Χριστουγεννιάτικο μενού

Χριστουγεννιάτικο μενού
23 Δεκεμβρίου 2011, 10:05
A+ A-
Αγριογούρουνο με μανιτάρια - σαλάτα με σπανάκι, κουκουνάρι και σταφίδες - λεμονόπιτα



* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου



Χριστούγεννα, μέρες γιορτινές, βραδιές ξεχωριστές. Χριστούγεννα, αυτή η ζεστή ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που θα δημιουργήσουμε στο σπιτικό μας και γύρω από το τραπέζι μας είναι που θα κάνει τη διαφορά. Με φαντασία, μεράκι, φροντίδα και κυρίως αγάπη, θα προσφέρουμε στους αγαπημένους  μας το Χριστουγεννιάτικο γεύμα ζωντανεύοντας για άλλη μια φορά το πνεύμα των Χριστουγέννων, εδώ γύρω από το τραπέζι μας.


Αγριογούρουνο με μανιτάρια


ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:

• 1.500 γραμ. αγριογούρουνο

• 1/4 κούπας ελαιόλαδο

• 24 κρεμμυδάκια στιφάδου ολόκληρα

• 6 καρότα σε μπαστουνάκια

• 12 ξερά δαμάσκηνα (προαιρετικά)

• 1 κιλό μανιτάρια πλευρώτους σε φετούλες

• Αλάτι, πιπέρι, κόλιανδρο, γαρίφαλο, μπαχάρι

• Μαϊντανός ψιλοκομμένος


Για τη μαρινάδα:

• 3  1/2 κούπες κόκκινο κρασί

• 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες

• 1 κλωνάρι δενδρολίβανο

• 1 φύλλο δάφνης

• 2 ολόκληρα γαρίφαλα, 2 μπαχάρια ολόκληρα

• 5-6 κόκκοι μαύρου πιπεριού

• 1 μεγάλο κρεμμύδι στα τέσσερα

• 4 κουταλιές ελαιόλαδο

• 1 κουταλιά μέλι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Από την προηγούμενη φέρνω σε βρασμό τα υλικά της μαρινάδας, εκτός από το μέλι. Αφήνω να σιγοβράσει για 10 λεπτά και προσθέτω το μέλι και το λάδι. Αφήνω να κρυώσει καλά και βάζω μέσα το κρέας. Κλείνω το σκεύος και τοποθετώ στο ψυγείο για 24 περίπου ώρες.

Την επομένη αφαιρώ το κρέας και τo στεγνώνω καλά. Σοτάρω το κρέας στο λάδι να ροδίσει απ' όλες τις πλευρές και το σβήνω με τη μαρινάδα την οποία έχω προηγουμένως σουρώσει. Καρυκεύω. Σκεπάζω και αφήνω 2 1/2 περίπου ώρες να σιγοβράζει. Προσθέτω τα κρεμμυδάκια, και αφήνω 25 λεπτά ακόμη. Ρίχνω τα καρότα, αφήνω για 5 λεπτά και τέλος προσθέτω τα μανιτάρια και τα δαμάσκηνα και αφήνω ακόμη 20 λεπτά.
Σερβίρω με ψιλοκομμένο μαϊντανό.



Σαλάτα με σπανάκι, κουκουνάρι και σταφίδες


ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:

• 1 κιλό σπανάκι

• 6 κουταλιές ελαιόλαδο

• 1/2  κούπα κουκουνάρι ελαφρά καβουρδισμένο

• 1/2 κούπα σταφίδα Κορινθιακή μαύρη

• 1 ματσάκι άνιθο

• 5 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες

• 1/2  κούπα ελιές Καλαμών στη μέση

• 2 κουταλιές πετιμέζι

• Αλάτι, λευκό πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Μουσκεύω τις σταφίδες στο πετιμέζι για μισή ώρα. Τοποθετώ το σπανάκι σε κατσαρόλα, κλείνω το καπάκι και το αχνίζω σε μέτρια φωτιά για 6-7 λεπτά. Στα μισά του χρόνου θα το ανακατέψω. Σουρώνω καλά το σπανάκι και το κόβω μεγάλα κομμάτια. Σοτάρω στο λάδι ελαφρά τα κρεμμυδάκια και προσθέτω το σπανάκι. Αφήνω για 4 περίπου λεπτά, προσθέτω τον άνιθο και κατεβάζω. Καρυκεύω. Ανακατεύω τις ελιές και τις σταφίδες, προσθέτω το κουκουνάρι και ραντίζω με το πετιμέζι.



Λεμονόπιτα


ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:

• 1 φύλλο έτοιμης σφολιάτας


Για τη γέμιση

• 75 γραμ. κορν φλάουρ

• 220 γραμ. ζάχαρη

• 125 ml χυμός λεμονιού

• 310 ml νερό

• 2 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού

• 3 κρόκοι αβγών

• 60 γραμ. βούτυρο


Για τη μαρέγκα

• 4 ασπράδια

• Λίγο ξίδι

• 110 γραμ. ζάχαρη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε στρογγυλό σκεύος τάρτας στρώνω το φύλλο και το τρυπώ με πιρούνι. Ψήνω το φύλλο στο φούρνο στους 190 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά. Στο μεταξύ ετοιμάζω την κρέμα. Ανακατεύω το κορν φλάουρ με τη ζάχαρη σε κατσαρόλα και σταδιακά προσθέτω το χυμό και το νερό. Ανακατεύω μέχρι να έρθει σε βρασμό και να αρχίσει να δένει. Τραβώ και προσθέτω τους κρόκους, το ξύσμα και το βούτυρο. Σκεπάζω και κρυώνω. Χτυπώ στο μίξερ, δυνατά, τα υλικά της μαρέγκας για 5 λεπτά. Στρώνω την κρέμα πάνω στο κρύο φύλλο της σφολιάτας και επικαλύπτω με τη μαρέγκα. Ψήνω για 3-5 λεπτά ακόμη στους 220 βαθμούς για να πάρει χρώμα η μαρέγκα.


Απολαύστε τα!

Επιστροφή