Απόψεις

13 λόγοι για τη διάσωση της δημοτικής αγοράς Xαλκίδας

13 λόγοι για τη διάσωση της δημοτικής αγοράς Xαλκίδας
10 Ιανουαρίου 2015, 15:15
Παρέμβαση της Κατερίνας Παππά υπέρ της αποκατάστασης του μνημείου.

Επιγραμματικά επιχειρεί η Τοπογράφος Μηχανικός Α.Π.Θ. Κατερίνα Παππά να απαριθμήσει τους λόγους για τους οποίους πρέπει να διασωθεί, να αποκατασταθεί και να επαναλειτουργήσει η δημοτική αγορά Χαλκίδας, λίγες μέρες πριν αποφανθεί και πάλι το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων αν θα κριθεί διατηρητέο μνημείο στο σύνολό της!
 
«1. Η  Χαλκίδα έχει χάσει πολλά από την Πολιτιστική της Κληρονομιά. Η κατεδάφιση των τειχών, του ξενοδοχείου Παλίρροια, νεοκλασικών, βιομηχανικών κ.ά. κτηρίων είναι μέγιστα λάθη για τα οποία μετανοιώνει η πόλη. Αν είχαν διατηρηθεί τα τείχη, 130 χρόνια μετά όλοι συνειδητοποιούμε τί θα σήμαινε αυτό για τον τουρισμό και τον πολιτισμό μας.  Η Χαλκίδα θα ήταν σήμερα κάπως σαν τη Ρόδο, την Κέρκυρα, το Ντουμπρόβνικ…

2. Σεβασμός στα έργα προηγούμενων γενιών είναι πολιτισμός. Εξ΄άλλου -εν έτει 2014- οι ελληνικές πόλεις (Χανιά, Χίος, Σάμος, Θεσσαλονίκη, Κως, Πάτρα, Καλαμάτα, Αίγινα, Αίγιο, Αγρίνιο, Πύργος, Άργος, Καρδίτσα, Αθήνα, Λεμεσός κ.ά.) έχουν σεβαστεί την κληρονομιά τους διατηρώντας ή αποκαθιστώντας τις Δημοτικές Αγορές τους.

3. Η Δημοτική Αγορά μας είναι μοναδική στην Ελλάδα. Είναι ιστορικό συγκρότημα, κατασκευασμένο σε δύο φάσεις. Η 1η νεοκλασική του 1885, με υλικά από τα κατεδαφισθέντα βενετσιάνικα τείχη. Η 2η φάση του 1935, ρυθμού μοντέρνου κινήματος (Bauhaus) με στοιχεία αρτ νουβό και αρτ ντεκό, προϊόν αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, έργο Σόλωνα Κυδωνιάτη, Αρχιτέκτονα, Ακαδημαϊκού και Καθηγητού του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Αξίες αρχιτεκτονικές, κατασκευαστικές, λειτουργικές, κοινωνικές διέπουν τα κτήρια αυτά.
 
4. «Ποντικώνας»  χαρακτηρίστηκαν τα τείχη της Χαλκίδας και κατεδαφίστηκαν. Ποντικώνας ήταν το 1832 και η Ακρόπολη… Η λέξη αυτή συνήθως εκ του πονηρού χρησιμοποιείται και δείχνει βέβαια χρόνια εγκατάλειψη, ανικανότητα, αδιαφορία. Ενίοτε και την μεθόδευση οικονομικών συμφερόντων. Σύμφωνα με το ΕΜΠ: «Πρέπει να τονιστεί με έμφαση ότι όλες οι φθορές, βλάβες, αλλοιώσεις, προσθήκες… είναι πλήρως αναστρέψιμες… κι αν κάποιος ισχυριστεί το αντίθετο ή δεν γνωρίζει από αποκαταστάσεις ή εξυπηρετεί ενσυνείδητα άλλα συμφέροντα ξένα προς τους πολίτες της Χαλκίδας».

5. ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών), ΤΕΕ, Monumenta, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, διακεκριμένες προσωπικότητες (όπως ο Πέτρος Θέμελης, ο Σταύρος Μπένος, ο Θεοδόσης Τάσιος κ.ά.), πολλοί καθηγητές πανεπιστημίων της χώρας, αλλά και γνωστοί καλλιτέχνες, τάσσονται υπέρ της αποκατάστασης και επαναλειτουργίας της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας (ΔΑΧ).

