Πώς φτιάχνω μαρμελάδα (μέρος τρίτο)
* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Τα φρούτα που θα χρησιμοποιήσετε θα δώσουν την ευωδιά τους στις γλυκές δημιουργίες σας, αλλά υπάρχουν τρόποι να γίνουν ακόμα πιο ξεχωριστές και ενδιαφέρουσες.
Τα φρέσκα αρωματικά βότανα δίνουν το δικό τους ξεχωριστό τόνο σε μια μαρμελάδα.
Επιλέξτε αυτό που πραγματικά σας αρέσει ή πιστεύετε ότι δένει πιο αρμονικά με τα φρούτα που χρησιμοποιείτε.
Θυμάρι λοιπόν, μέντα, δενδρολίβανο, χαμομήλι, λεβάντα, αρμπαρόριζα, φασκόμηλο είναι κάποια από αυτά που θα μπορούσατε να προσθέσετε.
Απλά ρίξτε 2-3 κλαδάκια τα τελευταία 10 λεπτά του βρασμού και αφαιρέστε τα πριν γεμίσετε τα βάζα.
Έξτρα υλικά όπως κάποιος ξηρός καρπός ή κομματάκια από αποξηραμένα φρούτα δίνουν πολυπλοκότητα υφής και γεύσης σε μια μαρμελάδα.
Θα κοπούν σε ομοιόμορφα μικρά κομματάκια και θα μπουν την ώρα που κατεβαίνει η μαρμελάδα από τη φωτιά. Περιττό να πω πως θα πρέπει να είναι εξαιρετικής ποιότητας και σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να ξεπερνούν τα 100 γρ. για κάθε κιλό μαρμελάδας.
Τα αρωματικά λικέρ επίσης δίνουν μια νότα πολυτέλειας στη μαρμελάδα.
Διαλέγω λικέρ που ταιριάζουν και τονίζουν τα φρούτα μου για παράδειγμα το κονιάκ ή το Amaretto ταιριάζει θαυμάσια με βερίκοκα και δαμάσκηνα.
Τo Kirsch στη μαρμελάδα κεράσι ή βύσσινο και το Cointreau στο πορτοκάλι και γενικά σε μαρμελάδες με εσπεριδοειδή είναι εξαιρετικές επιλογές.
Και αυτά προσθέτονται στο τέλος του βρασμού και χωρίς υπερβολές.
40-50 ml /3-4 κουταλιές είναι αρκετές για κάθε κιλό μαρμελάδας.
Διαβάστε ακόμη: Πώς φτιάχνω μαρμελάδα (μέρος πρώτο)