Ο Chef Προτείνει

Μαγειρίτσα χωρίς αβγολέμονο (για 10-12 άτομα)

Μαγειρίτσα χωρίς αβγολέμονο (για 10-12 άτομα)
13 Απριλίου 2012, 02:00
Καλή Ανάσταση!




* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου


Κυρίου Πάσχα, Πάσχα, Ρeshah, που στα Εβραϊκά σημαίνει διάβαση, έξοδος. Η έξοδος των Εβραίων από την Αίγυπτο. Στην ανάμνηση της οποίας γιορτάζεται το Πάσχα.

Στ' αφτιά μου ηχούν μουσικές από σήμαντρα, η Φύση, η Τέχνη και η Πίστη ενώνονται για να υμνήσουν Θεό και ¶νθρωπο. Κακά τα ψέματα, η εποχή που το Πάσχα ήταν αληθινή μυσταγωγία, έχει περάσει ίσως για πάντα για τους περισσότερους από εμάς.

Κάνοντας Πάσχα ...όλο το χρόνο, είναι μάλλον αδύνατον να αντιληφθούμε τη συγκίνηση που ένιωθαν οι παππούδες μας στο αναστάσιμο τραπέζι. Παρόλα αυτά, το Ελληνικό Πάσχα ασκεί τη δική του γοητεία και το φολκλορικό για τους ξένους και είναι σίγουρα μια γλεντζέδικη γιορτή που ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα και την πολυπόθητη τσίκνα του οβελία. Θα κρατήσουμε, λοιπόν, τις παραδοσιακές μας γεύσεις, σαν ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε, προσπαθώντας να δώσουμε στο Πάσχα κάτι από την παλιά του δόξα.

Ας κρατήσουμε κι ας προφυλάξουμε την Αγάπη και την Πίστη στον ¶νθρωπο σαν πολύτιμα και δυσεύρετα αγαθά που είναι κι ας μην τα ευτελίζουμε μπερδεύοντάς τα με την υπερβολική αφθονία των ψεύτικων συναισθημάτων που κυκλοφορούν.

Έχει μεγάλη σημασία εκείνο το φιλί και το άγγιγμα, στην πραγματική του διάσταση το βράδυ της Ανάστασης. Ας προσπαθήσουμε κι εμείς να το δώσουμε και να το πάρουμε σαν παιδιά, γιατί και οι άλλοι το χρειάζονται και εμείς το έχουμε ανάγκη!


ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:

• 1 μεγάλη συκωταριά

• 1 μεγάλο κρεμμύδι καθαρισμένο ολόκληρο

• 1 φύλλο δάφνης

• 2 μεγάλα μαρούλια ψιλοκομμένα

• 1 κιλό φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

• 2 πράσα ψιλοκομμένα

• 1 μεγάλη μαραθόριζα ψιλοκομμένη

• 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

• 1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο

• 1 κούπα ρύζι για σούπα

• 1/2 κούπα λάδι

• αλάτι, πιπέρι

• 1/2 κιλό γιαούρτι στραγγιστό



ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένω καλά τη συκωταριά και τη βράζω σε μπόλικο αλατισμένο νερό μαζί με το κρεμμύδι και τη δάφνη. Κατά καιρούς ξαφρίζω και πετώ τους αφρούς που δημιουργούνται από το βράσιμο.

Αφού βράσει και είναι έτοιμη, πετώ το κρεμμύδι. Σουρώνω και κρατώ το ζουμί, το οποίο παγώνω στην κατάψυξη για να μπορέσω να αφαιρέσω εύκολα και γρήγορα το λίπος που θα μαζευτεί στην επιφάνεια.

Ψιλοκόβω, με ψαλίδι κουζίνας για ευκολία, τη συκωταριά. Ζεσταίνω σε κατσαρόλα το λάδι και σοτάρω όλες τις «πρασινάδες», προσθέτω τη συκωταριά και το ζωμό που είχα κρατήσει. Μόλις πάρει βράση ρίχνω το ρύζι, χαμηλώνω τη φωτιά, αλατοπιπερώνω και αφήνω περίπου 15 λεπτά να σιγοβράσουν όλα μαζί.

Αντί για το κλασικό αβγολέμονο προσθέτω γιαούρτι και ανακατεύω κλείνοντας το μάτι, γιατί το γιαούρτι θα κόψει αν βράσει. Μπορείτε να βράσετε τη συκωταριά από την προηγούμενη και με αυτό τον τρόπο να βγάλετε το λίπος από το ζωμό με την ησυχία σας, αφού τον βάλετε στο ψυγείο.

Αν έχετε σκοπό να φτιάξετε τη μαγειρίτσα το βράδυ της Ανάστασης, την ετοιμάζετε νωρίς το απόγευμα ή και το πρωί μέχρι το στάδιο που ρίχνετε το ρύζι. Σ' αυτή την περίπτωση, όμως, σβήνετε εντελώς τη φωτιά. Γυρνώντας από την εκκλησία ανάβετε το μάτι και μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνετε το γιαούρτι. Ανακατεύετε και σερβίρετε αμέσως.


Απολαύστε την!

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