6. Σύλλογοι, δημόσια πρόσωπα της πόλης, όπως οι Αποστόλου Β., Καράκωστας Ι., Λεβέντης Ν., Μπουραντάς Θ., Παπαγεωργόπουλος Λ., Σταματούκος Β., Χαϊνάς Κ. και άλλοι, καθώς και χιλιάδες πολίτες έχουν επίσης υπογράψει σχετικά. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι 9 στους 10 όταν ενημερώνονται τάσσονται υπέρ της αποκατάστασης και επαναλειτουργίας της ΔΑ.

7. Ένα στολίδι για την πόλη, ένας λόγος έλξης περισσότερου και ποιοτικότερου τουρισμού μπορεί να γίνει η ΔΑ. Σε μια χώρα όπως η Ιταλία, τοπικοί άρχοντες και πολίτες θα ένιωθαν τυχεροί για την ύπαρξη του μνημείου και  θα έκαναν το παν για να το αναδείξουν. Αντίθετα σε μια τριτοκοσμικών αντιλήψεων χώρα χωρίς παιδεία θα το αφάνιζαν. Επιλέγουμε το παράδειγμα της Ιταλίας.

8. Νέα ζωή στην πόλη και αύξηση εμπορικής κίνησης σε όλη την Εύβοια θα δώσει η αποκατάσταση και επαναλειτουργία της ΔΑ. Αυτό δείχνουν έρευνες σε άλλες χώρες με Δημοτικές Αγορές.

9. Εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν με σημαντικά έσοδα για το Δήμο.  Περίπου 70 καταστήματα 3.200 τ.μ. συνολικά που η επιφάνειά  τους  αυξάνεται κατά 50% μαζί με υπόγεια και πατάρια, δείχνουν έναν κτηριακό πλούτο.

10. Ένας καλαίσθητος  χώρος  σε ανθρώπινα μέτρα θα συγκεντρώσει σημαντικούς επιχειρηματίες της Χαλκίδας και της Εύβοιας που θα προβάλουν  τα τοπικά προϊόντα.

11. Τα ύψη των κτηρίων θα κρατηθούν στα επίπεδα που είναι. Δεν θα κατασκευασθούν άλλα δύσμορφα πολυώροφα κτήρια στην καρδιά της πόλης.

12. Πολλές επαγγελματικές ομάδες θα εργασθούν για την αποκατάσταση (π.χ. τεχνίτες μαρμάρου, σιδήρου, κεραμοσκεπών, ξύλου, πέτρας).

13. Το ιστορικό καφενείο της Αγοράς θα επαναλειτουργήσει και το αίτημα των περισσότερων Χαλκιδέων θα ικανοποιηθεί.

Ένα μικρό ‘‘Μουσείο Αγοράς’’ θα μεταφέρει στο μέλλον το παρελθόν του συγκροτήματος της ΔΑ, άμεσα συνδεδεμένου με την νεώτερη ιστορία της πόλης (εκεί το 1ο Μουσείο, το Εργατικό Κέντρο, η Φιλαρμονική του Δήμου, τα συσσίτια επί κατοχής κ.ά). Σημαντική ιστορική μνήμη της πόλης θα διασωθεί καθώς στον χώρο της Αγοράς γινόταν το παζάρι αιώνες πριν το 1885».

Κατερίνα Παππά , Τοπογράφος Μηχανικός Α.Π.Θ.
       Μέλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Διάσωση, Αποκατάσταση
και Επαναλειτουργία της Δημοτικής Αγοράς ΧαλκίδαςΦωτορεαλιστικές Απεικονίσεις – Σχέδια :
  Φωτεινή Μπέλλιου, Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΠΑΓΩΝΗΣ: Καταδίκη για την Εύβοια το κουτσούρεμα του έργου της παράκαμψης Χαλκίδας

ΠΑΓΩΝΗΣ: Καταδίκη για την Εύβοια το κουτσούρεμα του έργου της παράκαμψης Χαλκίδας
Απόψεις
[25/09/2022 - 18:37]

Η κατασκευή δρόμου με μονή λωρίδα ανά κατεύθυνση είναι μία  τρύπα μέσα στο νερό. ...περισσότερα

Το σχολείο που θέλουμε

Το σχολείο που θέλουμε
Απόψεις
[16/09/2022 - 15:27]

Η Ευβοϊκή Γνώμη μοιράζεται τις σκέψεις της με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς. ...περισσότερα