυγών προς την ΡΑΕ, περισσότερα των 15 Δ11 για τον τόπο μου αλλά και την υπόλοιπη Εύβοια και μετά από τρεις αιτήσεις ακυρώσεως ενώπιον διοικητικών δικαστηρίων και του ΣτΕ, χωρίς καμία αμοιβή, ως προσφορά στον κοινό αγώνα, νομίζω ότι δικαιούμαι να ομιλώ.

Και να πω και τα ακόλουθα: το καλοκαίρι που πέρασε σε συζήτηση που είχα με τον πρόεδρο του ΕΟΣ Χαλκίδας μου ζητήθηκε να προτείνω δικηγόρους για την αντιμετώπιση του έργου του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ.

Απάντησα βάζοντας στις δύο πρώτες θέσεις τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος & Βιωσιμότητας και γνωστό πανεπιστημιακό καθηγητή. Στην τρίτη θέση τοποθέτησα εμένα.

ΟΜΩΣ οι εκπλήξεις που συνοδεύουν την αυριανή συγκέντρωση δεν σταματούν: έτσι, από ότι έχουμε μάθει, κανένας από τους προαναφερόμενους δεν επελέγη.

Αντιθέτως, σύμφωνα με παρασκηνιακές πληροφορίες, επελέγη καλά αμειβόμενος δικηγόρος, που μάλλον το κυριότερο που κατορθώνει είναι να πλασάρει τον εαυτό του στο πανελλήνιο περιβαλλοντικό κίνημα. Θεωρώ πολλαπλώς τουλάχιστον προβληματική την επιλογή αυτή, πιθανότατα και όχι ιδιαιτέρως έντιμη…

Συνεπώς, μετά από όλα αυτά: Κατά την γνώμη μου η αυριανή συγκέντρωση είναι απολύτως αποπροσανατολιστική για την ουσία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νησί μας, για τους αγώνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα και για τους αγώνες που θα πρέπει να γίνουν στην συνέχεια.

Κατανοώ το μεγάλο πάθος και επιθυμία των Ευβοέων να σώσουν τον τόπο τους. Φοβάμαι όμως ότι η αυριανή φιέστα απλά θα δημιουργήσει και θα αφήσει εντυπώσεις ως ένα πυροτέχνημα.

Δεν μπορώ παρά να ευχηθώ στους πολίτες και στους φίλους του φυσικού περιβάλλοντος της Εύβοιας να καταλάβουν τι πραγματικά συμβαίνει, να καταλάβουν τις σκοπιμότητες και τις λανθασμένες επιλογές που ήδη έχουν γίνει και προδιαγράφουν ένα δυστοπικό μέλλον. Και να φροντίσουν ώστε η αυριανή συγκέντρωση να μην ωφελήσει αφενός τις πολιτικές καριέρες κάποιων και την οικονομική ευμάρεια κάποιων άλλων.

Υ.Γ. Το κείμενο γράφτηκε το Σάββατο 12/11/2022, δημοσιεύθηκε όμως ξημερώματα της Κυριακής, για να μην θεωρηθεί ότι θα ήταν ένα εμπόδιο στην μάζωξη του κόσμου)

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το Γαϊτανάκι των Παρακολουθήσεων και η επίδρασή του στο πολιτικό σκηνικό

Το Γαϊτανάκι των Παρακολουθήσεων και η επίδρασή του στο πολιτικό σκηνικό
Απόψεις
[24/11/2022 - 15:02]

Διαβάστε το άρθρο του Κώστα Κεμίδη, που ασχολείται με τις προεκτάσεις του ζητήματος. ...περισσότερα

ΜΑΡΑΓΚΟΣ: Έτσι θα ορθοποδήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Χρειάζεται μόνο πολιτική βούληση

ΜΑΡΑΓΚΟΣ: Έτσι θα ορθοποδήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Χρειάζεται μόνο πολιτική βούληση
Απόψεις
[20/11/2022 - 14:18]

Διαβάστε τις προτάσεις του αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Εύβοιας. ...περισσότερα