Παξιμαδάκια με σύκο και κανέλα

Παξιμαδάκια με σύκο και κανέλα
15 Νοεμβρίου 2013, 02:00
A+ A-
Αρχίστε τις πρόβες!



* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου



Η θεία μου η Χρυσούλα είχε δύο εμμονές: Τις πρόβες με τα καπέλα και τις πρόβες με τα μαγειρέματα. Επειδή απέφευγα τις πρώτες και λάτρευα τις δεύτερες, όταν τηλεφωνούσε μου έλεγε αόριστα ότι με περιμένει για πρόβα. Πραγματικά, δεν ήξερες ποτέ τι θα γινόταν. Ένα σας λέω: έχουμε μαγειρέψει ακόμα και φορώντας καπέλα και σίγουρα δεν εννοώ εκείνο του σεφ. Πήγαινα, όμως, γιατί τη λάτρευα και δεν της χαλούσα χατίρι και γιατί πάντα μέσα απ’ αυτές τις πρόβες -τις μαγειρικές φυσικά- έβγαινε κάτι καλό. Έτσι, κάποτε ξεπήδησαν κι αυτά τα υπέροχα παξιμαδάκια. Είναι πεντανόστιμα, οικονομικά, πανεύκολα και γίνονται θαυμάσια δώρα για την Μαρία και την Κατερίνα που γιορτάζουν. Αρχίστε, λοιπόν, τις πρόβες -για καπέλα νομίζω δεν μας παίρνει, αλλά για παξιμαδάκια ακόμα μπορούμε- και θα ενθουσιαστείτε. 


ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:

• 1 ποτήρι λάδι

• 1 ποτήρι ζάχαρη

• 1 ποτήρι νερό

• 3 κουταλιές κανέλα

• 1/2 κουταλάκι γαρίφαλο

• 1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο

• 1/4 κούπας μπράντι

• 12 ξερά σύκα κομμένα σε πολύ μικρά κομματάκια 

• 1 κιλό +1 ποτήρι επιπλέον κόκκινη φαρίνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Μουλιάζω τα σύκα στο μπράντι. Χτυπώ το λάδι με τη ζάχαρη και προσθέτω το νερό. Χτυπώ καλά να διαλυθεί η ζάχαρη και προσθέτω τα μυρωδικά. Τέλος, ρίχνω τα σύκα μαζί με το ποτό και κοσκινίζω το αλεύρι. Ανακατεύω μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και πλάθω σε 6 μπαστούνια τη ζύμη. Τοποθετώ σε ταψί και χαράζω τη ζύμη με μαχαίρι σε φέτες, χωρίς να κόβω μέχρι κάτω. Ψήνω στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά. Κόβω σε φέτες τα παξιμαδάκια, τα τοποθετώ σε ταψί και τα αφήνω στους 120 βαθμούς για 30 λεπτά ακόμη να φρυγούν.

Το σύκο ταιριάζει με την κανέλα και κάνει αυτό το παξιμάδι μοναδικό. Μπορείτε, βέβαια, να το αντικαταστήσετε με λίγες σταφίδες ή και να το αφαιρέσετε εντελώς αν θέλετε.

Επιστροφή