Απόψεις

Η Φαντασία στην Εξουσία…

Η Φαντασία στην Εξουσία…
10 Οκτωβρίου 2018, 13:30
Μερικές σκέψεις για αυτά που έρχονται και τι πρέπει να καταλάβουν οι εκπαιδευτικοί, αν θέλουν τον σεβασμό από την κοινωνία.

# Γράφει ο Παντελής Κούκος

πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών

Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ)

 

Το 1910 τα αυτοκίνητα σε όλο τον κόσμο ήταν ελάχιστα. Δρόμοι δεν υπήρχαν γιατί η χρησιμότητα τους ήταν περιορισμένη. Τραίνα και πλοία εκτελούσαν τις απαραίτητες υπερτοπικές μεταφορές ανθρώπων και φορτίων. Τα τραίνα κυρίως στις προηγμένες χώρες και σε κάποιες αποικίες.

Σήμερα αρκετά σπίτια, ακόμη και στην Ελλάδα της κρίσης, έχουν 2-3 αυτοκίνητα, οι συνομήλικοι μου έχουν αλλάξει 2-4 αυτοκίνητα και η χώρα μας διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων (καλά δεν μιλάμε για την Εύβοια που είναι 50 χρόνια πίσω ίσως για λόγους επιστημονικού- ανθρωπολογικού πειράματος).

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα κυκλοφορούν το 2030 θα περιορίσουν την ετήσια κατανάλωση πετρελαίου σε ίση ποσότητα με την ετήσια παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας. Τα drones ήδη αποκτούν μεταξύ άλλων ρόλο courier, ο ταχυδρόμος θα είναι εφοδιασμένος με αυτά και με pda, λειτουργώντας ίσως ως κινούμενο ΚΕΠ.

Τα logistics εξελίσσονται τόσο πολύ ώστε ο παραγωγός σε συνδυασμό με τεχνολογίες, όπως οι εκτυπωτές τρισδιάστατης εκτύπωσης και τα e-marketplaces, να έρχεται πλέον ό ίδιος κοντά στη κατανάλωση. Το τελικό κόστος να μειώνεται όχι λόγω μείωσης των αμοιβών των εργαζομένων, αλλά λόγω μείωσης των ενδιάμεσων, της καλύτερης οργάνωσης της τοπικής παραγωγής και μείωσης του κόστους αποθήκευσης και μετακινήσεων.

Η παραγωγή ενέργειας αποκεντρώνεται και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επικρατούν λόγω εξέλιξης της τεχνολογίας, ώστε πλέον να αποκτά καθοριστικό λόγο ο έλεγχος της κοινωνίας όχι στη παραγωγή αλλά στα δίκτυα και τις διασυνδέσεις τους (το ίδιο στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, ύδρευσης- αποχέτευσης).

Οι ταχύτητες των τηλεπικοινωνιακών δικτύων υποχρεωτικά πλέον θα φτάσουν σε λίγα χρόνια κατ’ ελάχιστο στα 100Mbps, γεγονός που επιτρέπει μεταξύ άλλων την εργασία από το χωριό ή το σπίτι.

Πλατφόρμες όπως η arbnb, uber κλπ έχουν αλλάξει τα δεδομένα σε τομείς του Επιχειρείν. Η Εσθονία των 2 εκατ. κατοίκων, έκτισε ολοκληρωμένη ψηφιακή εξυπηρέτηση του πολίτη προσφέροντας στους πολίτες της, διαφάνεια, άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα τους, δημοκρατία. Προσφέρει μεταφορά τεχνογνωσίας στην Ελλάδα αλλά… δεν την παίρνουμε.

Σήμερα, μέσα σε αυτό τον ελληνικό τραγέλαφο και την απίστευτη σοβιετική ρύθμιση του ελληνικού κράτους, εταιρείες από τη Δράμα και την Κομοτηνή γίνονται παγκόσμιες δυνάμεις σε ειδικευμένους τεχνολογικούς τομείς λόγω της εξέλιξης των υλικών.

Εταιρείες λογισμικού από τα Γιάννενα, την Πάτρα, την Θεσσαλονίκη, την Κρήτη και φυσικά την Αθήνα πωλούν σε όλο τον κόσμο ψηφιακά συστήματα και gadget σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως και πολλές εταιρείες εξειδικευμένων υπηρεσιών σχεδιασμού.

Μένουν εδώ (γιατί επιμένουν παρά το βρισίδι) και πωλούν παντού. Στην Ελλάδα του σήμερα μπορείτε να παραγγείλετε το ρούχο που θέλετε κατασκευασμένο για εσάς σε πολύ καλή τιμή, χωρίς να επισκεφτείτε τον παραγωγό. 

Κανείς από αυτούς του επιχειρηματίες δεν έχει περάσει ως προσκεκλημένος την αυλόπορτα ενός ελληνικού σχολείου, αντίθετα από τις επιχειρήσεις ίδιου αντικειμένου στο εξωτερικό.

Ας κατανοήσουμε λοιπόν ότι ζούμε τη μετάβαση σε ένα μέλλον όπου οι τεχνολογίες επιφέρουν αλλαγές στα πάντα, από την προσωπική ζωή μας, την επικοινωνία των ανθρώπων, τις σχέσεις μας και την επαγγελματική μας ζωή έως την αποκέντρωση, τη δυνατότητα της τηλεργασίας, την άμεση δημοκρατία, τις καλύτερες συνθήκες ζωής για περισσότερους. Είναι καλά νέα.

