Σις κεμπάμπ (για 4 άτομα)

Σις κεμπάμπ (για 4 άτομα)
26 Αυγούστου 2011, 08:59
A+ A-
Απλό και καλοκαιρινό μπάρμπεκιου.
* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου

Το ιδανικότερο μαγείρεμα για το καλοκαίρι είναι το μπάρμπεκιου.
Οι πολλές ώρες που πιθανόν περνάμε στη κουζίνα το χειμώνα για να ευχαριστήσουμε την οικογένεια ή την παρέα, δύσκολα μπορούν να περάσουν με τέτοια ζέστη. Αφήστε που ο καιρός έτσι κι αλλιώς ζητά πιο απλά μαγειρέματα, περισσότερα λαχανικά, ψαρικά και φρούτα που όλα μπορούν κάλλιστα να γίνουν στο μπάρμπεκιου στα πιο πρωτότυπα σουβλάκια που έχουμε ποτέ φανταστεί.
Άλλωστε τα ψητά πάντα είναι ευπρόσδεκτα από όλους χειμώνα –καλοκαίρι και όπως έλεγε  και η γιαγιά μου «ό,τι κι αν βάλεις στη φωτιά γίνεται …λουκούμι»! Αν πάλι δεν έχετε ψησταριά ή χώρο, μη στεναχωριέστε καθόλου. Ανεβασμένη διάθεση να υπάρχει, καλή παρέα και όλα τα παραπάνω γίνονται στο γκριλ μια χαρά.
Τα σουβλάκια είναι από τα πιο ευπρόσδεκτα φαγητά για μικρούς και μεγάλους και κατά ένα μυστηριώδη τρόπο, ό,τι κι αν είναι περασμένο στα ξυλάκια, τρώγεται. Ετσι πολλές φορές για να ξεγελάσω τους γιους μου να φάνε κάτι το περνάω σε σουβλάκι, όπως μικρά ψαράκια, κρεμμύδια και άλλα λαχανικά. Δοκιμάστε το, πάντα πιάνει.
Μιας και είμαστε όλοι μεγάλα παιδιά ας μη σας ξεγελάσω, θα σας δώσω μια αυθεντική τούρκικη συνταγή από τις πιο ωραίες για σουβλάκια από κρέας.

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
800 γρ. αρνίσιο κρέας (μπούτι),σε κύβους
2 ντομάτες (σε τετράγωνα κομμάτια)
2 πιπεριές (σε τετράγωνα κομμάτια) 

Μαρινάδα:
2 κρεμμύδια μόνο χυμό
5 κουταλιές ελαιόλαδο
κλαδάκια δεντρολίβανο
πιπέρι

EKTEΛΕΣΗ:
Για να πάρω το χυμό των κρεμμυδιών τα πολτοποιώ πολύ καλά και τα βάζω σε τούλι ή σε ψιλή σήτα αφήνοντάς να στραγγίξουν καλά. Βάζω το κρέας στη μαρινάδα για 12 τουλάχιστον ώρες μέχρι και 1 ημέρα (στο ψυγείο).
Καρφώνω εναλλάξ στα σουβλάκια κρέας, πιπεριά και ντομάτα και ψήνω στη σχάρα. Το μυστικό είναι να έχω ένα καλής ποιότητας κρέας χωρίς πολύ λίπος, το οποίο θα κόψω σε ίσα μεγέθη για να ψηθεί στον ίδιο χρόνο. Ο χυμός από το κρεμμύδι μαλακώνει πολύ το κρέας, χαρίζοντας του θαυμάσια γεύση. Το αλάτι σκληραίνει  το κρέας γι αυτό θυμάμαι πάντα να το προσθέτω λίγο πριν το ψήσιμο πάνω στο σουβλάκι.
Απολαύστε τα!

Επιστροφή