Λουκουμάδες
2 Μαρτίου 2012, 09:59

* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Δεν ξέρω πόσοι φτιάξατε «Μάρτη» φέτος. Oχι καλέ, δεν τρελάθηκα, για κείνο το χαριτωμένο βραχιολάκι σάς μιλάω, παιδικό φετίχ, άλλων εποχών. Όσοι λοιπόν δεν το φτιάξατε, προλαβαίνετε ακόμη. Δεν χρειάζεστε παρά κόκκινη και άσπρη κλωστή, που αφού σφιχταγκαλιαστούν θα δεθούν στο χεράκι μας, έτσι για να μη μας πιάνει ο ανοιξιάτικος ήλιος. Εκτός από το Μάρτη, με κάτι τέτοια κολπάκια στο χέρι μας είναι να νιώσουμε παιδιά και στο χέρι μας είναι (αυτά κι αν είναι!) και όλα τα γλυκά μαγειρέματα.
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 3 κούπες αλεύρι
• 40 γραμ. μαγιά
• 2 κούπες χλιαρό νερό
• 1/2 κουταλάκι αλάτι
• 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
• 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 1 κουτ. σούπας τσίπουρο ή ούζο
• Σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Για το σιρόπι:
• 1 κούπα μέλι
• 1/2 κούπα ζάχαρη
• 1/2 κούπα νερό
• 1 φέτα πορτοκαλιού με τη φλούδα
• Καρυδόψιχα τριμμένη και κανέλλα για το γαρνίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Διαλύω τη μαγιά στο νερό και προσθέτω τη ζάχαρη. Ανακατεύω το αλεύρι με το αλάτι και δημιουργώ λακκουβίτσα στο κέντρο, στην οποία ρίχνω το διάλυμα της μαγιάς και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύω όλα τα υλικά για μερικά λεπτά μέχρι να πάρω μια λεία ρευστή ζύμη. Σκεπάζω και αφήνω το μείγμα να φουσκώσει (1 ώρα).
Στο μεταξύ, ετοιμάζω το σιρόπι, ρίχνω σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό και το πορτοκάλι. Φέρνω σε σιγανό βρασμό και ανακατεύω μέχρι να λιώσει η ζάχαρη (4 λεπτά), προσθέτω το μέλι και κλείνω τη φωτιά. Ανακατεύω να διαλυθεί καλά το μέλι στο ζεστό σιρόπι.
Προσεχτικά ρίχνω σε μπόλικο καυτό λάδι κουταλιές από το μείγμα και τηγανίζω τους λουκουμάδες μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Κάθε φορά που παίρνω μείγμα, βρέχω λίγο το κουτάλι με νερό για να μην κολλάει η ζύμη. Στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρω περιχυμένους με το σιρόπι και γαρνιρισμένους με κανέλλα και καρύδια.
Απολαύστε τους!
Είναι στο χέρι μας

* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Δεν ξέρω πόσοι φτιάξατε «Μάρτη» φέτος. Oχι καλέ, δεν τρελάθηκα, για κείνο το χαριτωμένο βραχιολάκι σάς μιλάω, παιδικό φετίχ, άλλων εποχών. Όσοι λοιπόν δεν το φτιάξατε, προλαβαίνετε ακόμη. Δεν χρειάζεστε παρά κόκκινη και άσπρη κλωστή, που αφού σφιχταγκαλιαστούν θα δεθούν στο χεράκι μας, έτσι για να μη μας πιάνει ο ανοιξιάτικος ήλιος. Εκτός από το Μάρτη, με κάτι τέτοια κολπάκια στο χέρι μας είναι να νιώσουμε παιδιά και στο χέρι μας είναι (αυτά κι αν είναι!) και όλα τα γλυκά μαγειρέματα.
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 3 κούπες αλεύρι
• 40 γραμ. μαγιά
• 2 κούπες χλιαρό νερό
• 1/2 κουταλάκι αλάτι
• 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
• 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 1 κουτ. σούπας τσίπουρο ή ούζο
• Σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Για το σιρόπι:
• 1 κούπα μέλι
• 1/2 κούπα ζάχαρη
• 1/2 κούπα νερό
• 1 φέτα πορτοκαλιού με τη φλούδα
• Καρυδόψιχα τριμμένη και κανέλλα για το γαρνίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Διαλύω τη μαγιά στο νερό και προσθέτω τη ζάχαρη. Ανακατεύω το αλεύρι με το αλάτι και δημιουργώ λακκουβίτσα στο κέντρο, στην οποία ρίχνω το διάλυμα της μαγιάς και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύω όλα τα υλικά για μερικά λεπτά μέχρι να πάρω μια λεία ρευστή ζύμη. Σκεπάζω και αφήνω το μείγμα να φουσκώσει (1 ώρα).
Στο μεταξύ, ετοιμάζω το σιρόπι, ρίχνω σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό και το πορτοκάλι. Φέρνω σε σιγανό βρασμό και ανακατεύω μέχρι να λιώσει η ζάχαρη (4 λεπτά), προσθέτω το μέλι και κλείνω τη φωτιά. Ανακατεύω να διαλυθεί καλά το μέλι στο ζεστό σιρόπι.
Προσεχτικά ρίχνω σε μπόλικο καυτό λάδι κουταλιές από το μείγμα και τηγανίζω τους λουκουμάδες μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Κάθε φορά που παίρνω μείγμα, βρέχω λίγο το κουτάλι με νερό για να μην κολλάει η ζύμη. Στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρω περιχυμένους με το σιρόπι και γαρνιρισμένους με κανέλλα και καρύδια.
Απολαύστε τους!