Πώς φτιάχνω μαρμελάδα (μέρος δεύτερο)

Πώς φτιάχνω μαρμελάδα (μέρος δεύτερο)
21 Ιουνίου 2011, 09:30
A+ A-
Μάθε πότε είναι έτοιμη!



* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου


Βράζουμε τις μαρμελάδες όσο πρέπει;

Πώς ξέρω ότι μια μαρμελάδα έπηξε και είναι έτοιμη;

Σας έχω όλους τους τρόπους εξακρίβωσης και κάτι παραπάνω.

Όπως βράζει η μαρμελάδα βουτώ μια ξύλινη κουτάλα μέσα και τη σηκώνω ακριβώς πάνω από τη κατσαρόλα. Στην αρχή του βρασμού η μαρμελάδα ρέει αβίαστα όταν σηκώνω τη κουτάλα και τη κρατώ όρθια.
Καθώς η μαρμελάδα θα βράζει θα πήζει όλο και περισσότερο και οι σταγόνες θα πέφτουν όλο και πιο βαριές από τη κουτάλα.
Όταν θα είναι πλέον έτοιμη οι 2-3 τελευταίες σταγόνες της κουτάλας θα ενωθούν πέφτοντας και θα κρεμάσουν σε ένα χονδρό κορδόνι από την άκρη της κουτάλας προς τα κάτω κάτι σαν μαρμελαδένιος σταλακτίτης ας πούμε.
Όταν αυτό συμβεί τραβώ τη κατσαρόλα από τη φωτιά.

Ένας πιο σίγουρος τρόπος για να εξακριβώσω πόσο έπηξε η μαρμελάδα μου κι αν μου αρέσει η υφή της είναι αφού πάρω μια-δυο κουταλιές από τη κατσαρόλα να τις ρίξω σε μπολάκι που έχω προηγουμένως βάλει για λίγο στη κατάψυξη έτσι ώστε να είναι παγωμένο για να κρυώσει τη μαρμελάδα μου ακαριαία. Τοποθετώ το μπολάκι πάλι στη κατάψυξη για λίγο ακόμα λεπτά, τόσο όσο χρειάζεται να κρυώσει εντελώς αλλά όχι να παγώσει.
Η μαρμελάδα θα είναι έτοιμη αν έχει σχηματίσει πέτσα στην επιφάνειά της, η οποία θα κάνει «ρυτίδες» όταν τη πιέσω, τη σπρώξω κατά κάποιο τρόπο, με το δάχτυλό μου.
Θα είναι επίσης με υφή αρκετά παχιά και πηχτή

Για σας τους σχολαστικούς, που δεν αρκείστε στις εμπειρικές μεθόδους και θέλετε κάτι ακόμα πιο σίγουρο έχω τον ακριβέστερο τρόπο.
Αφού προμηθευτείτε το ειδικό θερμόμετρο ζάχαρης (προσέξτε τα κοινά θερμόμετρα δεν είναι κατάλληλα) και το βυθίσετε στη μαρμελάδα την ώρα που βράζει θα πρέπει, χωρίς αυτό να ακουμπά το πυθμένα της κατσαρόλας αλλά να είναι βυθισμένο σχεδόν μέχρι εκεί, να φτάσει στους 105ο -106ο  C βαθμούς για να αποσύρετε από τη φωτιά.

Σχετική ανάρτηση: Πώς φτιάχνω μαρμελάδα (μέρος πρώτο)

Επιστροφή