Πατατοσαλάτα με σκορδάτη μαγιονέζα
23 Σεπτεμβρίου 2011, 08:40

* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Αναμφισβήτητα, η μαγιονέζα είναι Γαλλική επινόηση και μάλιστα αυτή η διάσημη κυρία έχει στην πλάτη της 4 αιώνες και κάτι ψιλά. Υπέργηρη λοιπόν, αλλά πάντα δροσερή, θελκτική και λατρεμένη μέσα στα σάντουιτς αλλά και σε γκουρμέ πιάτα.
Οσο κι αν προσέχουμε τη διατροφή μας, αξίζει μια παρασπονδία πού και πού για να γευόμαστε αυτή την εκπληκτική δημιουργία που αναμφίβολα όταν μπορούμε να τη φτιάχνουμε μόνοι μας δε συγκρίνεται με εκείνη την έτοιμη.
Τι μου λέτε; Φτιάχνεται δύσκολα; Μην ακούτε. Σήμερα θα καταρρίψουμε ένα μύθο. Μαγειρεύουμε και μαγεύουμε με σπιτική μαγιονέζα.
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 2 κιλά πατάτες βρασμένες και κομμένες σε κύβους
• 100 γραμ. αγγουράκια τουρσί σε φετούλες
• 2 κόκκινες πιπεριές και 1 πράσινη σε κύβους
• 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές φέτες
• 10 κουταλιές κάπαρη
• 1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
Για τη μαγιονέζα:
• 600 ml ελαιόλαδο (για πιο λεπτή γεύση χρησιμοποιώ σπορέλαιο)
• 4 κρόκοι μεγάλων αβγών
• 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
• Ελάχιστος χυμός λεμονιού
• 1 κουταλιά της σούπας λευκό ξίδι
• Λευκό πιπέρι, αλάτι, καγιέν
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χτυπώ πολύ καλά τα παραπάνω υλικά, εκτός από το λάδι και το λεμόνι, μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν πηχτή κρέμα. Ενώ το χτύπημα συνεχίζεται, ρίχνω σιγά-σιγά το λάδι, (ελάχιστες σταγόνες στην αρχή) θέλει υπομονή μέχρι να πάρει όλο το λάδι, με σιγανή ροή. Καρυκεύω και διορθώνω τη γεύση με χυμό λεμονιού. Ανακατεύω τη μαγιονέζα με τα υπόλοιπα υλικά και αφήνω για 2-3 ώρες στο ψυγείο.
Απολαύστε την!
Μια γνήσια Γαλλίδα...

* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Αναμφισβήτητα, η μαγιονέζα είναι Γαλλική επινόηση και μάλιστα αυτή η διάσημη κυρία έχει στην πλάτη της 4 αιώνες και κάτι ψιλά. Υπέργηρη λοιπόν, αλλά πάντα δροσερή, θελκτική και λατρεμένη μέσα στα σάντουιτς αλλά και σε γκουρμέ πιάτα.
Οσο κι αν προσέχουμε τη διατροφή μας, αξίζει μια παρασπονδία πού και πού για να γευόμαστε αυτή την εκπληκτική δημιουργία που αναμφίβολα όταν μπορούμε να τη φτιάχνουμε μόνοι μας δε συγκρίνεται με εκείνη την έτοιμη.
Τι μου λέτε; Φτιάχνεται δύσκολα; Μην ακούτε. Σήμερα θα καταρρίψουμε ένα μύθο. Μαγειρεύουμε και μαγεύουμε με σπιτική μαγιονέζα.
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 2 κιλά πατάτες βρασμένες και κομμένες σε κύβους
• 100 γραμ. αγγουράκια τουρσί σε φετούλες
• 2 κόκκινες πιπεριές και 1 πράσινη σε κύβους
• 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές φέτες
• 10 κουταλιές κάπαρη
• 1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
Για τη μαγιονέζα:
• 600 ml ελαιόλαδο (για πιο λεπτή γεύση χρησιμοποιώ σπορέλαιο)
• 4 κρόκοι μεγάλων αβγών
• 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
• Ελάχιστος χυμός λεμονιού
• 1 κουταλιά της σούπας λευκό ξίδι
• Λευκό πιπέρι, αλάτι, καγιέν
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χτυπώ πολύ καλά τα παραπάνω υλικά, εκτός από το λάδι και το λεμόνι, μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν πηχτή κρέμα. Ενώ το χτύπημα συνεχίζεται, ρίχνω σιγά-σιγά το λάδι, (ελάχιστες σταγόνες στην αρχή) θέλει υπομονή μέχρι να πάρει όλο το λάδι, με σιγανή ροή. Καρυκεύω και διορθώνω τη γεύση με χυμό λεμονιού. Ανακατεύω τη μαγιονέζα με τα υπόλοιπα υλικά και αφήνω για 2-3 ώρες στο ψυγείο.
Απολαύστε την!