Ο Chef Προτείνει

Χοιρινό φιλέτο με φρέσκα δαμάσκηνα

Χοιρινό φιλέτο με φρέσκα δαμάσκηνα
12 Οκτωβρίου 2012, 10:02
Μια μεγάλη οικογένεια




* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου


Δαμάσκηνο, 2 χιλιάδες είδη και πλέον! Τρομακτική ποικιλία μεγεθών, όσο μια ελιά μέχρι μικρά πορτοκάλια! Πλακουτσά, ολοστρόγγυλα και οβάλ. Κατακκόκινα, μωβ, σχεδόν μαύρα ή μπλε μέχρι ροζ και πολύ βαθιά κόκκινα. Απ' όλα έχει ο μπαξές! Ό,τι κι αν προτιμήσετε, ό,τι κι αν βρείτε, είναι πολύ νόστιμα κι έχει το καθένα τη δική του χάρη.
Από τα τελευταία φρούτα του καλοκαιριού μαζί με τη σταφίδα, αυτή την εποχή υπάρχουν σε πληθώρα. Ευκαιρία για όσους δεν πρόλαβαν να φτιάξουν μαρμελάδες να …εξιλεωθούν!
Τα ξερά ασφαλώς και περιέχουν περισσότερες ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία αλλά και τα φρέσκα δεν υστερούν μιας και έχουν περίσσια σιδήρου, ποτάσσιο και βιταμίνες A, Β και C. Επιπλέον, να θυμάστε ότι αυτά που η σάρκα τους είναι κατακκόκινη, περιέχουν αντιοξειδωτικά κατά του καρκίνου και είναι καταλληλότερα για τους διαβητικούς!
Βέβαια, εκτός από μαρμελάδες, μπορούν να γίνουν και υπέροχα αλμυρά ή γλυκά πιάτα και πρέπει να σας πω ότι το δαμάσκηνο όσο κι αν δε σας γεμίζει το μάτι, γι' αυτούς που ξέρουν είναι η χαρά του μάγειρα! Μπορείς να κάνεις θαύματα μ' αυτό, όρεξη να υπάρχει!

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 6 σκληρά κόκκινα δαμάσκηνα (κομμένα στα 4) 
• 1 1/4 κούπα ροζέ κρασί
• 2 αστεράκια γλυκάνισου
• ½ ξυλάκι κανέλλας
• 1 κουταλιά μέλι
• 2 κούπες ζωμός κοτόπουλου
• 1 κουταλάκι φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
• 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 1 κιλό χοιρινό φιλέτο
• 3 κουταλιές ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζω τα πρώτα 5 υλικά σε κατσαρόλα και σιγοβράζω μέχρι να μαλακώσουν τα δαμάσκηνα, περίπου 20 λεπτά.
Μεταφέρω τα δαμάσκηνα σε πιατέλα και περνώ τη σάλτσα από τρυπητό. Προσθέτω το ζωμό, τα κρεμμυδάκια και το μισό θυμάρι. Ξαναβράζω μέχρι να μείνει 1 κούπα υγρό και ξαναπερνώ από τρυπητό, ρίχνω τα δαμάσκηνα και καρυκεύω.
Στο μεταξύ, έχω βάλει σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς το χοιρινό, αφού το έχω αλείψει με το λάδι, το σκόρδο, το υπόλοιπο θυμάρι και καρυκεύσει. Ψήνω περίπου 35-40 λεπτά.
Σερβίρω με ψητές πατατούλες και καρότα.

Απολαύστε το!

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γεμιστή κουλούρα Σμυρνιώτικη!

Γεμιστή κουλούρα Σμυρνιώτικη!
Ο Chef Προτείνει
[22/11/2019 - 09:49]

Γεύσεις και αναμνήσεις από την Σμύρνη ...περισσότερα

Ρεβίθια στη γάστρα

Ρεβίθια στη γάστρα
Ο Chef Προτείνει
[01/11/2019 - 08:50]

...με μυρωδικά χόρτα ...περισσότερα