Σταφιδόψωμο
* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Το χέρι ακουμπά το ξυπνητήρι λίγο πριν χτυπήσει 6.10.
Στις 6.30 η ζεστή μυρωδιά του καφέ έχει πλημμυρίσει το χώρο. Ο δίσκος με τα φλιτζάνια, τη ζάχαρη, τα ποτήρια για το γάλα των παιδιών έτοιμα. Το βούτυρο και το μέλι περιμένουν στα βαζάκια τους.
Κόβω σε λεπτές φέτες το σταφιδόψωμο. Καθώς ο άντρας μου στίβει την πορτοκαλάδα, εγώ θα ξυπνήσω τα παιδιά για το σχολείο. Νυσταγμένα φιλιά, γέλια και μικρός πανικός στο μπάνιο. Τι λέτε; Επιστημονική φαντασία ή διαφήμιση; Οργανώστε το και θα γίνει η δικιά σας πραγματικότητα. Μια ζεστή καλημέρα προδιαθέτει για μια πιο εύκολη μέρα...
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 100 γραμ. σταφίδες
• 1 κούπα χλιαρό γάλα
• 30 γραμ. φρέσκια μαγιά
• 500 γραμ. αλεύρι
• 2/3 κούπας ζάχαρη
• 2 αβγά
• 1/4 κουταλάκι αλάτι
• Ξύσμα 1 λεμονιού
• 80 γραμ. βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Στο γάλα διαλύω τη μαγιά. Ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνω για 4 μόνο λεπτά. Αφήνω τη ζύμη σκεπασμένη να διπλασιαστεί σε όγκο (1 ώρα περίπου). Πατώ και ζυμώνω για 5-6 λεπτά ακόμη και τοποθετώ τη ζύμη σε 2 μακρόστενες φόρμες καλά βουτυρωμένες και αλευρωμένες. Σκεπάζω και αφήνω να ανέβει πάλι (15 λεπτά). Ψήνω στους 190 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά.
Απολαύστε το!