Σταφιδόψωμο

Σταφιδόψωμο
14 Οκτωβρίου 2011, 09:05
A+ A-
Το αγαπημένο μικρών και μεγάλων...




* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου


Το χέρι ακουμπά το ξυπνητήρι λίγο πριν χτυπήσει 6.10.
Στις 6.30 η ζεστή μυρωδιά του καφέ έχει πλημμυρίσει το χώρο. Ο δίσκος με τα φλιτζάνια, τη ζάχαρη, τα ποτήρια για το γάλα των παιδιών έτοιμα. Το βούτυρο και το μέλι περιμένουν στα βαζάκια τους.
Κόβω σε λεπτές φέτες το σταφιδόψωμο. Καθώς ο άντρας μου στίβει την πορτοκαλάδα, εγώ θα ξυπνήσω τα παιδιά για το σχολείο. Νυσταγμένα φιλιά, γέλια και μικρός πανικός στο μπάνιο. Τι λέτε; Επιστημονική φαντασία ή διαφήμιση; Οργανώστε το και θα γίνει η δικιά σας πραγματικότητα. Μια ζεστή καλημέρα προδιαθέτει για μια πιο εύκολη μέρα...


ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:


• 100 γραμ. σταφίδες

• 1 κούπα χλιαρό γάλα

• 30 γραμ. φρέσκια μαγιά

• 500 γραμ. αλεύρι

• 2/3 κούπας ζάχαρη

• 2 αβγά

• 1/4 κουταλάκι αλάτι

• Ξύσμα 1 λεμονιού

• 80 γραμ. βούτυρο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


Στο γάλα διαλύω τη μαγιά. Ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνω για 4 μόνο λεπτά. Αφήνω τη ζύμη σκεπασμένη να διπλασιαστεί σε όγκο (1 ώρα περίπου). Πατώ και ζυμώνω για 5-6 λεπτά ακόμη και τοποθετώ τη ζύμη σε 2 μακρόστενες φόρμες καλά βουτυρωμένες και αλευρωμένες. Σκεπάζω και αφήνω να ανέβει πάλι (15 λεπτά). Ψήνω στους 190 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά.


Απολαύστε το!

Επιστροφή