Ο Chef Προτείνει

Αχλάδια με γρανίτα βύσσινο

Αχλάδια με γρανίτα βύσσινο
19 Οκτωβρίου 2012, 02:00
Τέλειο επιδόρπιο στο πνεύμα της εποχής.




* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου


Μπήκαμε κιόλας στο δεύτερο μήνα του φθινοπώρου που όπως λένε είναι μελαγχολικός, με τα φύλλα να πέφτουν, αφήνοντας την τελευταία τους πνοή μα και τη δύναμή τους μαζί με όλα εκείνα τα στοιχεία που θα ξαναδώσουν ζωή την ερχόμενη άνοιξη.
Οι πρώτες βροχές δίνουν στη γη εκείνο το μοναδικό άρωμα, που πλανιέται ώρες μετά και δεν το χορταίνεις. Αν αυτές οι σταγόνες είναι οι πρώτες κραυγές του θρήνου της Δήμητρας για την όμορφη κόρη της, την Περσεφόνη, ας είναι μαζί και η απόδειξη ότι μες απ' το κλάμα και τον πόνο ξεπηδάει η καινούρια ζωή. Μήπως έτσι δε γίνεται στην πραγματικότητα;
Τίποτα ακόμα, πάντως, δεν μας προειδοποιεί για το χειμώνα -που τι να κάνουμε- καταφτάνει κι έχει σίγουρα τις δικές του χάρες. Αυτή η εποχή, η εκπνοή του καλοκαιριού μέσα στο φθινόπωρο, κρύβει την υπόσχεση της άνοιξης.
Αποχαιρετώ απρόθυμα, ομολογώ, το καλοκαίρι και καλοπιάνω το φθινόπωρο χρησιμοποιώντας αχλάδια που μας φέρνει συνδυασμένα όμως με μια καλοκαιρινή γρανίτα, έτσι για να ενώσω το χάσμα μεταξύ των εποχών.
Τα αρώματα είναι τέτοια που όποτε κι αν το ετοιμάσετε, υπόσχομαι με τη σειρά μου, πως θά 'χετε ένα τέλειο επιδόρπιο στο πνεύμα όλων των εποχών πολλά …υποσχόμενο.

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 6 αχλάδια (ώριμα αλλά σκληρά)
• 3 κούπες σιρόπι βύσσινου (σπιτικό ή εμπορίου)
• 1 κούπα νερό
• 1 ξύλο κανέλλας
• 6 σπόρους κάρδαμο, σπασμένους στο γουδί
• 3 γαρίφαλα ολόκληρα
• 3 κουταλιές χυμός λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Καθαρίζω τα αχλάδια αφήνοντας τα κοτσάνια, κόβω ένα λεπτό κομμάτι από τη βάση, για να στέκονται όρθια, με το ειδικό εργαλείο αφαιρώ προσεκτικά τα κουκούτσια.
Ανακατεύω τα υλικά σε κατσαρόλα και φέρνω το μίγμα σε βρασμό. Τοποθετώ προσεκτικά τα αχλάδια, όρθια σε μία σειρά (δεν τα σκεπάζει το υγρό). Σκεπάζω με χαρτί ψησίματος και σιγοβράζω ίσα να μαλακώσουν, περίπου 15 λεπτά. Αφήνω να κρυώσουν μέσα στο σιρόπι και βγάζω τα αχλάδια.
Περνώ το σιρόπι από λεπτή σίτα και πετώ τα μυρωδικά, το βράζω μέχρι να γίνει πηχτό και να μείνουν 2 ½ κούπες. Το αδειάζω σε ανοξείδωτο σκεύος και το τοποθετώ στην κατάψυξη για 2 ½ ώρες. Το ανακατεύω με πιρούνι και το ομογενοποιώ, επαναλαμβάνω αυτή τη διαδικασία αφού το ξαναπαγώσω αν θέλω πιο φίνα υφή. Αν θέλω συνοδεύω με σαντιγί.
Φτιάξτε μπόλικη γρανίτα αν υπάρχει χώρος στην κατάψυξη, διατηρείται τέλεια μέχρι τα Χριστούγεννα και σερβίρετε με φρούτα.

Απολαύστε τα!

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ρεβίθια στη γάστρα

Ρεβίθια στη γάστρα
Ο Chef Προτείνει
[01/11/2019 - 08:50]

...με μυρωδικά χόρτα ...περισσότερα

Σούπα ...σοκολάτας

Σούπα ...σοκολάτας
Ο Chef Προτείνει
[25/10/2019 - 00:00]

Και όλοι θα πούμε ναι σε ένα πιάτο ...απόλαυσης! ...περισσότερα