Ο δανεισμός δεν είναι λύση

Ο δανεισμός δεν είναι λύση
23 Ιουνίου 2013, 17:28
A+ A-
Για την πληρωμή των οφειλών στο Δημόσιο από τους επιχειρηματίες.
* Του Γιάννη Μαραγκού, σύμβουλου της αντιπολίτευσης στο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Εύβοιας

Συχνά βλέπουν  το φως της δημοσιότητας διάφορα σενάρια περί χρηματοδότησης  των επιχειρήσεων.

Σενάρια τα οποία αφού ολοκληρώσουν τον κύκλο τους, αφού δηλαδή δώσουν ψεύτικες ελπίδες στους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες και αφού κρατήσουν σε καταστολή για κάποιο χρονικό διάστημα τον αγανακτισμένο επαγγελματικό κόσμο, τότε καίγονται όπως έχουν καεί προηγουμένως κάποια άλλα παρόμοια για να ακολουθήσει το επόμενο.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, τα χρόνια της κρίσης και της μεγάλης ύφεσης, το ΥΠΑΝΑ και το ΥΠΟΙΚ μας έχουν σερβίρει αρκετές τέτοιου είδους  ελπιδοφόρες ψεύτικες υποσχέσεις. Τις αποκαλώ ψεύτικες γιατί ενώ αναγγέλλονται δια τυμπανοκρουσιών το πρώτο διάστημα, στη συνέχεια καθώς παρέρχεται ο χρόνος διαπιστώνεται ότι στο οποιοδήποτε χρηματοδοτικό πρόγραμμα που έχει εξαγγελθεί μπορούν να συμπεριληφθούν όλο και λιγότερες επιχειρήσεις λόγω των κριτηρίων που απαιτούνται, αλλά ακόμη και αυτές οι ελάχιστες  που τηρούν τα κριτήρια δεν φθάνουν στο ταμείο γιατί είτε το πρόγραμμα ακυρώνεται είτε είναι σε  αναμονή. 

Τελευταίο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι  τα περί ρύθμισης οφειλών μέσω  δανεισμού με περισσότερες δόσεις. Πρόγραμμα κατά το οποίο θα μπορεί ο οφειλέτης μέσω ενός τραπεζικού προϊόντος με το ανάλογο επιτόκιο φυσικά  να μπορεί να εξοφλεί ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Aκόμη και αν πραγματοποιηθεί όμως το εν λόγω εγχείρημα για όσους δεν το κατάλαβαν, στην ουσία θα μεταφέρουν το χρέος τους από το δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία σε κάποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Αυτό όμως δεν είναι  λύση για τον επαγγελματικό κλάδο. Η λύση είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε η μικρομεσαία επιχείρηση  να μπορέσει να γίνει κερδοφόρα. Να μπορέσει η μικρομεσαία επιχείρηση μέσα από την κερδοφορία της να αποπληρώνει τις έως τώρα συσσωρευμένες οφειλές της χωρίς καμία επιπλέον δανειακή υποχρέωση.

Θα πρέπει λοιπόν ΥΠΑΝΑ και ΥΠΟΙΚ εάν πραγματικά θέλουν την διάσωση της μικρομεσαίας επιχείρησης να την ελαφρύνουν από τα χαράτσια, τους αυξημένους φόρους, το αυξημένο ενεργειακό κόστος ,τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές κ.τ.λ. 

Είναι επιτακτική ανάγκη όμως  η επαναφορά του μισθολογίου στην προ κρίσης εποχή αντισταθμίζοντάς το με επιπλέον ώρες εργασίας από τον εργαζόμενο όταν αυτό χρειασθεί.
Με αυτό το τρόπο ο εργαζόμενος θα επανακτήσει το εισόδημά του, γίνεται καταναλωτής και κατά συνέπεια το χρήμα αφού κάνει τον κύκλο του, ένα μέρος από αυτό θα επιστρέψει στις επιχειρήσεις. 

Επιστροφή