Ζελέ ντομάτας

Ζελέ ντομάτας
19 Αυγούστου 2011, 07:37
A+ A-
Η απόλαυση στο ... κόκκινο!
* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου

Γεμιστά, κοκκινιστά, χωριάτικη σαλάτα, σπαγγέτι Napolitain. Τι κοινό έχουν όλα αυτά; Μα φυσικά την ντομάτα.
Πώς άραγε θα ήταν τα φαγητά μας αν αυτός ο μικρούλης σπόρος, δεν διέσχιζε τον Ατλαντικό με τα πλοία των Ισπανών το 16ο αιώνα για να φτάσει από τη Ν. Αμερική στην Ισπανία αρχικά και από εκεί να περάσει στην Ιταλία.
Η ντομάτα θεωρείται πια, παραδοσιακό μεσογειακό προϊόν και συνδυασμένη με το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κρεμμύδι και το βασιλικό γίνεται ακόμα πιο γλυκιά και υπέροχη.
Περιέχει πολύ νερό και μεγάλη ποσότητα βιταμινών ενώ είναι φτωχή σε θερμίδες, και το σπουδαιότερο, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 4 πρώτες αντικαρκινικές τροφές.   

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
½ κιλό ώριμες ντομάτες
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
1 κούπα χυμό ντομάτας
4 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
½ κουταλάκι αλάτι
1/4 κουταλάκι πάπρικα
1 κουταλάκι ζάχαρη
½ ματσάκι φρέσκο βασιλικό
1 κουταλιά ελαιόλαδο
6 φύλλα ζελατίνας
Ελιές, κάπαρη, αγγουράκι τουρσί, κύβοι φέτας για συνοδευτικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σοτάρω στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο για λίγο. Ρίχνω τα υπόλοιπα υλικά εκτός της ζελατίνης και σιγοβράζω για 30 λεπτά. Αφαιρώ το βασιλικό, χτυπώ το μείγμα στο μπλέντερ και το περνώ από ψιλή σίτα. Στο μεταξύ μουλιάζω τη ζελατίνη σε λίγο κρύο νερό για 5 λεπτά και αφού τη στίψω, την ανακατεύω καλά, στο ζεστό μείγμα της ντομάτας.
Λαδώνω ατομικά φορμάκια και τα γεμίζω με το μείγμα. Αφήνω να κρυώσουν και τοποθετώ στο ψυγείο μέχρι να πήξει.
Απολαύστε το!

Επιστροφή