Ο Chef Προτείνει

Ψητά λαχανικά με σκορδαλιά (κάπως αλλιώς)

Ψητά λαχανικά με σκορδαλιά (κάπως αλλιώς)
6 Απριλίου 2012, 10:11
Στο πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας.




* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου



Η εβδομάδα που μπαίνει είναι πραγματικά Μεγάλη απ' όλες τις απόψεις. Γεμάτη ασχολίες και προετοιμασίες για τη Λαμπρή. Και επειδή ο κλήρος της προετοιμασίας πέφτει κυρίως σε μας τις γυναίκες, σας θέλω γερές, ευδιάθετες και όσο γίνεται χαλαρές. Και καθώς οι περισσότεροι αν δεν νηστεύουμε ήδη, θα νηστέψουμε οπωσδήποτε αυτή τη βδομάδα, καταστρώστε το μενού με μαεστρία και ποικιλία, έτσι ώστε να μην πεινάσει και να μη διαμαρτυρηθεί κανείς.


ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:

• 2 μελιτζάνες κομμένες σε λεπτές φέτες

• 3 μεγάλες πατάτες κομμένες σε λεπτές φέτες

• 4 κολοκύθια κομμένα σε λεπτές φέτες

• 2 πράσινες πιπεριές

• 4 πιπεριές Φλωρίνης

• 4 κουταλιές ελαιόλαδο

• 1 κουταλιά ξίδι από κόκκινο κρασί

• 1 κουταλιά ξίδι μπαλσάμικο

• Θυμάρι, μαύρο πιπέρι, αλάτι


Για την Αλιάδα (Νησιώτικη σκορδαλιά):

• Σκόρδο κατά βούληση (2-3 σκελίδες)

• 1 κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμένα

• 3 φέτες ψωμιού χωρίς κόρα μουσκεμένες σε νερό και στιμμένες

• 1/4 κούπας περίπου ελαιόλαδο

• ξίδι, αλάτι



ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αλείφω τα λαχανικά με λίγο από το λάδι, τα αραδειάζω σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνω στους 210 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ελαφρώς χρώμα. Ξεφλουδίζω τις πιπεριές και τις κόβω σε μεγάλα κομμάτια. Τα ανακατεύω με το λάδι και το ξίδι και καρυκεύω.

Στο μεταξύ ετοιμάζω τη σκορδαλιά ανακατεύοντας όλα τα υλικά στο μίξερ εκτός από το λάδι το οποίο θα προσθέσω σταδιακά στο τέλος.

Λαδώνω καλά ένα μεγάλο φύλλο αλουμινόχαρτο. Τοποθετώ επάνω του ένα φύλλο πλαστικής μεμβράνης. Απλώνω τις φέτες των λαχανικών έτσι ώστε να υπερκαλύπτουν η μια φέτα την άλλη και δημιουργώ 1 παραλληλόγραμμο 20Χ28.  Απλώνω τη σκορδαλιά,  επάνω στην τελευταία στρώση λαχανικών και ρολάροντας από την κοντή πλευρά, τυλίγω σφιχτά σε ρολό. Τοποθετώ στο ψυγείο για 1 ώρα. Κόβω σε φέτες και σερβίρω ραντισμένο με ξίδι μπαλσάμικο.


Απολαύστε τα!

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