Ο μεθυσμένος οδηγός θα πληρώσει την ασφαλιστική

Ο μεθυσμένος οδηγός θα πληρώσει την ασφαλιστική
31 Μαΐου 2011, 10:45
A+ A-
Απόφαση του Αρείου Πάγου με σημαντικές συνέπειες.

Απόφαση-κόλαφο για έναν οδηγό εξέδωσε πρόσφατα ο Αρειος Πάγος.

Ο οδηγός ζητούσε να αναιρεθεί η απόφαση που τον υποχρέωνε να καταβάλει αποζημίωση στην ασφαλιστική του εταιρία για ατύχημα που είχε προξενήσει με το αυτοκίνητό του, το οποίο οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ. 

Συγκεκριμένα, ο οδηγός το 2005 κινείτο στην εθνική οδό Χανίων-Κισάμου, εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε έναν μαντρότοιχο. Πίσω του βρισκόταν μία μηχανή. Ο οδηγός της προσπάθησε να φρενάρει και να ελιχθεί, αλλά τελικά προσέκρουσε στο προπορευόμενο αμάξι με συνέπεια να χτυπήσει σοβαρά και να διαλυθεί τελείως η μηχανή.

Ο οδηγός του αυτοκινήτου υπεβλήθη σε αλκοτέστ από την αστυνομία. Η πρώτη μέτρηση έδειξε 0,41 gr/l και η δεύτερη 0,40 gr/l. Του επιβλήθηκαν οι ανάλογες διοικητικές κυρώσεις, αλλά ο τραυματίας οδηγός της μηχανής άσκησε αγωγή εναντίον του ζητώντας αποζημίωση.

Το Εφετείο επιδίκασε αποζημίωση 164.000 ευρώ περίπου και η ασφαλιστική του οδηγού στράφηκε εναντίον του ζητώντας τα χρήματα που κατέβαλε στο θύμα. Ο οδηγός επιχειρηματολόγησε στο Ανώτατο Δικαστήριο με το σκεπτικό ότι δεν γνώριζε τον επίμαχο όρο στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο περί ευθύνης του οδηγού σε περίπτωση αποζημίωσης από ατύχημα υπό επήρεια μέθης. Υποστήριξε ακόμη ότι η απόφαση του Εφετείου εμφανίζει πλημμελή αιτιολογία.

Ολοι του όμως οι ισχυρισμοί δεν έγιναν δεκτοί από τους Αρεοπαγίτες. Το Ακυρωτικό Δικαστήριο αποφάνθηκε, εν πρώτοις, ότι η ασφαλιστική εταιρία υποχρεούται να καλύψει τη ζημιά που προξένησε ο ασφαλισμένος της. Μπορεί, όμως, νόμιμα να στραφεί εναντίον του και να ζητήσει τα χρήματα που δαπάνησε.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο όρος τίθεται με σαφήνεια στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο και ο οδηγός δεν τον απέκρουσε κατά την υπογραφή του συμβολαίου. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Η απόφαση ουσιαστικά αποκρυσταλλώνει την ακέραιη ευθύνη του οδηγού που παίρνει μεθυσμένος το τιμόνι. Ο αναιρεσείων καλείται τώρα να πληρώσει το υπέρογκο ποσό των 164.000 ευρώ και το γεγονός αυτό αποτελεί μια καλή αφορμή για να υπενθυμίσουμε πόσο σημαντικό για την υγεία πρωτίστως και για την τσέπη μας δευτερευόντως είναι να οδηγούμε υπεύθυνα και νηφάλια. 

Επιστροφή