Το συνεκτικό στοιχείο για να αποφύγουμε κινδύνους και να γευτούμε ωφέλειες είναι η παιδεία και ο πολιτισμός. Δύο λειτουργίες οι οποίες, όταν είναι ελεύθερες και όχι στρατευμένες και δογματικές, προάγουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα. Επιτρέπουν την ομαλή ενσωμάτωση και αξιοποίηση της τεχνολογίας για περισσότερες ευκαιρίες καλύτερης και γεμάτης εμπειρίες ζωής, σε ένα κόσμο χωρίς σύνορα.

Όλοι στην Ελλάδα καταλαβαίνουμε τη δυναμική στην ελευθερία των μετακινήσεων στην Ευρώπη, την πρόοδο και συνοχή λόγω των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων υποδομών, έως τα προγράμματα erasmus και τελικά την θετική επίδραση στα μυαλά των ανθρώπων, ακόμα και αυτών που για τα μικροσυμφέροντα τους κρύβονται πίσω από τον δεξιό ή αριστερό λαϊκισμό (ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο και σύγχρονες εκδοχές).

Πρωτοπόρος λαός σε θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού είναι οι Φιλανδοί. Στο σχολείο αυτής της χώρας των 5,5εκ. κατοίκων, δεν υπάρχει εργασία στο σπίτι. Υπάρχει πολύ παιχνίδι, τέχνες, δράσεις κοινωνικής συνοχής, προσωπικό νοικοκυριό και μαθήματα συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας, αρκετά διαδραστικά, ώστε τα πρώτα 6-8 χρόνια να κτίζονται ελεύθεροι άνθρωποι με φαντασία, προσωπικότητα αλλά και δεξιότητες.

Βεβαίως για τις πολύ καλές σχολές απαιτείται ειδική προσπάθεια και φροντιστήρια, αλλά αυτό γίνεται μετά τη βασική εκπαίδευση και εκεί κράτος και χορηγοί είναι παρόντες για αυτούς που έχουν τις δυνατότητες, γιατί ….ισότητα ευκαιριών είναι να σέβεσαι το διαφορετικό και να μην ισοπεδώνεις τα πάντα.

Αυτό το εγχείρημα δεν θα είχε τύχη αν οι εκπαιδευτικοί δεν ήταν ανοιχτά μυαλά, καλά καταρτισμένοι και βέβαια καλοί γνώστες της τεχνολογίας.

Ο ρόλος λοιπόν των λειτουργών της εκπαίδευσης είναι καθοριστικός για τη νέα κοινωνία που διαμορφώνεται. Μπορούμε να διαλέξουμε να θέλουμε να είμαστε με καλύτερες κοινωνίες ή να οπισθοδρομήσουμε στην αντίδραση των κάθε λογής δεξιών ή αριστερών λαϊκιστών. Αυτών που βλέπουν εχθρό τον μετανάστη, τον ιδιώτη, αυτόν που ξεχωρίζει.

Αν διαλέξουμε το δεύτερο το αποτέλεσμα θα είναι η συνεχής μετανάστευση νέων για εκεί που τα μυαλά είναι περισσότερο ανοικτά.

Ας μην κρυβόμαστε λοιπόν πίσω από ταμπέλες ή καλύτερα ας προσπεράσουμε αυτούς που επιβιώνουν επειδή κουβαλούν ταμπέλες.

Η πίστη στο μέλλον και στον άνθρωπο φαίνεται από τις καθημερινές επιλογές μας. Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς, η αξιοπρέπεια θα κριθεί από την προσπάθεια συνεχούς αναβάθμισης των προσόντων τους, την ανοικτή ακοή τους και τον σεβασμό τους στην κοινωνία.

Έχουν την ικανότητα να έχουν τον καθοριστικό ρόλο που η κοινωνία τους εμπιστεύεται. Ας μην επιτρέπουν τους διάφορους σκοταδιστές του κλάδου, οι οποίοι αποκτούν χαρακτήρα καρικατούρας ιεροεξεταστών ή φιγούρας ταινιών του Γούντι Αλλεν να τους χαρακτηρίζουν.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μην πάει χαμένη τόση αγάπη...

Μην πάει χαμένη τόση αγάπη...
Απόψεις
[18/06/2019 - 21:40]

Η άποψη της Ευβοϊκής Γνώμης που εκφράστηκε προεκλογικά και είναι επίκαιρη μετεκλογικά. ...περισσότερα

Ανάλυση για τα βαθύτερα αίτια της ήττας της αριστεράς στις ευρωεκλογές

Ανάλυση για τα βαθύτερα αίτια της ήττας της αριστεράς στις ευρωεκλογές
Απόψεις
[10/06/2019 - 15:40]

Ο Κώστας Χαϊνάς επιχειρεί να δώσει εξήγηση για την ήττα.  ...περισσότερα

ΕΚΛΟΓΕΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Γιατί κέρδισε ο Σπανός και που υστέρησαν οι υπόλοιποι

ΕΚΛΟΓΕΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Γιατί κέρδισε ο Σπανός και που υστέρησαν οι υπόλοιποι
Απόψεις
[04/06/2019 - 19:25]

Μια πρώτη αποτίμηση των Περιφερειακών Εκλογών στην Στερεά Ελλάδα από τον Κώστα Χαϊνά ...περισσότερα