Δροσερή ρυζοσαλάτα με τόνο
15 Ιουλίου 2011, 07:34
* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Πρωταγωνιστές του καλοκαιρινού τραπεζιού οι σαλάτες.
Έτσι κι αλλιώς χειμώνα-καλοκαίρι είναι απαραίτητες και δεν μπορώ να διανοηθώ γεύμα από το οποίο μπορούν να λείπουν τα φρέσκα λαχανικά.
Δροσερές, ανάλαφρες, πολύχρωμες, σίγουρα γευστικές, άλλοτε πολύπλοκες με πληθώρα υλικών και πλούσια ντρέσινγκ και άλλοτε απλούστερες αποτελούμενες από δυο-τρία μόλις υλικά και λίγο λαδόξιδο.
Τι προτιμάμε; Μα φυσικά τα πάντα, με εναλλαγές και δεν υπάρχει τίποτα πιο ευρηματικό με ατέλειωτες γευστικές δημιουργίες από μια σαλάτα.
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 1 κούπα ρύζι λευκό
• 1/3 κούπας ελαιόλαδο
• 4 κουτ. σούπας λευκό ξίδι
• 2 κουτ. γλυκού μουστάρδα γαλλική
• 1 κούπα μαγιονέζα
• 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 2 κουτ. σούπας κάπαρη
• 4 αγγουράκια τουρσί ψιλομμένα
• 10 μαύρες ελιές ψιλοκομμένες
• 2 κόκκινες πιπεριές λωριδίτσες
• 8 ντοματίνια (στη μέση)
• 4 λιαστές ντομάτες (στη μέση)
• 2 μικρές κονσέρβες τόνο σε νερό
• 1 κούπα καλαμπόκι βρασμένο
• 2 αβγά σε φετούλες για το γαρνίρισμα
• Φρέσκος βασιλικός, αλάτι, πιπέρι.
EKTEΛΕΣΗ:
Με τρεχούμενο κρύο νερό πλένω το ρύζι καλά. Σε μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνω το ρύζι, μόλις γίνει το σουρώνω. Όσο είναι ακόμα ζεστό το περιχύνω με το λαδόξιδο μέσα στο οποίο έχω ανακατέψει τη μουστάρδα.
Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα αβγά και ανακατεύω καλά με τη μαγιονέζα.
το κλου της συνταγής
Η ίδια σαλάτα είναι τέλεια και με βιδούλες που θα σερβίρω κρύα και θα ικανοποιήσω τους …εραστές των ζυμαρικών, μιας και όλοι ξέρουμε πολλούς τέτοιους!
Ολο το καλοκαίρι σε ένα μόνο πιάτο!

Πρωταγωνιστές του καλοκαιρινού τραπεζιού οι σαλάτες.
Έτσι κι αλλιώς χειμώνα-καλοκαίρι είναι απαραίτητες και δεν μπορώ να διανοηθώ γεύμα από το οποίο μπορούν να λείπουν τα φρέσκα λαχανικά.
Δροσερές, ανάλαφρες, πολύχρωμες, σίγουρα γευστικές, άλλοτε πολύπλοκες με πληθώρα υλικών και πλούσια ντρέσινγκ και άλλοτε απλούστερες αποτελούμενες από δυο-τρία μόλις υλικά και λίγο λαδόξιδο.
Τι προτιμάμε; Μα φυσικά τα πάντα, με εναλλαγές και δεν υπάρχει τίποτα πιο ευρηματικό με ατέλειωτες γευστικές δημιουργίες από μια σαλάτα.
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 1 κούπα ρύζι λευκό
• 1/3 κούπας ελαιόλαδο
• 4 κουτ. σούπας λευκό ξίδι
• 2 κουτ. γλυκού μουστάρδα γαλλική
• 1 κούπα μαγιονέζα
• 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 2 κουτ. σούπας κάπαρη
• 4 αγγουράκια τουρσί ψιλομμένα
• 10 μαύρες ελιές ψιλοκομμένες
• 2 κόκκινες πιπεριές λωριδίτσες
• 8 ντοματίνια (στη μέση)
• 4 λιαστές ντομάτες (στη μέση)
• 2 μικρές κονσέρβες τόνο σε νερό
• 1 κούπα καλαμπόκι βρασμένο
• 2 αβγά σε φετούλες για το γαρνίρισμα
• Φρέσκος βασιλικός, αλάτι, πιπέρι.
EKTEΛΕΣΗ:
Με τρεχούμενο κρύο νερό πλένω το ρύζι καλά. Σε μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνω το ρύζι, μόλις γίνει το σουρώνω. Όσο είναι ακόμα ζεστό το περιχύνω με το λαδόξιδο μέσα στο οποίο έχω ανακατέψει τη μουστάρδα.
Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα αβγά και ανακατεύω καλά με τη μαγιονέζα.
το κλου της συνταγής
Η ίδια σαλάτα είναι τέλεια και με βιδούλες που θα σερβίρω κρύα και θα ικανοποιήσω τους …εραστές των ζυμαρικών, μιας και όλοι ξέρουμε πολλούς τέτοιους!