Φτερούγες κότας πικάντικες

Φτερούγες κότας πικάντικες
11 Οκτωβρίου 2013, 02:00
A+ A-
Ρωτήστε



* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου



Τι να μαγειρέψω σήμερα; Η αιώνια ερώτηση. Η γιαγιά μου είχε μια γειτόνισσα που κάθε πρωί μόλις άνοιγε το παράθυρο της φώναζε. «Σοφία έ Σοφία, τι μαγειρεύεις;» Σταμάτησε κάποτε όταν ο παππούς μου της απάντησε με μια λέξη που δεν γράφεται και πολύ περισσότερο δεν τρώγεται. Ίσως τότε να ρωτούσαν οι κουτσομπόλες της γειτονιάς, ίσως και νά Άταν ένδειξη οικειότητας μεταξύ των φιλενάδων, ίσως πάλι και μια ερώτηση για να πάρουν μια καλή ιδέα  για τη δική τους κατσαρόλα. Τώρα πια δεν είναι πολύ καθώς πρέπει να ρωτάς και για πολλούς δεν είναι καθώς πρέπει να μαγειρεύεις. Για άλλους πάλι ευτυχώς δεν είναι καθώς πρέπει να μην μαγειρεύεις. Εγώ πάντως, χαίρομαι να λέω τι και πώς μαγειρεύω, γιΆ αυτό ρωτήστε άφοβα. ¶λλωστε, θα σας το πω ακόμα κι αν δεν το ρωτάτε.


ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 1 κιλό φτερούγες κότας 

• 1/2 κούπα έτοιμη σάλτσα μπάρμπεκιου

• 1/3 της κούπας νερό

• 1/4 κούπας σάλτσα σόγιας

• 1/2 λεμόνι (χυμός και ξύσμα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κόβω τις φτερούγες στις αρθρώσεις και κρατώντας το κόκαλο από την άκρη με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω και σπρώχνω όλο το κρέας προς τα κάτω χωρίς όμως τελικά να το αποσπάσω από το κόκαλο. Με αυτό τον τρόπο η φτερούγα μοιάζει με μικρό μπουτάκι. Ανακατεύω όλα τα υπόλοιπα υλικά σε γυάλινο μπολ και μαρινάρω εκεί τις φτερούγες για 4 ώρες. Τοποθετώ το κρέας σε ταψί και το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο βαθμούς για 30 περίπου λεπτά. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος κάθε 10 λεπτά περνώ με πινέλο το κρέας με τη μαρινάδα. Σερβίρω με πίτες και σάλτσα μπάρμπεκιου.

Από τα 3 κομμάτια που αποτελείται μια φτερούγα μπορώ να αξιοποιήσω μόνο τα δύο, η τελευταία άκρη δεν έχει κρέας και δεν είναι δυνατόν να ξεκοκαλιστεί. Φυλάξτε τις άκρες στην κατάψυξη για να δώσετε γεύση κότας σε μια σούπα ή αγοράστε από το σούπερ μάρκετ κομμένες φτερούγες σε συσκευασία που δεν περιέχουν αυτή την άκρη.

Επιστροφή