Λαγάνα (για 1 μεγάλη ή δύο μικρές)
25 Φεβρουαρίου 2012, 02:00

* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Μέσα στην αέναη αλλαγή των μηνών, των εποχών και των γιορτών ο Φεβρουάριος αποχωρεί και υπόσχεται κάθαρση ψυχών με την τελευταία του Δευτέρα. Αυτή που λέμε "καθαρή", γιατί σηματοδοτεί την αρχή της σαρανταήμερης νηστείας πριν από το Πάσχα. Όσοι μπορούμε, ας τηρήσουμε τη νηστεία γενικότερα. Δεν ξέρω για την κάθαρση της ψυχής, αλλά σίγουρα κάτι θα κάνει με το σώμα. Στο σημερινό μενού σάς έχω -έτσι κι αλλιώς- καθάριες και ξεκάθαρες γεύσεις και μια έξοχη, τραγανή, αρωματική λαγάνα, που θα ενθουσιάσει και θα σας ταξιδέψει σε πιο αθώες εποχές.
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 3,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1,5 κούπα σιμιγδαλένιο αλεύρι
• 15 γραμ. φρέσκια μαγιά της μπίρας
• 1 κουτ. γλυκ. μέλι
• 1,5 κουτ. γλυκ. αλάτι
• 1 κουτ. γλυκ. γλυκάνισο
• 3 κουτ. σούπας σουσάμι ελαφρώς καβουρδισμένο και εξτρά για την επικάλυψη
• 1 κουτ. γλυκ. κόλιανδρο τριμμένο
• Ελάχιστο κάρδαμο
• 1/4 κουτ. γλυκ. λευκό πιπέρι
• 3,5 περίπου κούπες χλιαρό νερό
• 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 2 κουτ. σούπας νερό και 1/2 κουτ. γλυκ. μέλι για το τελείωμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Διαλύω σε λίγο από το νερό τη μαγιά. Προσθέτω στο μείγμα το μέλι. Σε λεκάνη κοσκινίζω όλο το αλεύρι και ανακατεύω σ' αυτό το αλάτι. Δημιουργώ μια λακκουβίτσα στο κέντρο του και προσθέτω το μείγμα της μαγιάς, σκεπάζω με λίγο αλεύρι και αφήνω για 15 λεπτά περίπου. Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνω σιγά-σιγά μέχρι να έχω ένα μαλακό ζυμαράκι. Το αλείφω με λαδάκι και το σκεπάζω μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο του (για 2 ώρες περίπου). Το πατώ να πάρει το σχήμα της λαγάνας και το αφήνω σκεπασμένο να ανέβει και πάλι (για 1 ώρα αυτή τη φορά).
Πριν το ψήσω, με το δάχτυλό μου το πατώ δημιουργώντας μικρές λακκουβίτσες σε όλη την επιφάνεια. Τη ραντίζω με νερό, την πασπαλίζω με σουσάμι και την ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς τα πρώτα 10 λεπτά και κατόπιν χαμηλώνω στους 180 βαθμούς για ακόμη 25 λεπτά περίπου. Μόλις τη βγάλω την περνώ με πινελάκι με το διάλυμα μελιού και την αφήνω σε σχάρα να κρυώσει.
Απολαύστε την!
Καθαρή Δευτέρα για κάθαρση ψυχής και σώματος.

* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Μέσα στην αέναη αλλαγή των μηνών, των εποχών και των γιορτών ο Φεβρουάριος αποχωρεί και υπόσχεται κάθαρση ψυχών με την τελευταία του Δευτέρα. Αυτή που λέμε "καθαρή", γιατί σηματοδοτεί την αρχή της σαρανταήμερης νηστείας πριν από το Πάσχα. Όσοι μπορούμε, ας τηρήσουμε τη νηστεία γενικότερα. Δεν ξέρω για την κάθαρση της ψυχής, αλλά σίγουρα κάτι θα κάνει με το σώμα. Στο σημερινό μενού σάς έχω -έτσι κι αλλιώς- καθάριες και ξεκάθαρες γεύσεις και μια έξοχη, τραγανή, αρωματική λαγάνα, που θα ενθουσιάσει και θα σας ταξιδέψει σε πιο αθώες εποχές.
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 3,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1,5 κούπα σιμιγδαλένιο αλεύρι
• 15 γραμ. φρέσκια μαγιά της μπίρας
• 1 κουτ. γλυκ. μέλι
• 1,5 κουτ. γλυκ. αλάτι
• 1 κουτ. γλυκ. γλυκάνισο
• 3 κουτ. σούπας σουσάμι ελαφρώς καβουρδισμένο και εξτρά για την επικάλυψη
• 1 κουτ. γλυκ. κόλιανδρο τριμμένο
• Ελάχιστο κάρδαμο
• 1/4 κουτ. γλυκ. λευκό πιπέρι
• 3,5 περίπου κούπες χλιαρό νερό
• 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 2 κουτ. σούπας νερό και 1/2 κουτ. γλυκ. μέλι για το τελείωμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Διαλύω σε λίγο από το νερό τη μαγιά. Προσθέτω στο μείγμα το μέλι. Σε λεκάνη κοσκινίζω όλο το αλεύρι και ανακατεύω σ' αυτό το αλάτι. Δημιουργώ μια λακκουβίτσα στο κέντρο του και προσθέτω το μείγμα της μαγιάς, σκεπάζω με λίγο αλεύρι και αφήνω για 15 λεπτά περίπου. Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνω σιγά-σιγά μέχρι να έχω ένα μαλακό ζυμαράκι. Το αλείφω με λαδάκι και το σκεπάζω μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο του (για 2 ώρες περίπου). Το πατώ να πάρει το σχήμα της λαγάνας και το αφήνω σκεπασμένο να ανέβει και πάλι (για 1 ώρα αυτή τη φορά).
Πριν το ψήσω, με το δάχτυλό μου το πατώ δημιουργώντας μικρές λακκουβίτσες σε όλη την επιφάνεια. Τη ραντίζω με νερό, την πασπαλίζω με σουσάμι και την ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς τα πρώτα 10 λεπτά και κατόπιν χαμηλώνω στους 180 βαθμούς για ακόμη 25 λεπτά περίπου. Μόλις τη βγάλω την περνώ με πινελάκι με το διάλυμα μελιού και την αφήνω σε σχάρα να κρυώσει.
Απολαύστε την!