Λαβράκι στον ατμό με πατάτες
25 Ιουλίου 2011, 08:08
* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Yψη
λή θερμοκρασία, πίεση και υγρασία, βοηθούν το φαγητό να μαγειρευτεί παραμένοντας νόστιμο, χυμώδες και το κυριότερο χωρίς να χαθούν πολύτιμες βιταμίνες, που συνήθως διαλύονται στο νερό με το απλό βράσιμο και καταστρέφονται οι περισσότερες από αυτές.
Δεν υπάρχει υγιεινότερος τρόπος μαγειρέματος, και δεν ισχύει μόνο για τα λαχανικά. Μπορείτε κάλλιστα να μαγειρέψετε κρέατα και ψάρια που θα παραμείνουν ζουμερά, χωρίς παραπανίσιες θερμίδες και με καταπληκτική γεύση φρεσκάδας.
Ποιος λοιπόν λέει ότι όσοι κάνουν δίαιτα, τρέφονται υγιεινά και προσέχουν τη διατροφή τους, πρέπει αναγκαστικά να τρώνε τα πιο άνοστα πράγματα;
Για να μαγειρέψουμε στον ατμό, δε χρειάζεται να έχουμε απαραίτητα τον ειδικό εξοπλισμό που είναι μεταλλικές λεγκιμιέρ (σκεύη με τρυπούλες για να περνάει ο ατμός). Ενα συνηθισμένο σουρωτήρι μπορεί να κάνει τη δουλειά μας μια χαρά.
Καλό είναι το νερό της κατσαρόλας να βράζει καλά και μετά να μπει μέσα το τρυπητό το οποίο πρέπει να απέχει από την επιφάνεια του νερού 4-5 εκατοστά για να υπάρχει περιθώριο στον ατμό να κυκλοφορεί.
Καλό είναι, επίσης, να αρωματίσετε το νερό με διάφορα φρέσκα αρωματικά φυτά των οποίων η μοσχοβολιά θα διαπερνάει το φαγητό δίνοντάς του εξαιρετικό άρωμα.
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 8-10 πατάτες (μικρές στρογγυλές)
• 2 λαβράκια (500-600 γραμ. το ένα)
• 1 ρίζα μάραθου (χονδροκομμένη)
• κοτσάνια μάραθου και μαϊντανού
• ελαιόλαδο
• 1 λεμόνι (χυμός)
• αλάτι, πιπέρι, μαϊντανός
EKTEΛΕΣΗ:
Βράζω σε μεγάλη κατσαρόλα νερό με τα κοτσάνια του μάραθου και του μαϊντανού. Μόλις βράσει τοποθετώ το τρυπητό με τις πατάτες καθαρισμένες, το μάραθο και πάνω από αυτά τα λαυράκια καθαρισμένα και αλατισμένα. Σκεπάζω το τρυπητό και αφήνω να βράσουν τα υλικά μου για 40 περίπου λεπτά (πρέπει να τρυπιούνται με ένα καλαμάκι).
Διορθώνω στο αλάτι αν χρειάζεται, προσθέτω πιπέρι και τα σερβίρω ζεστά, περιχυμένα με ελαιόλαδο, λεμόνι και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Απολαύστε τα!
Υπ' ατμόν!!!

Yψη
Δεν υπάρχει υγιεινότερος τρόπος μαγειρέματος, και δεν ισχύει μόνο για τα λαχανικά. Μπορείτε κάλλιστα να μαγειρέψετε κρέατα και ψάρια που θα παραμείνουν ζουμερά, χωρίς παραπανίσιες θερμίδες και με καταπληκτική γεύση φρεσκάδας.
Ποιος λοιπόν λέει ότι όσοι κάνουν δίαιτα, τρέφονται υγιεινά και προσέχουν τη διατροφή τους, πρέπει αναγκαστικά να τρώνε τα πιο άνοστα πράγματα;
Για να μαγειρέψουμε στον ατμό, δε χρειάζεται να έχουμε απαραίτητα τον ειδικό εξοπλισμό που είναι μεταλλικές λεγκιμιέρ (σκεύη με τρυπούλες για να περνάει ο ατμός). Ενα συνηθισμένο σουρωτήρι μπορεί να κάνει τη δουλειά μας μια χαρά.
Καλό είναι το νερό της κατσαρόλας να βράζει καλά και μετά να μπει μέσα το τρυπητό το οποίο πρέπει να απέχει από την επιφάνεια του νερού 4-5 εκατοστά για να υπάρχει περιθώριο στον ατμό να κυκλοφορεί.
Καλό είναι, επίσης, να αρωματίσετε το νερό με διάφορα φρέσκα αρωματικά φυτά των οποίων η μοσχοβολιά θα διαπερνάει το φαγητό δίνοντάς του εξαιρετικό άρωμα.
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 8-10 πατάτες (μικρές στρογγυλές)
• 2 λαβράκια (500-600 γραμ. το ένα)
• 1 ρίζα μάραθου (χονδροκομμένη)
• κοτσάνια μάραθου και μαϊντανού
• ελαιόλαδο
• 1 λεμόνι (χυμός)
• αλάτι, πιπέρι, μαϊντανός
EKTEΛΕΣΗ:
Βράζω σε μεγάλη κατσαρόλα νερό με τα κοτσάνια του μάραθου και του μαϊντανού. Μόλις βράσει τοποθετώ το τρυπητό με τις πατάτες καθαρισμένες, το μάραθο και πάνω από αυτά τα λαυράκια καθαρισμένα και αλατισμένα. Σκεπάζω το τρυπητό και αφήνω να βράσουν τα υλικά μου για 40 περίπου λεπτά (πρέπει να τρυπιούνται με ένα καλαμάκι).
Διορθώνω στο αλάτι αν χρειάζεται, προσθέτω πιπέρι και τα σερβίρω ζεστά, περιχυμένα με ελαιόλαδο, λεμόνι και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Απολαύστε τα!