Ντολμαδάκια με ρύζι και μυρωδικά

Ντολμαδάκια με ρύζι και μυρωδικά
5 Ιουλίου 2013, 02:00
A+ A-
Χαιρόμαστε το καλοκαίρι


* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου





Το καλοκαίρι χαίρεται ο φτωχός!  Έτσι τουλάχιστον λέγανε οι παλιοί. Τους άρεσε να σκέφτονται πως ο χειμώνας ευνοεί περισσότερο τους φραγκάτους ενώ το καλοκαίρι τη φτωχολογιά. Γιατί σου λέει ούτε πολλά ρούχα χρειάζεται κανείς στη ζέστη, ούτε και πολύ φαγητό. Άλλωστε, εκείνα τα χρόνια ο καθένας είχε και το μποστανάκι του, άσε που τα φρούτα και τα λαχανικά ήταν στην Ελλάδα πάμφθηνα. Εδώ που τα λέμε ένα σωρό φαγάκια μπορούμε να φτιάξουμε το καλοκαίρι και να χαιρόμαστε! Λιγότερο ή περισσότερο φτωχοί πάντα υπάρχουν  πράγματα που θα μας κάνουν να τα χαιρόμαστε χωρίς πολλά φράγκα. Είναι γνωστό ότι τα πιο όμορφα πράγματα δεν πουλιούνται, απλώς περιμένουν να τα ανακαλύψουμε, ένα απ’ αυτά το φετινό καλοκαίρι.

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 250 γραμ. ρύζι για γεμιστά
• 30-40 τρυφερά αμπελόφυλλα
•3 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 2 μικρά κολοκυθάκια τριμμένα
•3 κουταλιές φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
•3 κουταλιές φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
• 4 κουταλιές άνηθο και μάραθο ψιλοκομμένο
• 1/2 κούπα ελαιόλαδο 
• 1/2 λεμόνι χυμός+επιπλέον για το σερβίρισμα
• Αλάτι πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε αλατισμένο νερό που βράζει θα ζεματίσω τα αμπελόφυλλα για 4 λεπτά. Αφαιρώ και στραγγίζω καλά. Σε δυο κουταλιές λάδι αχνίζω τα κρεμμύδια σε ελαφριά φωτιά με κλειστή κατσαρόλα και ανακατεύοντας πού και πού. Αυτό χρειάζεται 10 περίπου λεπτά έτσι ώστε το κρεμμύδι να γλυκάνει και να μαλακώσει εντελώς. Ανακατεύω όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα αμπελόφυλλα και το λεμόνι σε μπολ και προσθέτω και το κρεμμύδι μόλις κρυώσει. Καρυκεύω το μείγμα. Απλώνω μια κουταλιά από τη γέμιση στην άκρη κάθε φύλλου και από τη μεριά που διακρίνονται ανάγλυφα τα νεύρα του.
Τυλίγω σφιχτά σε ρολάκι πιέζοντας καλά και το τοποθετώ σε κατσαρόλα, στην οποία  έχω στρώσει τον πάτο με μερικά αμπελόφυλλα. Αφού τυλίξω όλα τα ντολμαδάκια ρίχνω στην κατσαρόλα ζεστό νερό ελαφρώς να τα καλύπτει, το επιπλέον λάδι, το χυμό του λεμονιού και καρυκεύω. Φέρνω σε βρασμό, κλείνω το καπάκι και σιγοβράζω για 45 λεπτά.

Aπολαύστε τα!

Επιστροφή